ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Därför är det viktigt att alla pratar svenska hemma

Per Glavå · 8 Jul 2019
Uppdaterad 8 Jul 2019

Vi kan – och ska – inte förbjuda någon att tala ett språk. Men att inte underlätta för sig själv är ett val man gör – ett dumt sådant, skriver Per Glavå. Foto: Unsplash, privat


Grundidén att en invandrad person talar svenska vid varje tillfälle som ges är bra. Jag tycker detta trots att jag inte håller med om att Sverige är för ”svenskar”, skriver Per Glavå.

klar

Artikellänk är kopierad

En enorm tröskel för nya svenskar när det gäller möjligheten att komma ut på arbetsmarknaden är bristande kunskaper i svenska. Det spelar ingen roll om du är utbildad lärare, IT-konsult, personlig assistent eller läkare – det fungerar inte om språket är för svagt. Orsaken är givetvis att du inte kan utöva något av dessa yrken om du inte kan kommunicera.

quotation startAtt inte kunna prata svenska kommer att göra det svårare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden, tro inget annat.quotation end

För några veckor sedan satt två tjejer i tioårsåldern mitt emot mig på tunnelbanan. De pratade om svenska – på perfekt svenska – helt utan brytning. Jag nämner detta då det framkom att de, eller möjligen deras föräldrar, var invandrare. ”Pratar du svenska hemma?” frågade den ena tjejen.

”Ja, med min bror. Men när pappa hör det säger han till oss att tala vårt eget språk.” Det visade sig att pappan inte kunde svenska.

De som invandrat till Sverige och som kommer ut på arbetsmarknaden är de som snabbast tar sig ur bidragsträsket. De kan skapa ett oberoende och en självständighet med påföljande framtidstro i sitt nya land. De som lyckas bäst med detta är de som lär sig svenska.

Så när det läggs förslag från politiker om exempelvis språkförbud eller språktest är det viktigt att ha med sig den här bakgrunden. Tidigare i år lades ett förslag om att förbjuda andra språk än svenska i förskolan och skolan. Med undantag för att förslaget baserades på xenofobi, så är idén i sig inte så dum.

Många vill hävda att den typen av förslag är att jämföra med förbud av meänkieli och samiska i Sverige. Det tycker jag är en onyanserad jämförelse.

Grundidén att en invandrare talar svenska vid varje tillfälle som ges är bra. Jag tycker detta trots att jag inte håller med om förslag som bygger på idén att Sverige är för ”svenskar” och om du ska vara en del av landet ska du genom assimilation bli ”svensk”. Inget kan vara mer fel. Vi ska värna vårt mångkulturella samhälle.

Jag vill motivera den äldre invandrade generationen att undvika det bekväma i att enbart söka sig till forna landsmän och tala modersmålet, skriver Per Glavå. Foto: Unsplash.

Vi kan – och ska – inte förbjuda någon att tala ett språk. Men att inte underlätta för sig själv att kunna bli en del av den svenska arbetsmarknaden, det är ett val man gör – ett dumt sådant. Detta kan få konsekvenser i form av arbetslöshet, isolering och bidragsberoende.

Därför vill jag motivera främst den äldre invandrade generationen att prata svenska vid varje tillfälle som ges och undvika det bekväma i att enkom söka sig till forna landsmän och tala modersmålet.

Att inte kunna prata svenska kommer att göra det svårare att komma ut på den svenska arbetsmarknaden, tro inget annat. Så se till att barnen pratar sitt modersmål och bevarar sitt kulturarv, men värna i lika stor utsträckning att de lär sig så bra svenska som möjligt. Det finns ingenting dåligt eller farligt med det.

Skaffa svennevänner vetja, jag lovar att det finns många av oss som inget hellre vill än att bli hembjudna på en middag där kan vi samtala om såväl politik och samhällsfrågor som dokusåpor och melodifestivalen. Det skulle vara fantastiskt givande även för mig som svenne att få insikt i och förståelse för andra kulturer och traditioner.

pil
Om skribenten

Bor: I Stockholm. Ålder: 53 år. Sysselsättning: Författare.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Glavå
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro