ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Spelföretag som utnyttjar barn måste få rättsliga konsekvenser

Patrik Wincent · 29 Maj 2019
Uppdaterad 7 Jun 2019
En spelare kommer vilja satsa på lootlådorna i hopp om att det ska resultera i en bra affär, men det är inte hur spel fungerar i dag. Huset vinner alltid, skriver Patrik Wincent.

En spelare kommer vilja satsa på lootlådorna i hopp om att det ska resultera i en bra affär, men det är inte hur spel fungerar i dag. Huset vinner alltid, skriver Patrik Wincent. Foto: Unsplash


När ett spel är utformat för barn bör spelbolagen inte få ha möjligheten att tjäna pengar på missbruk, skriver Patrik Wincent.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning

Föreställ dig att hela familjen sitter runt köksbordet och äter frukost, du öppnar en bunt räkningar som du har framför dig, plötsligt får du syn på en oväntad räkning på över 15 000 kronor som har dragits från ditt konto, där en massa mikrotransaktioner har gjorts från ett flertal spelföretag. Första tanken som dyker upp är att du har råkat ut för en stöld och att någon har hackat in sig i ditt bankkonto. Plötsligt börjar en av barnen se hyfsat skyldig ut och drar ihop sig av skam.

quotation startEn spelare kommer vilja satsa på lootlådorna i hopp om att det ska resultera i en bra affär, men det är inte hur spel fungerar i dag. Huset vinner alltid.quotation end

Om du inte har spelat spel de senaste åren kommer du bli förvånad över hur speltillverkarnas affärsmodell har förändrats. Massor av spel är i dag till exempel gratis för att fånga in spelaren i början, men genom olika typer av beroendeframkallande loopar och sociala tryck i spelen tvingas spelaren köpa virtuella egenskaper, kläder vapen och energifält.

I moderna spel har man nu även placerat in det som kallas för lootlådor, digitala priser som har i princip samma mekanismer som finns i slotmaskiner. Det finns redan länder i Europa som har förbjudit lootlådor i dataspel. I dag använder sig spelföretagen utav tekniker som psykologer beskriver som beroendeframkallande och som byggs på ”psykologiska lagar”.

Detta scenario är tyvärr väldigt vanligt i dag. På mitt jobb får vi in 10 – 20 samtal per dag med denna typ av problem.

En klient sa till mig:

– När din hjärna fungerar som min kan du helt enkelt inte sluta, det finns alltid en liten röst i mitt huvud som säger ”du borde ju sluta nu efter att ha köpt 30 lådor”. Men även när jag har bestämt mig för att sluta så kan jag inte låta bli att klicka, köpa, och öppna dessa lådor.

En spelare kommer vilja satsa på lootlådorna i hopp om att det ska resultera i en bra affär, men det är inte hur spel fungerar i dag. Huset vinner alltid.

Spela-för-att-vinna-mekaniken i spel riktade mot minderåriga borde vara förbjudna. Detta inkluderar ”progression system” som uppmuntrar folk att spendera pengar där de i gengäld avancerar i spelet i en högre takt. Oavsett speltillverkarens affärsmodeller är det en sak som är säker, det finns ingen ursäkt för att utnyttja barn genom sådana metoder. När ett spel är utformat för barn bör spelföretagen inte få ha möjligheten att tjäna pengar på missbruk. Spelföretag som medvetet utnyttjar barn borde få rättsliga konsekvenser mot sig. I dag klassas inte lootlådor som lotteri enligt lotterilagen, men det borde de göra.

Konsumentverket ska nu kartlägga lootlådorna och lotteri/kasinoliknande inslag i spel, och inhämta synpunkter från Folkhälsomyndigheten.

Det finns många människor som har fastnat i ett spelmissbruk och som hamnar i den här typen av spelande och förlorar pengar på det. Därför behöver regeringen vidta åtgärder och agera med en nationell lagstiftning. Det är viktigt att vi har ett bra konsumentskydd – inte minst när minderåriga finns på marknaden.

Patrik Wincent

pil
Om skribenten

Gör: Terapeut, författare och programledare för ”Lyxfällan”.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wincent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro