ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Farligt att dricka mycket mjölk? Det här säger forskningen om mejeriprodukter

Filip Häggberg · 12 Apr 2019
Uppdaterad 18 Jun 2019
Ost, mjölk och andra mejeriprodukter har länge varit föremål för diskussion.

Ost, mjölk och andra mejeriprodukter har länge varit föremål för diskussion. Foto: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT


Mejeriprodukter har varit en het potatis de senaste åren. Det har bland annat kommit larm om hur hög konsumtion av mjölk kan kopplas till ökad dödlighet. Metro går igenom forskningen på området – vad vet vi egentligen?

klar

Artikellänk är kopierad

Mjölken har länge varit ett hyllat livsmedel tack vare hur näringsrik drycken är. Men på 2010-talet har diskussionen snarare handlat om huruvida mjölken, och andra mejeriprodukter, kan vara ohälsosamt i ett längre perspektiv.

2014 publicerade forskare från Uppsala Universitet en studie i British Medicinal Journal, där sammanlagt 106 000 svenskar hade fått svara på frågor om sina kostvanor. Enligt forskarna så ökade risken för dödlighet vid ett högt intag av mjölk, där hjärt- och kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken.

Studien fick stort genomslag, men forskarna uppmanade till att tolka resultaten med försiktighet.

– Vi vill inte att folk ska få panik på grund av det här, för man ska inte förlita sig på en studie innan man ger rekommendationer till befolkningen. Det krävs först att man lägger pussel med olika studier, sa Karl Michaëlsson, en av forskarna, till SVT.

Så hur ligger det till med forskningen i dag?

Svagt stöd för hjärt- kärlsjukdomar

Om vi börjar med just hjärt- kärlsjukdomar så gjordes en meta-analys, där forskarna undersökt flera studier på ämnet med sammanlagt drygt 636 000 deltagare, så sent som förra året.

Den kom fram till att det inte fanns någon skillnad i risk oberoende av hur mycket mejeriprodukter du får i dig. Det gällde sedermera det totala intaget – när forskarna delade upp livsmedlen blev det lite annorlunda.

Varken mjölk eller några andra mejeriprodukter verkar öka risken för övervikt, enligt vetenskapen.
Varken mjölk eller några andra mejeriprodukter verkar öka risken för övervikt, enligt vetenskapen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Yoghurt, ost och andra så kallade fermenterade mjölkprodukter verkade minska risken, om än knappt, medan de som drack mycket mjölk hade en högre risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar. Riskökningen var lika liten som riskminskningen för den andra gruppen.

När det kommer till mejeriprodukter och övervikt finns det i dag ingen samlad forskning som slår fast att det finns en ökad risk.

I en meta-analys från 2016 undersökte forskarna 16 studier om mejeriprodukter generellt och 17 om mjölk. Där kom man fram till att alla mejeriprodukter faktiskt verkade minska risken för övervikt.

En liknande studie gjordes samma år och där hittade man inget samband med mejeriprodukter och viktförändring. Det som stack ut var att personer som åt mer yoghurt verkade väga mindre.

Kan finnas ökad risk för prostatacancer

Går vi vidare till kopplingen mellan mejeriprodukter och risken för diabetes typ 2 säger forskningen ungefär detsamma. Studien från 2018, som gått igenom det senaste på ämnet, kommer fram till att de vetenskapliga belägg som finns visar att mejeriprodukter inte ökar risken att drabbas av sjukdomen.

Vad det gäller risken för cancer är forskningen överens om att mejeriprodukter i regel inte påverkar den. Men det finns ett undantag. En meta-analys från 2015 analyserade 32 studier och kom fram till att ett högt intag av mjölkprodukter kan öka risken för prostatacancer. Det finns flera studier som visat på liknande samband, även om det inte helt klarlagt i dag.

Det har också gjorts mycket forskning på mejeriprodukter och benskörhet (ni vet, du får starkare skelett av att dricka mjölk!?). Där kan vi ganska enkelt konstatera att resultaten är neutrala – en stor majoritet av studierna kommer inte fram till något samband mellan varken högre eller lägre risk för frakturer och mejeriprodukter.

2017 gjordes en ny meta-analys som undersökte sambandet mellan mejeriprodukter och alla typer av dödsfall. Även den kom fram till ett neutralt resultat – risken varken ökade eller minskade oavsett hur mycket du får i dig.

Så, hur mycket mjölk kan jag dricka egentligen?

I studierna som visade på en potentiell ökad risk för prostatacancer var det kalciumintaget som spelade en huvudroll. Drygt 2000 milligram kalcium om dagen, ungefär motsvarande en liter mjölk, kopplades till en högre risk.

Livsmedelsverkets råd lyder att välja magra och osötade mejeriprodukter som är rika på D-vitamin. Gällande mängd finns det inget maxtak, men två till fem deciliter per dag räcker för att få i sig tillräckligt med kalcium, skriver man.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro