ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Det är sant och falskt om solskydd

Sofia Clason · 10 Jun 2017
Uppdaterad 10 Jun 2017
Åsa Ingvar, dermatologiforskare, reder ut vad som är sant och falskt.

Åsa Ingvar, dermatologiforskare, reder ut vad som är sant och falskt. Foto: Bror Persson /TT & Privat


Nu när de soldyrkande svenskarna gör sig redo för sommarsolen är det många som pratar om solskydd. Åsa Ingvar, specialistläkare på hudsjukdomar, reder ut vad som är sant och falskt.

klar

Artikellänk är kopierad

PÅSTÅENDE: Solkräm kan göra dig allergisk

SANT: ”Nu för tiden är oxibenson ett av de vanligaste ämnena som kan orsaka kontaktallergi, det vill säga att man sätter något mot huden och får en allergisk reaktion”, säger Åsa Ingvar och utvecklar:

”Det klassiska exemplet på en kontaktallergi är nickelallergi. Men ämnen som tidigare har varit väldigt vanliga i solkrämer orsakade oftare sådana reaktioner, därför är det mer sällsynt nu. Alla krämer innehåller ämnen som man kan bli allergisk mot så det är inget som är speciellt med solkrämer. Man får se det i relation till allt annat man sätter på sig under en dag”.

Om du utvecklar en kontaktallergi tar det ungefär en till tre veckor från det att du börjar med krämen tills att det märks. förklarar Åsa Ingvar.

”Då är det väldigt tydligt – man får kraftig rodnad hud, blåsbildning och så kliar det mycket. Det är ingenting man kan ha under en längre tid utan att märka av det. Slutar man använda krämen försvinner reaktionen av kontaktallergin inom några veckor.”

PÅSTÅENDE: Solkräm är hormonrubbande

FALSKT: Man har sett hormonrubbning i fiskar som utsätts för avfallet från solkrämer, men det är inte observerat på människor, menar Åsa Ingvar.

LÄS MER
Solskyddsfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet

PÅSTÅENDE: Det är bra att välja miljövänlig solkräm

NJA: Åsa Ingvar rekommenderar miljövänliga solskyddskrämer så länge de samtidigt ger ett bra skydd mot UVA- och UVB-strålning.

UVA-strålning når långt ned i huden och gör pigmentet mörkt, får huden att åldras i förtid och kan orsaka hudcancer. UVB-strålning tränger inte lika långt ned i huden, den gör att man bränner sig och kan också orsaka åldring av huden och ge upphov till hudcancer. Båda typerna klassas som cancerframkallande i den högsta riskkategorin av strålsäkerhetsmyndigheten.

”Oxibenson är det som ger bäst skydd mot UVA. Om det nu är oxibenson som klassas som mest omiljövänligt så kanske man väljer en kräm som inte skyddar lika bra mot UVA. Man får försöka att förstå att det inte är någon idé att sätta på sig en kräm som inte ger ordentligt skydd mot solen, men om man hittar en solkräm som skyddar och är miljövänlig så ska man välja den”, förklarar Åsa Ingvar.

PÅSTÅENDE: Det är bättre att göra sin egen sololja

FALSKT: Att inte veta hur bra skyddet i en hemmagjord kräm är kan vara mycket farligt. Därför rekommenderar Åsa Ingvar inte att göra egen kräm utan att välja krämer som är godkända enligt de krav som EU-kommissionen tog fram år 2006 för ett säkert skydd mot solen. I dessa ingår skydd mot UVA- och UVB-strålning, en tydlig beskrivning av skyddsförmåga och en tillräcklig vägledning om hur produkten ska användas.

– Jag skulle nog inte lita på att en hemmagjord solskyddsolja skulle ge tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning, säger Åsa Ingvar

PÅSTÅENDE: Det är skadligt med sololja som gör en brun

SANT: ”Om det är så att den har brun utan sol i sig så kommer det inte att vara mer skadligt än med annan solskyddskräm, men om du har en solkräm som lovar att du ska bli brun av solen samtidigt som den skyddar mot solen, känns det inte helt seriöst. För att bli brunare av solen krävs det mer solexponering och det ger alltid en ökad risk för hudcancer”, säger Åsa Ingvar.

PÅSTÅENDE: Solkräm skyddar mot cancer

SANT: Om man använder solkräm regelbundet tillsammans med andra sorters solskydd, som att vistas i skuggan, ha långa kläder och inte vara i solen för länge, så skyddar det mot cancer. Använder man en solkräm och smörjer sig med en liten mängd en gång per dag är man inte skyddad mot hudcancer. Rekommendationen är att smörja sin hud flera gånger per dag.

PÅSTÅENDE: Ju högre solskyddsfaktor desto bättre

SANT: ”Ja det stämmer. Men det är en exponentiell kurva. Vinsten mellan 30 och 50 är inte lika stor som vinsten mellan 0 och 15. Den största vinsten får man upp till 15. Då pratar vi UVB då, för att det är det den mäter. Faktorn anger hur mycket längre du kan vara i solen innan du blir röd, så det är klart att om du kan vara i solen 50 gånger längre med solskyddsfaktor så är det bättre än 30 gånger längre eller 15 gånger längre”, förklarar Åsa Ingvar.

PÅSTÅENDE: Aloe Vera hjälper mot solbränna

NJA: ”Symtomatiskt kan det lindra smärtan och rodnaden med kylbalsam, zink och liniment. Aloe Vera ökar på takten som man läker, men vad det gäller de skador som man har åsamkat sitt DNA, alltså sin ärftlighetsmassa, kan man inte göra det bättre genom dessa liniment. Antingen tar kroppen hand om sig själv eller så får man en bestående skada som kanske någon gång senare i livet ger en hudcancer. Det kan du inte få bort med hjälp av linimentet men du kan få en symtomlindring”, säger Åsa Ingvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro