ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Utvisade ingenjören Ali Omumi: Därför väljer jag Norge före Sverige

Ali Omumi · 19 Jul 2019
Uppdaterad 19 Jul 2019
Som pappa kan jag inte ytterligare en gång riskera att min familj tvingas återuppleva det vi har gått igenom, skriver Ali Omumi.

Foto: Susanne Lindholm/TT/Privat


Som pappa kan jag inte ytterligare en gång riskera att min familj tvingas återuppleva det vi har gått igenom, skriver Ali Omumi.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en debattartikel.

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I augusti 2018, efter tre år av arbete och skatteinbetalningar, utvisades jag tillsammans med min fru och vår fyraåriga dotter. Anledningen var att min före detta arbetsgivare, för vilken jag arbetade 2015-2016, hade ett försäkringsbolag som glömde att teckna en sjukförsäkring åt mig. Det här hände alltså mig, trots att jag hade ett kontrakt med ABB Sweden, där kollektivavtal och alla andra nödvändiga försäkringar gällde.

Ända sedan den här processen inleddes, i december 2017, har jag och min familj fått utstå hård stress, ångest och vår ekonomi har varit ansträngd eftersom jag inte tilläts jobba under närmare ett års tid. Trots att jag har varit frustrerad över det svenska migrationssystemet fortsatte jag att hoppas, samtidigt som jag aldrig slutade tro på vänligheten hos alla svenskar som ville att vi skulle få stanna.

LÄS MER
Imamer överklagar terrorutvisningar – så säger Säpos egen lag

I mer än ett års tid arbetade jag för att informera så många som möjligt om dessa ”kompetensutvisningar”, och jag träffade så många människor som också påverkats av detta. Som en betalande medlem i facket hörde jag av mig till ”Sveriges ingenjörer” som inte lyfte ett finger, trots att jag kunde visa upp ett liknande fall där det fanns etablerad branschpraxis. Ironiskt nog försökte Svenskt Näringsliv att hjälpa till, men de är en branschorganisation, inte ett fackförbund. Det råder inga tvivel kring att vi som icke-EU medborgare lämnas åt våra egna öden – trots att vi har goda arbetsgivare och gör allt för att följa reglerna.

quotation startMin fru och jag har lärt oss att skickliga arbetare inte är berättigade samma respekt och bemötande som andra migranter i Sverige.quotation end

Utvisningarna av talanger har definitivt skadat oss migranter, våra arbetsgivare och Sveriges trovärdighet internationellt. I det långa loppet kommer detta att skada Sveriges konkurrensförmåga, i samband med att världen blir allt mer tävlingsinriktad. Jag förstår fortfarande inte hur vapenlagarna i Nya Zeeland kan förändras på ett par dagar, samtidigt som Sveriges migrationslagar inte har förändrats sedan 2014, när kompetensutvisningarna startade.

Jag och min familj har på ett genuint sätt försökt att integreras och bidra till det svenska samhället. Och trots att jag fortfarande litar på, och känner för, mina svenska kollegor och vänner så har jag inte längre något förtroende för det svenska migrationssystemet. Vår andra dotter föddes den 20 juni, och som pappa kan jag inte ytterligare en gång riskera att min familj tvingas återuppleva det vi har gått igenom. Migrationsverkets nya sätt att räkna på den totala tiden för ett arbetstillstånd visar endast att det inte finns någon politisk vilja att på allvar lösa detta, och sedermera ge uppehållstillstånd till de som verkligen vill jobba skapa sig ett liv i Sverige. Min fru och jag har lärt oss att skickliga arbetare inte är berättigade samma respekt och bemötande som andra migranter i Sverige.

LÄS MER
Hussein skulle utvisas när han räddade bolag – nu får han stanna

Jag har bestämt mig för att acceptera ett erbjudande från det brittiska bolaget Evolution Measurement i Norge istället. De etablerade sig i Norge trots att Sverige också hade varit ett perfekt alternativ. Uppehålls- och arbetstillstånd utfärdades inom ett par veckor av den norska migrationsmyndigheten, och min framtid ser ljusare ut igen. Jag tackar er alla, och ni är många, som har hjälpt mig igenom den här röran. Ni är välkomna att besöka mig i Norge!

pil
Om skribenten

Namn: Ali Omumi

Ålder: 40 år

Från: Turkiet

Familj: Gift och har två barn

klar

Artikellänk är kopierad

Ali Omumi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro