ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

De frivilligt barnlösas budskap är osant och nästan patetiskt

Katarina Wilk · 14 Jun 2019
Uppdaterad 14 Jun 2019

Har de frivilligt barnlösa missat att det faktiskt går att dansa och yoga även om man är förälder? Eller göra ”roliga och konstiga grejer”?, skriver Katarina Wiik. Foto: Unsplash


Jag provoceras något enormt av vad de försöker förmedla. Som att barn bara vore något ont. Det är ju rena rama lurendrejeriet. Jag skulle faktiskt gå så långt att säga att de far med komplett osanning, skriver Katarina Wiik.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en debattartikel

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Debatten kring att välja bort barn fortsätter. Vissa tycker den självvalda barnfriheten är provocerande och det i sin tur genererar ilskna kommentarer. Det finns till och med en podd på temat barnfrihet. En av personerna bakom podden intervjuades nyligen i Expressen.

quotation startAtt påstå att barn bara för något ont med sig är lika idiotiskt som att säga att ett barnfritt liv bara är en dans på röda rosor. Inget liv är en dans på rosor. Varken med eller utan barn. Så barnfrihetsivrarnas budskap skaver liksom. Det känns skrattretande, nästan patetiskt.quotation end

Hon säger: ”Jag gör väldigt många roliga och konstiga grejer, jag reser mycket i jobbet och lägger mycket tid på mina vänner och personlig utveckling. Jag lägger tid på saker som gör mig lycklig istället för krav. För vissa är barn samma sak som lycka, och det är jättebra för dem, men för mig hade det bara varit krav.”

På poddens Facebooksida ligger en film med konstaterandet: ”Alla vill inte ha det här” och så rullar de skrikande bebisarna och de trötta föräldrarna upp. Sen kommer texten ”Vissa vill ha det här” och så kommer det härliga livet upp. Yoga, dans, måla tavlor och långa sovmorgnar.

Där någonstans tog det stopp för mig. Ganska snabbt började jag skratta hysteriskt för mig själv och tänkte att om det fanns någonstans där det gick att anmäla den här podden för falsk marknadsföring av ett liv med barn så skulle jag göra det.

Har de missat att de små barnen växer upp? Att de faktiskt inte är skrikande bebisar hela livet? Eller att det faktiskt går att dansa och yoga även om man är förälder? Eller göra ”roliga och konstiga grejer”?

Har de frivilliigt barnlösa missat att de små barnen växer upp? Att de faktiskt inte är skrikande bebisar hela livet?, skriver Katarina Wiik. Foto: Unsplash.

Det har jag alltid gjort. Även när barnen var små. Det podden talar om i sin marknadsföring är ju faktiskt inte en sann bild av hur det ser ut och det gör mig provocerad. De visar en falsk verklighet.

Hur tror de att det känns när ens barn tar sina första steg eller säger ”mamma” för första gången? För att inte tala om stoltheten när barnet knäckt läskoden i skolan? Tror de att det känns kravfyllt? Jag tänker inte ens nämna känslan man känner när man står på sitt barns studentdag. Eller när man står på sin förälders begravning och tänker att så fint det ändå är att se livet gå vidare i sina egna barn.

Men då måste man i och för sig acceptera att livet att kommer vara upp och ner och det kan man ju inte begära av dem att de ska tänka så långt fram i tiden. Man lever ju i nuet liksom. Och nuet måste vara fritt från ”krav”. Fast det är klart. Det är väl viktigare med personlig utveckling för de ”frivilligt barnlösa”.

Men att påstå att barn bara för något ont med sig är lika idiotiskt som att säga att ett barnfritt liv bara är en dans på röda rosor. Inget liv är en dans på rosor. Varken med eller utan barn. Så barnfrihetsivrarnas budskap skaver liksom. Det känns skrattretande, nästan patetiskt.

LÄS MER
Debatt: Youtubefamiljen säljer skamlöst på mina barn sin livsstil

Men det tänker man så klart inte på när man är 32 år och är ute och klubbar och går på yogapass.

Jag respekterar deras val. Jag provoceras inte av det. Men jag provoceras något enormt av vad de försöker förmedla. Som att barn bara vore något ont. Som att barn bara är skrikande blöjungar. Det är ju rena rama lurendrejeriet. Jag skulle faktiskt gå så långt att säga att de far med komplett osanning i sin marknadsföring.

Det är exakt likadant som om ett varumärke skulle ljuga om för- och nackdelarna med sin produkt. Man har gjort ”barnfriheten” till sin produkt som man marknadsför på falska grunder. Och detta gör mig oerhört provocerad.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Wilk
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro