ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Sophie Tanha: De som kommenterar utan att läsa artikeln är dumma i huvudet

Sophie Tanha · 29 Maj 2019
Uppdaterad 29 Maj 2019
Människorna jag har i åtanke är de som kommenterar artiklar utan att ens ha läst mer än själva rubriken, skriver Metros reporter Sophie Tanha.

Människorna jag har i åtanke är de som kommenterar artiklar utan att ens ha läst mer än själva rubriken, skriver Metros reporter Sophie Tanha. Foto: Unsplash


Kommentarer får gärna ta ut svängarna, provocera och ha åsikter som får självaste satan att sätta kaffet i halsgropen. Men se för sjutton till att ha rätt fakta först, skriver Metros reporter Sophie Tanha.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ni är så himla dumma i huvudet. Självklart menar jag inte er som läser detta. Människorna jag har i åtanke är de som kommenterar artiklar utan att ens ha läst mer än själva rubriken. Kommentarer får gärna ta ut svängarna, provocera och ha åsikter som får självaste satan att sätta kaffet i halsgropen. Men se för sjutton till att ha rätt fakta först!

Nej, judar ligger inte bakom förintelsen. Nej, Greta Thunberg blir inte rik på sina tågresor till politiska möten, och nej, anledningen till att vi inte rapporterar om nyheter från nazistsajter är inte för att vi försöker mörka något, det är för att det är dålig journalistik helt enkelt.

Ni hör ju. Blodet fullständigt kokar inom mig. Tills jag bläddrar till Viralgranskaren.

Helt plötsligt inser jag hur många det måste finnas som säkert tycker att jag är fullständigt dum i huvudet. Pyramiderna i Egypten byggdes inte av slavar, och Marie Antoinette sa aldrig åt den hungriga pöbeln att äta bakelser i stället för bröd. Jag har levt en lögn! Inte förrän nu inser jag hur mina uppfattningar av dessa historiska händelser präglats av den tecknade filmen ”Prinsen av Egypten” och Sofia Coppolas punkfilm om Marie Antoinette. Pinsamt.

Myter som passar vår världsuppfattning tycks vara lättare att tro på än andra osanningar. Kanske är det därför politiska reklamaffischer som påstår att Sverige aktivt stöttade Förintelsen faktiskt går hem hos en stor del av befolkningen, fastän de flesta femteklassare som hållit sig vakna under historielektionerna vet bättre.

Saker och ting som ofta betraktas som sant men i själva verket inte stämmer kallas för faktoider. En klassisk sådan är påståendet att vi bara använder tio procent av vår hjärnkapacitet. Nu vet jag att det inte stämmer, det finns inga vetenskapliga bevis för det. Men för varje förintelseförnekande kommentar jag läser blir jag mer och mer benägen att tro att det är sant.

Sophie Tanha, reporter Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro