ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Abdulla Ahmad Miri: Förklara, hur förstör jag välfärden?

Abdulla Ahmad Miri · 30 Maj 2019
Uppdaterad 31 Maj 2019
Förklara, hur förstör jag välfärden när jag kom hit till Sverige ensam med utbildning och flera års erfarenhet?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Förklara, hur förstör jag välfärden när jag kom hit till Sverige ensam med utbildning och flera års erfarenhet?, skriver Abdulla Ahmad Miri. Foto: Göran Billeson/TT


Vissa svenskar tror att jag förstör välfärden istället för att bygga upp den. Jag fattar inte riktigt hur det skulle gå ihop, skriver Abdulla Ahmad Miri.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag kommer aldrig glömma den 6 juni 2013. Jag glömmer aldrig hur jag kände när jag kom fram till Malmö efter min långa resa från Syrien. Hur jag stod utanför Centralstationen klockan åtta på kvällen. Jag var upprymd av alla de detaljer som fanns runt mig. Orden som bäst beskriver den stunden och mig är lycka, glädje, tacksamhet och frihet.

quotation startDet är som att vissa svenskar verkar tro att det var det svenska välfärdssystemet som lockade hit mig. Som att jag flydde till något istället för att fly från något.quotation end

Snart firar jag den här dagen som förändrade mitt liv igen med en stor fest tillsammans med mina kompisar. Sverige gav mig mitt första pass och id-kort någonsin. Det gör mig så tacksam att jag knappt kan beskriva hur det känns. Jag är tacksam för landet som gav mig en chans att överleva.Nu har jag bott här i sex år. Jag är fortfarande tacksam, men jag blir också ledsen och upprörd när jag ser hur det varje dag pratas om oss flyktingar i media, på nyheterna och i debatter.

Det sprids lögner, myter och felaktiga påståenden om oss invandrare. Vissa ställer oss emot varandra oemotsagt och påstår att vi urholkar Sveriges välfärdssystem. Att systemet är upplagt på ett sätt där vi uppmanas gå på bidrag istället för att jobba.

Det är som att vissa svenskar verkar tro att det var det svenska välfärdssystemet som lockade hit mig. Som att jag flydde till något istället för att fly från något. De tror att jag förstör välfärden istället för att bygga upp den. Jag fattar inte riktigt hur det skulle gå ihop.

Förklara, hur förstör jag välfärden när jag kom hit ensam med utbildning och flera års erfarenhet? Jag har aldrig tagit emot bostadsbidrag och inga barnbidrag. Jag har varit stressad flera gånger, men aldrig varit sjukskriven från jobbet. Jag har många oerhört sorgliga historier med mig i bagaget, men jag har aldrig varit hos psykolog eller läkare för detta.

När jag kom till Sverige fanns det ingen flyktingkris som 2015, men ändå hade jag inget annat val än att dela rum med två killar. Jag fick 61 kronor per dag i ersättning. Det räcker knappt till mat, räkningar, kläder och allt annat.

Efter en kort period här fixade jag ett jobb och jag började arbeta under extremt hårda förhållanden. Jag svimmade av trötthet och skadade min hälsa. Till slut blev jag utnyttjad när det kom till min lön.

Nu har jag med stolthet arbetat i Sverige i fem år. Jag har betalat så mycket mer i skatt än var jag har fått av välfärden – om vi nu ska prata pengar.Jag trivs alltid bäst med att kunna försörja mig själv och ha ett jobb som ger mig både ett sammanhang och känslan av att bidra. Jag har inte kostat Sverige lika mycket som en person som är född här kostar landet.

Jag är så tacksam för det jag har. För mig räcker det egentligen att ha tak över mitt huvud och ett id-kort som bevisar vem jag är. Men jag önskar fortfarande att folk skulle förstå att vi är med och bygger välfärden och inte tvärtom. Att vi som vill bidra är så många fler än de som lever på bidrag.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Det är äntligen fint väder. Jag har planterat fina blommor i trädgården för att välkomna sommaren.Minus: Folk som inte trodde att Metro skulle överleva.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Abdulla Ahmad Miri
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro