ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Allyawan: Vi kan bli förebilder genom att legalisera cannabis

Samuel Soroosh ”Allyawan” Nazari · 13 Jun 2019
Uppdaterad 17 Jun 2019

Antingen låter vi förändringens vindar blåsa ner oss eller så utvinner vi kraften och drar nytta av dem, skriver artisten Allyawan. Foto: Unsplash, duoblau.com


Sverige har nu chansen vara en ledstjärna för forskningen och produktionen av cannabis, i hela världen, skriver artisten Allyawan.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en debattartikel

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning

Frihetens milda vindar stryker över min rygg och jag kan känna dess doft av Cannabis sativa. Aldrig tidigare har tidsfrågan varit så nära sakfrågan. Men hur lång tid ska det ta?

I lördags fick jag se något på TV4 Nyhetsmorgon som gjorde mig hoppfull om förändring. Något jag har väntat på i många år. Nämligen en annan jargong i diskussionen om cannabis och dess lagföring.

quotation startMen just nu är det bara ett fåtal svenskar som öppet vågar ta i frågan med tång. Trots att så många brukar cannabis och kan vittna om dess positiva effekter så är det högst stigmatiserande att ens indikera detta i Sverige, år 2019. quotation end

Marcus Oscarsson, politisk expertkommentator på TV4, står och pratar om att Sverige lär få en helt ny narkotikapolitik med tiden. Han jämför utvecklingen i Norge, Kanada och Portugal med vår, potentiellt sett, egna. Ur ett objektivt perspektiv berättar han om de positiva aspekterna av en avkriminalisering/legalisering i Sverige. Det är nog första gången jag sett någon i tv-rutan öppet säga att en legalisering av cannabis kan förbättra både ekonomin och folkhälsan. Igår såg jag även “Cannabusiness” av Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby på Svt play och kände att den var ett stort steg mot en ärlig diskussion kring frågan. Programmet visar både det positiva och negativa aspekterna av USA:s legalisering, med hjälp av ärliga samtal och frågeställningar. Vi fick det bekräftat att det är just diskussionen som är det viktigaste i ett demokratiskt ställningstagande. Här får vi en ärlig chans att väga fördelar mot nackdelar och att också ta beslut baserat på fakta tillsammans.

Men just nu är det bara ett fåtal svenskar som öppet vågar ta i frågan med tång. Trots att så många brukar cannabis och kan vittna om dess positiva effekter så är det högst stigmatiserande att ens indikera detta i Sverige, år 2019. Man kan till exempel bli av med sitt jobb om chefen får nys om det. Man kan till och med bli av med sitt körkort om polisen stoppar en när man går på gatan och har TCH i blodet.

Butik i USA där man lagligt kan köpa cannabis i olika former. Foto: Unsplash.

Vi kriminaliserar en stor del av vår befolkning med argument som lika gärna kan relateras till tobak och alkohol. Man säger till exempel att cannabis är en inkörsport till tyngre droger och förstör lungor och organ. Men då tänker man inte på att det finns andra sätt att förtära cannabis, som CBD-olja, vaporizers och andra alternativ. Detta kontrar dessa svaga argument, utöver att forskning visar att tobak och alkohol har närmare relation till både fysisk och psykisk ohälsa. Ändå står de kvar som lagliga varor trots många fall med dödlig utgång. För att inte tala om läkemedlet Zopiklon, ett sömnmedel, som är den enskilt vanligaste substansen när det handlar om läkemedelsrelaterade dödsfall de senaste åren.

LÄS MER
Fler överdoserar när cannabis i Sverige blir starkare

Ser inte våra politiker vilken “Al Capone-effekt” våra lagar har skapat? Han tog, under USA:s alkoholförbud, tillfället i akt att bemöta den stora efterfrågan av alkohol och genererade enorma mängder av svarta pengar. Detta ledde till ett stort inflytande med ett lika stort våldskapital. Andra grupper ville ha en del av kakan och konflikterna blev oundvikliga. Påminner inte det dig om något som händer just nu? Jag låter vår mord- och skottlossnings-statistik tala för sig själv.

Sverige har nu chansen vara en ledstjärna för forskningen och produktionen av cannabis, i hela världen.

Förändringens cannabisdoftande vindar blåser allt starkare och inget vindskydd kan stå emot den oundvikliga processen. Antingen låter vi vindarna blåsa ner oss eller så utvinner vi kraften och drar nytta av dem.

pil
Om skribenten

Ålder: 31 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Artist, låtskrivare och musikproducent.

klar

Artikellänk är kopierad

Samuel Soroosh ”Allyawan” Nazari
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro