ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ge fan i att fråga kvinnor när de ska ha barn

Magnus Betnér · 20 Jun 2019
Uppdaterad 20 Jun 2019

Nästan alla barnlösa par på 30 plus som jag känner och har känt försöker få barn. Har försökt. Fått massa missfall. Kan inte bli gravida, skriver Magnus Betnér. Foto: Unsplash


När det kommer till kvinnor och deras barn slänger folk ur sig vad som helst, skriver Magnus Betnér.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en kolumn:

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

– Vill du inte ha egna barn?

Jag vet inte hur många gånger min sambo har fått den frågan. Även när vår äldsta dotter har varit med. Jag skriver ”vår dotter” för även om hon inte är det biologiskt har min sambo rent praktiskt haft samma roll sedan vi träffades när Lina var ett halvår gammal som dotterns mamma har. Vi är fyra vuxna i Linas liv och av oss är det två som är biologiska föräldrar och måste skriva på papper till banken eller söka ett nytt pass någon gång om året, annars delar vi lika på allt vad föräldraskapet innebär. Att då fråga “Vill du inte ha egna barn?” är inget annat än ett hån. Men när det kommer till kvinnor och deras barn slänger folk ur sig vad som helst.

quotation startAllra värst verkar kvinnor som också är mammor vara. Har de redan glömt hur det var, undrar jag försynt. quotation end

Det gäller för all del inte bara kvinnor. Finns det ett trauma i medelklassens parmiddagsidyll som det pratas för lite om, så är det behandlingen av barnlösa par på 30 plus. Nästan alla sådana par jag känner och har känt försöker få barn. Har försökt. Fått massa missfall. Kan inte bli gravida. Men där är det också helt okej att slänga ur sig vad som helst. Jag har också gjort det massor av gånger, för jag går ju inte runt och tänker att folk vill ha barn som de inte kan få.

Det är så klart framförallt kvinnor som drabbas av det här eftersom en riktig kvinna fortfarande ska alstra biologiska barn. När barnet väl anlänt får vi pappor en del skit på stan från främlingar som vet bättre hur man tar hand om en bebis. Det är mest kvinnor som vet, men även en och annan man. Min personliga favorit var gubben på cirka 75 år som kom fram på Coop och undrade varför jag gick runt och pratade med mitt barn.

– Förstår hon redan vad du säger?

– Nej, hon är 9 månader

– Varför pratar du med henne då?

En gubbe som tror att barns språkutveckling sker i vakuum tycker ändå att han har lite att tillföra. Men det där är ingenting jämfört med vad mammor får stå ut med. Alla har synpunkter på precis allt hela tiden och det börjar redan under graviditeten.

När barnet väl anlänt får vi pappor en del skit från främlingar som vet bättre hur man tar hand om en bebis. Det är mest kvinnor som vet, men även en och annan man, skriver Magnus Betnér. Foto: Unsplash

För er som inte hängt med på storyn om Nour el Refai och Treon kommer en kort recap här. Hon är gravid och har drabbats av så pass allvarlig hyperemesis att hon bland annat kräks drygt tio gånger per dag. Hon lade upp en bild på Instagram av sin packning där det ingick en tub Treo, och det fick så klart följarmammorna att gå i taket. Som om hon inte, precis som i princip alla andra gravida, gör allt för att hålla sitt barn friskt och tryggt. Man kunde ju tro att hon dragit i sig ett paket Level och en pava rött.

På den roliga fliken på Fass – den för vårdpersonal – står dessutom att man kan ta lite Treo som gravid. Och själva koffeinet är inte heller farligt. Livsmedelsverket som varnar gravida för i stort sett allt som går att äta säger att du kan tjonga i dig 300 mg om dagen, vilket motsvarar drygt tre Red bull. Har man någon gång levt med en gravid vet man att deras oro är konstant. Ändå är det kvinnor som är värst med den här typen av kommentarer. Allra värst verkar kvinnor som också är mammor vara. Har de redan glömt hur det var, undrar jag försynt. Ge fan i att fråga kvinnor om de ska ha barn och när de ska ha barn, ge fan i att kommentera vad de stoppar i sig så länge det inte är typ heroin eller du är mammans barnmorska.

Magnus Betnér

Plus: Jag har hittat lusten att stå på scen igen.

Minus: Turnén börjar inte förrän i oktober.

LÄS MER
Emilie Ebbis Roslund: Manlig vänskap är obegripligt sorglig
klar

Artikellänk är kopierad

Magnus Betnér
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro