ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Det finns åsikter som inte är okej att uttrycka

Insändare · 6 Aug 2018
Uppdaterad 3 Jul 2019

Du lär andra att de också får skada dessa grupper på samma sätt som du gör, skriver insändarskribenten. Foto: Unsplash


Jag har själv vänner och bekanta som inte är rädda att uttrycka dessa åsikter trots att de gör så ont för så många människor, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning. Observera: Den här texten publicerades 6 augusti 2018.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder – så sägs det ofta. Trots det hör jag ständigt någon slänga ur sig ett sexistiskt skämt, en rasistisk kommentar eller en så homofobisk mening att man blir mörkrädd.

quotation startDu lär andra att de också får skada dem på samma sätt som du gör.quotation end

Jag har själv vänner och bekanta som inte är rädda att uttrycka dessa åsikter trots att de gör så ont för så många människor. Och jag har familjemedlemmar och släktingar som vägrar använda sig av ordet ”hen” för att det är ”så löjligt” och för att de minsann alltid har sagt ”han” eller ”hon”. När du uttrycker dessa åsikter och stärker de normer vi andra försöker bryta, då lär du dina kollegor, dina vänner och dina barn att ditt beteende är okej, att man faktiskt får säga så.

Du rättfärdigar både rasism, sexism och homofobi med dina skämt och kommentarer. Du gör så mycket mer än att bara skada de här grupperna, du lär andra att de också får skada dem på samma sätt som du gör.

quotation startJag har själv vänner och bekanta som inte är rädda att uttrycka dessa åsikter trots att de gör så ont för så många människor. quotation end

Är det inte dags att vi börjar leva upp till vårt rykte som det jämställda landet? Att vara ett av världens mest jämställda länder är ingen ursäkt att sluta kämpa, det är en anledning att försöka hårdare.

Sandra

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro