ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Jag dumpade Jesus – han var en dålig pojkvän

Hanna Larsdotter · 4 Jul 2019
Uppdaterad 4 Jul 2019

Jesus var en rätt dålig pojkvän. Han dök faktiskt aldrig upp på våra dejter, så jag tröttnade till slut, skriver Hanna Larsdotter. Foto: Unsplash


Jag anser att vi i Sverige på många sätt är omedvetna om det trauma som kan uppstå efter att en person lämnat sin tro, skriver Hanna Larsdotter.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en debattartikel

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning

För några år sedan gjorde jag och Jesus slut med varandra. Vi tog gemensamt av våra ringar och skrev på skilsmässopapper för att efter det gå vidare i våra separata liv. Uppbrottet var ganska konfliktfritt oss emellan även om det var väldigt jobbigt för oss båda. Jag lämnade min tro på honom och han sin tro på mig.

quotation startDetta är ett trauma som inte kan fixas med en tro på Jesus utan snarare genom stöttning och hjälp till att gå vidare i livet.quotation end

Föreställ dig att du gjort slut med en person. Separationsprocessen har varit lång och smärtsam, men du och personen i fråga har ändå slutit fred och ni båda har gått vidare i livet. Föreställ dig att du äntligen har vågat berätta för din omgivning att ert förhållande är slut. Du hoppas så klart på stöd och hjälp, att någon håller dig ömt om ryggen och säger att du inte behöver den personen för att klara dig, du är stark och modig.

Istället för dessa ord av uppmuntran upptäcker du att din omgivning försöker få dig att bli tillsammans med personen som du precis har lämnat. Du hör röster som säger:

– Du klarar dig inte utan honom.

– Du kommer att gå under utan hans hjälp.

– Jag ska be för dig att ni hittar tillbaka till varandra.

Att gå tillbaka är absolut ingenting du vill, samtidigt som din omgivning verkar tycka att det är det bästa för dig.

Dr Marlene Winell från USA har myntat begreppet Religious trauma syndrome. Hon liknar att lämna sitt trossystem vid att lämna ett äktenskap, detta eftersom det finns många liknande upplevelser kring separation och känslomässig anknytning. Känslor som sorg, ånger, skuld och upplevelser av depression, låg självkänsla och social isolering är vanliga. Där det i samhället finns hjälp för människor som genomgår en skilsmässa, finns det dock inte samma hjälp för någon som lämnat sin religion eller ett fundamentalistiskt trossystem. Personen som lämnat tron kan dessutom förlora sitt sociala stöd hos kyrka, familj och vänner.

LÄS MER
Debatt: Youtubefamiljen säljer skamlöst på mina barn sin livsstil

Jag, som till skillnad från Winell, lever i en svensk kontext, känner igen mig själv i dessa känslor och upplevelser. Jag anser att vi i Sverige på många sätt är omedvetna om det trauma som kan uppstå efter att en person lämnat sin tro. Ofta kopplas sådana trauman enbart till så kallade destruktiva sekter. Med tanke på det trauma som många trosavhoppare upplever, enligt Winell, skulle det inte förvåna mig om det finns människor där ute som fortfarande, kanske efter många år efter sitt lämnande, kämpar med känslor av skuld, skam och en rädsla för helvetet.

Jag har dumpat Jesus. Han var en rätt dålig pojkvän. Han dök faktiskt aldrig upp på våra dejter, så jag tröttnade till slut. Ni som fortfarande är ihop med honom, behandla gärna de som lämnat tron med respekt och förståelse för det psykologiska trauma som den personen troligtvis genomgår. Detta är ett trauma som inte kan fixas med en tro på Jesus utan snarare genom stöttning och hjälp till att gå vidare i livet.

Ni som behöver hjälp att gå vidare, läs gärna Winells bok och dra er inte från att söka hjälp från psykolog eller kanske en stödgrupp. Ni är inte ensamma!

pil
Om skribenten

Gör: Konstnär och student vid Stockholms universitet. Instagram: @daughter_of_lars.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro