ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Malin Karim: Vill inte vara arg på män, jag vill bara vara ifred

· 5 Jun 2019
Uppdaterad 5 Jun 2019
Jag vill bara få vara ifred. Slippa den uråldriga maktarsenal som män besuttit sedan urminnes tider, skriver Malin Karim.

Jag vill bara få vara ifred. Slippa den uråldriga maktarsenal som män besuttit sedan urminnes tider, skriver Malin Karim. Foto: Unsplash


Jag blev utskälld av en man. Att han tar sig den rätten säger så mycket om sakernas tillstånd. Och det gör mig så trött att jag inte ens orkar vara arg, skriver Malin Karim.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Häromveckan blev jag utskälld av en man från den stora digitala mataffären för att jag var: (trumvirvel)…kvinna. Det är ofta lite krångligt när de ska leverera. Deras GPS envisas med att visa dem till rätt nummer men fel gata. Det var just detta som hade hänt. Inte mitt fel, jag har påpekat cirka 345 gånger att de borde se över sin GPS. Men han blev arg. Han ringde upp och skrek i mitt öra innan jag ens hann säga hej.

quotation startTill slut skrek han att jag skulle skicka fram en man istället. ”Har du ingen man eller bror där som jag kan prata med!?”quotation end

Jag försökte vänligt bemöta och bad honom lugna sig. Förgäves. Till slut skrek han att jag skulle skicka fram en man istället. ”Har du ingen man eller bror där som jag kan prata med!?” Han var helt enkelt tvungen att få tala med en man för att kunna nysta i skiten han hamnat i. Och om jag hade varit en man, så satsar jag mina sista brexit-slantar på att han aldrig skulle ha skrikit på mig överhuvudtaget. Ett litet hopp, skratt och en klapp på axeln senare så hade vi skiljts åt som såta vänner.

En utskällning kan tyckas vara en petitess, det finns så klart mycket värre saker som män utsätter kvinnor för. Men att han tar sig den rätten säger så mycket om sakernas tillstånd. Och det gör mig så trött att jag inte ens orkar vara arg. Jag vill bara få vara ifred. Slippa den uråldriga maktarsenal som män besuttit sedan urminnes tider. Ni vet, härskarteknik, hotfullt höjda röster, ”lilla gumman” och en klapp på arslet. För när den kvinnliga frigörelsen verkligen börjar skapa kaoz med samhällets tounge och det faktiskt verkar som att vi inte tänker ge oss, då börjar det mullra i leden med ”Det var bättre förr…”-snubbarna. De kastar ut sina lasson för att hålla oss i schack. Det klubbas igenom abortlagar, det tycks och tänks om saker som borde vara kvinnliga angelägenheter. Kvinnor reduceras, sanningar twistas och vissa män håller andra män hårdare om ryggen hårdare än någonsin förut. Allt för att lägga krokben för en kvinnokraft som ändå inte låter sig stoppas. För it’s a friggin force of nature nu, mina herrar.

Jag är så less på att snoppar fortfarande tycker sig trumfa en snippa. Så trött på män som verkar ha tagit raka vägen från 50-talet utan att passera gå. (Här vill jag dock passa på att lägga in brasklapp: INTE alla män. Jag slipper gärna mail som påpekar vilken sopa jag är och att jag borde flytta till Venezuela.) Många är de som verkar ha gått av på rätt hållplats. Men sedan finns det andra, av den lite mer ogina sorten, som bara verkar åka runt och runt och runt. De som benhårt tror på att mannen är det första könet och att jämlikhet innebär att de blir utan. Orättvist ju. Japp, fråga oss – vi har varit utan ganska länge nu.

MEN. Nu ska ni få höra – vi vill inte ta över. Vi tänker inte störta alla män och kastrera er. Könsstympning ligger inte för oss, sörrni. Allt vi vill är att ha lika mycket som ni har. Lika mycket. Sug på den. Ni blir inte utan, vi blir alla med lika mycket. Inga skalper, inga förhudar och inga uppstoppade män på statliga museer. Så tänk på det medan jag avslutar med att citera Beyoncé, en av vår tids största tänkare: ”Big homie better grow up.”

Malin Karim

Plus: Ingen har väl missat att ”Game of thrones” är slut. För evigt. Nu slipper jag låtsas tycka om den.

Minus: ”Game of thrones” är slut. Fan vet om jag inte började tycka om att låtsas tycka om den ändå.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro