ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Heterosexuella har ingenting att vara stolta över

Valerie Kaspersen · 18 Jun 2019
Uppdaterad 18 Jun 2019

Stolthet kommer från att våga göra något, trots att det är svårt, farligt och mot alla odds, skriver Valerie Kaspersen. Foto: TT


I Boston, USA, vill en liten grupp anordna en parad för heterosexuella i slutet av augusti. Men heterosexuella behöver ingen Prideparad, skriver Valerie Kaspersen, reporter på Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en kolumn

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Då var det dags igen. Att det varje år ska behöva förklaras varför Pride behövs. Så låt mig nu säga det här högt och tydligt, så att även ni längst bak hör. Heterosexuella behöver ingen Pride. Ni har ingenting att vara stolta över.

Eller, du som heterosexuell har säkert en hel del i ditt liv du är stolt över. Kanske när du tog studenten, examen eller körkortet.

Självklart ska du vara stolt över det. Men skillnaden är att de sakerna är någonting du har kämpat för. Du har inte behövt kämpa för rätten att vara heterosexuell.

quotation startDu ska inte vara stolt över att du är heterosexuell. Du ska vara tacksam.quotation end

Stolthet kommer från att våga göra något, trots att det är svårt, farligt och mot alla odds. Precis som Melania och Chris i London gjorde. De blev båda misshandlade på en buss på grund av att de var ett par. Ändå vågar de hålla varandra i handen efter händelsen.

När har du varit stolt över att vara heterosexuell?

Har du behövt kämpa för din rätt att gifta dig med människan du älskar?

Har du vågat hålla din partner i handen igen, efter att ni har blivit nedslagna endast på grund av faktumet att ni är heterosexuella?

Nej. Men många av oss har. Vi är stolta över att vi orkar.

I Boston, USA, vill en liten grupp anordna en parad för heterosexuella i slutet av augusti. Gruppen hade tidigare fått avslag på sin ansökan om att få hissa en heteroflagga. Den skulle, enligt organisatörerna, vajat i några timmar, till skillnad från regnbågsflaggan som var uppe i en vecka. John Hugo, en av initiativtagarna paraden sa därefter till New York Times:

”Vi ber inte ens om jämställdhet. Vi ber om en sjundedel av vad de har”.

LÄS MER
Abdulla Ahmad Miri: En dag är det för sent att ringa din ensamma mamma

I Sverige fylls diverse kommentarsfält av liknande argument och jag känner att jag behöver andas i fyrkant.

Heterosexuella har redan en Prideparad. Den är varje dag under rusningstrafiken. I varje Hollywood- och Disneyfilm. I kön till kassan i mataffären. Heterosexuellas Prideparad är vardagen.

Du ska inte vara stolt över att du är heterosexuell. Du ska vara tacksam.

Valerie Kaspersen, reporter Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro