ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Henrik Ek: Var inte en slashas – det spelar roll hur du klär dig på jobbet

Henrik Ek · 11 Jun 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019
Folk klär sig förjävla illa i dag, skriver Henrik Ek som tycker Aftonbladets medarbetare är särskilt illa ute.

Folk klär sig förjävla illa i dag, skriver Henrik Ek som tycker Aftonbladets medarbetare är särskilt illa ute. Foto: Unsplash


Jag tror inte att journalister har låg trovärdighet på grund av att vissa står i t-shirt på bylinebilder eller kommer till intervjuer i sandaler och cargoshorts, men inte bidrar det till motsatsen heller, skriver Metros editionschef Henrik Ek.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Titta på min bylinebild. Där står jag i slips och kavaj och försöker se viktig ut. Fast, ja, ändå lite avslappnad med handen i fickan. Som att jag är någon du bör lyssna på, men ändå inte skriver om ett ämne som är på liv och död.

quotation startFundera i stället själv om människorna du träffar möjligen kan bilda sig en uppfattning om dig och din profession baserat på din jävla t-shirt eller blottade tånaglar.quotation end

Det är helt korrekt att jag försöker ge sken av något som kanske eller kanske inte är sant. Men ni vet hur det är med första intrycket – man får bara en chans. Det är förstås helt rimligt att vi journalister försöker att ge läsaren en vettig möjlighet att se vad vi är gjorda av för skrot och korn. Det där sista var ett gubbigt uttryck. Men det är för att värma upp inför nästa mening som jag antar kan tolkas som en gubbig inställning: Folk klär sig förjävla illa i dag. Och det är ett större problem än att somliga svär i sina krönikor.

Jag ser det inte bara i min egen bransch, men den får verka som avskräckande exempel. (Jag vill passa på att kora Aftonbladets medarbetare till sämst klädda i svensk press.) Jag tror inte att journalister har låg trovärdighet på grund av att vissa står i t-shirt på bylinebilder eller kommer till intervjuer i sandaler och cargoshorts, men inte bidrar det till motsatsen heller.Det är oklart om det finns officiella dresscodes inom finans och juridik eller om branscherna är självsanerande, men ingen kan kalla dem för slashasar i alla fall. Inom hotell och restaurang brukas uniformer, så det är sällan ett problem där heller. Inom tech och startup-världen verkar det (också) vara okej att se ut hur som helst och så kan det kan väl få vara. De träffar ju inga andra människor än varandra ändå.

Och det är med den slutklämmen jag vill lämna dig i dag, vilken bransch du än höra hemma i. För jag tänker inte pracka på dig en kavaj bara för sakens skull. Nej, fundera i stället själv om människorna du träffar möjligen kan bilda sig en uppfattning om dig och din profession baserat på din jävla t-shirt eller blottade tånaglar, och om den uppfattningen är till din fördel eller nackdel?

Henrik Ek, editionschef Metro

Så här gör du för att få din röst hörd i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro