ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Alla i Almedalen måste alliera sig mot NMR

, · 1 Jul 2019
Uppdaterad 1 Jul 2019

En dam försöker diskutera med NMR innan Jimmie Åkessons tal i Almedalen 2018. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, privat


Vi som samhälle kan inte tolerera att minoriteter skräms och hotas till tystnad och vi kan inte kräva att de som utsätts själva ska agera krockkuddar. Därför måste vi andra alliera oss med dem, skriver Kristina Wicksell Bukhari och Maria Johansson från Make equal.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en debattartikel

Det är personerna som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under de två senaste åren har nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro präglat Almedalen. I dag anländer människor till Visby i vetskap om att de är måltavlor för NMR:s hat. Andra individer och organisationer har valt att inte delta på grund av tidigare års upplevelser. Make equal uppmanar nu allmänheten att alliera sig med de utsatta på plats och genom att låta de tystade rösterna höras.

quotation startVi kan inte kräva att människor som själva är måltavlor ska utgöra krockkudden mellan det demokratiska samtalet och de våldsbejakande krafter som vill tysta det.quotation end

Make equal har under de senaste åren arbetat för ett förbud mot rasistisk organisering i enlighet med regeringsformen och den internationella deklarationen mot rasistisk diskriminering under kampanjen #ochjagprotesterade. Uppmaningen #allierad är en direkt fortsättning av det arbetet, och aktualiseras ytterligare med informationen om att NMR kommer att ha en aktiv närvaro även under årets Almedalsvecka. Regeringen har utlovat en utredning om att förbjuda rasistiska organisationer “före sommaren”.

NMR har genom en av organisationens representanter sökt och fått tillstånd till en ”allmän sammankomst” på tisdag den 2 juli mellan klockan 17.00 och 18.00 vid Holmen, som ligger vid sidan om Kallbadhuset. I ansökan uppges att ett torgmötet ska handla om ”viktiga samhällsproblem och ickekonventionella lösningar”. 49 för­undersökningar gällande hatbrott, misshandel och skadegörelse har inletts efter händelser med koppling till nazistisk aktivitet i Almedalen under 2017 och 2018. Alla utom sex har lagts ned.

En som berättar om att han blev utsatt för nazisterna förra året är Linus Forsberg som är ordförande för Riksorganisationen Unga med Synnedsättning. “Förra året när jag gick runt själv i Almedalen med min vita käpp, som visar att jag har en synnedsättning, kommer det fram en nazist vid min sida och viskar i mitt öra. Han viskar: ‘Passa på att gå runt medan du kan. När NMR kommer till makten kommer du inte kunna det’. Att det här tillåts ske gör mig både rädd, ledsen och förbannad. För även om jag vetat om nazisternas hat mot personer med funktionsnedsättning så gav detta mig en helt ny dimension av vilken otrygg plats Almedalen faktiskt är för oss som är nazisternas måltavlor.”

LÄS MER
När alla vänner skaffar barn och man inte alls är sugen

Vi som samhälle kan inte tolerera att minoriteter skräms och hotas till tystnad. Och vi kan inte kräva att människor som själva är måltavlor ska utgöra krockkudden mellan det demokratiska samtalet och de våldsbejakande krafter som vill tysta det.

Vi har bland annat samlat in vittnesmål från människor som hotats och attackerats av NMR under tidigare Almedalsveckor, och från de som inte kommer till Almedalsveckan i år på grund av hotbilden. Vi har också sammanställt listor med tips till arrangörer, arbetsgivare och privatpersoner. Ingen ska kunna säga att de inte vet hur de kan alliera sig.

Att vara allierad är att stå i solidaritet med utsatta minoriteter. Det är ett högst konkret sätt för majoritetssamhället att protestera mot förtryck och hot om våld, och att försvara det demokratiska samhället. Under Almedalsveckan i år uppmanar vi därför arbetsgivare och arrangörer att alliera sig: med de som är utsatta på plats, och med dem som inte kan vara där genom att göra deras vittnesmål hörda.

Kristina Wicksell Bukhari, kommunikationsansvarig Make equal

Maria Johansson, projektledare Make equal

pil
Om debatten

Initiativet #allierad är en uppmaning från jämlikhetsstiftelsen Make equal. Insamlade röster finns på deras hemsida och fylls på under veckans gång. Där finns även konkreta exempel på att alliera sig som riktar sig till arbetsgivare, arrangörer och privatpersoner.

Rösterna och tipsen kommer även att delas under hashtaggen #allierad på sociala medier. Make equal har under 2017 och 2018 drivit kampanjen #ochjagprotesterade under Almedalsveckan för ett förbud av rasistisk organisering.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro