ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Så här kan du hjälpa din våldsutsatta granne

Nina Rung, · 5 Aug 2019
Uppdaterad 5 Aug 2019

Det är upp till oss grannar att agera. Inte till polis och socialtjänst – de kommer efter våldet utövats, skriver Nina och Peter Rung. Foto: Anders Wiklund/TT, Huskurage


Här är fem saker vi kan göra för att agera i tid och få stopp på lidandet som mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående innebär, skriver Nina och Peter Rung.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi läser om det i rubriker, ibland i längre reportage men oftast passerar det vårt medvetna i små notiser.

Det är det skoningslösa men väl dolda folkhälsoproblemet, en epidemi som spridit sig till alla länder världen över – och Sverige är inget undantag. Epidemin härjar i välbärgade områden liksom i socialt utsatta. I städer liksom på landsbygd. Det är en epidemi med fasansfulla effekter och extrema kostnader, rent ekonomiskt beräknas våldet kosta samhället ungefär fyrtio miljarder. Varje år. Det är livslånga lidanden och skador för de drabbade och alldeles för många betalar med sitt liv. Både vuxna och barn drabbas. Och det är många. Var fjärde kvinna beräknas någon gång utsättas i livet. Vart sjunde barn. Och många män. Det innebär rimligen att du känner någon som drabbats av vår tids värsta epidemi – våld mot närstående. Och det innebär att du rimligen också känner någon som utsätter en annan för våld.

quotation startFör att få stopp på det, förebygga det och förhindra det, så krävs att sådana som du och jag går från att reagera till att agera. quotation end

Trots att mycket gjorts för att få stopp på våldet så händer lite vad gäller antalet drabbade. För fem år sen grundade vi Huskurage som en motreaktion till att alldeles för få agerar vid oro. Grannar kan och har vid upprepade tillfällen spelat en livsavgörande roll, fått stopp på våld och dessutom räddat liv. På fem år har vi gått från en idé till att bli en folkrörelse som når fler än en miljon svenskar och det är fantastiskt – men vi behöver bli fler som gör mer. Det senaste året dödade faktiskt många fler män en närstående kvinna än vad som skett de senaste åren. Tjugotvå män blev 2018 dömda mördare, nästan en dubblering sen 2017 och många av de mördade kvinnorna efterlämnade barn. Barn vars liv aldrig blir jämlikt och med samma möjligheter som alla andra. Tillsammans kan vi bryta den här kedjan och det är dags att vi alla gör vad vi kan för att få stopp på våldet. För det går – om vi alla hjälps åt och bidrar genom att gräva där vi står.

Här är fem saker vi kan göra för att agera i tid och få stopp på lidandet som mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående innebär:

1.Som hyresgäst, bostadsrättsinnehavare eller villaägare; inför metoden Huskurage i ert hus eller förening. Då tar ni tydlig ställning mot våld och vet att agera genom tre enkla punkter när ni är oroliga att en granne far illa. 1. Ring på hos grannen ni är oroliga för, berätta om oron och fråga om allt är okej. 2. Hämta hjälp av fler och gå tillsammans till grannen. 3. Ring polisen (och ring alltid polisen först vid akut fara eller hot). Ni kan knacka på och gå därifrån för att sedan ringa polisen. Att knacka på kan avbryta våldet för stunden och ni kan knacka på flera gånger om polisen dröjer eller ingen öppnar. Det är helt gratis att införa Huskurage – men kan kosta liv att låta bli!

2.Som skola eller i egenskap av lärare: starta varje termin med kunskap om våld mot närstående. Berätta att var sjunde barn utsätts för våld av en förälder och att var tionde barn tvingas uppleva våld mot en förälder. Berätta om konsekvenser av våld och berätta var barnen kan få hjälp. På så vis får barn vetskap om att hjälp finns att få och att fler är drabbade vilket gör det lättare att berätta.

3.Som arbetsgivare: Ta tydlig ställning, skapa rutiner för hur ni når era anställda med kunskap om våld och konsekvenser av våld. Ta fram policys om hur en kan få hjälp som våldsutsatt och som våldsutövare. Samverka med era lokala kvinno- mans- eller ungdomsjourer.

LÄS MER
Emilie Ebbis Roslund: Hur många fler män har Sverige råd med?

4.Som pedagog, föreningsledare, vårdpersonal eller förälder: agera om du är orolig att ett barn far illa av våld eller på annat sätt far illa hemma. Risken att utsätta någon för våld senare i livet om man växer upp i hem med våld, är oerhört stor. Vi behöver därför få stopp på våld i hemmet som drabbar barnen! Kontakta socialtjänsten och gör en orosanmälan, prata med barnet och fråga hur hen har det och berätta att barnet kan komma till dig om det skulle vara så att barnet far illa och knacka på och ring polisen om våldet är pågående.

5.Som vän, kollega eller lagkamrat, säg ifrån och ifrågasätt när någon uttrycker sig nedlåtande eller raljerande om sin partner, om kvinnor eller på andra sätt kränkande. Allt fysiskt våld mot en partner eller närstående föregås av psykiskt våld. Kan vi få stopp på nedlåtande jargong, dålig kvinnosyn och taskiga attityder då kan vi också förebygga våld.

Det finns helt enkelt massor att göra för att förebygga en epidemi som inte verkar minska i styrka. Och då är det upp till oss. Inte till polis, socialtjänst och kvinnojourer – de kommer ju oftast in då våldet redan utövats. För att få stopp på det, förebygga det och förhindra det, så krävs att sådana som du och jag går från att reagera till att agera. Och det behöver inte vara svårare än en knackning.

Nina Rung och Peter Rung, grundare av Huskurage

pil
Om skribenterna

Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det är en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa.

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Rung
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro