ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, aktivt kol är inte en bra metod för att bleka tänderna

Sofia Clason · 21 Maj 2017
Uppdaterad 21 Maj 2017
Bilden visar en person som lägger aktivt kol på en tandborste.

Bilden visar en person som lägger aktivt kol på en tandborste. Foto: Skärmdump


Svart är det nya vita – så låter de artiklar som är positiva till att använda aktivt kol som tandblekning. Men tandläkare är kritiska till den nya trenden.

klar

Artikellänk är kopierad

På senaste har metoden att använda aktivt kol för att bleka tänderna fått mycket uppmärksamhet. Meningen är att man ska krossa kolet, doppa tandborsten i pulvret, borsta tänderna och sedan skölja munnen flera gånger om. Efteråt påstås det att tänderna ska bli vitare – på ett naturligt och hälsosamt sätt.

Aktivt kol är ett ämne som fäster sig vid andra ämnen. Det används bland annat för att binda till sig skadliga ämnen i mag- och tarmkanalen som sedan rensas ut med kolet istället för att tas upp i kroppen. Aktivt kol används också i ansiktsmasker för att dra till sig orenheter från huden. Tandvårdsprodukter som innehåller aktivt kol går att hitta hos flera hälsobutiker och apotek och förklaras fungera på samma sätt. Det aktiva kolet ska binda till sig färgämnen och missfärgningar som finns på tänderna. När det aktiva kolets sköljs ur munnen följer orenligheterna med så att tänderna blir vitare.

Viralsajten Newsner är en av de källor som spridit hälsotrenden. Artikeln ”Hon häller ett svart pulver på tandborsten. Anledningen är genial och kan ge dig vitare tänder” har i nuläget runt 2500 interaktioner på Facebook.

Kommentarsfältet till inlägget är fullt av folk som vill testa på den nya trenden och andra som rekommenderar den.

Andra har varit mer kritiska till att använda det aktiva kolet som tandblekning. P4 Jönköping, Nyheter24 och Expressens Omtalat har skrivit artiklar som varnar för de negativa effekterna av aktivt kol och skriver att det inte finns någon bakomliggande forskning om hälsotrenden.

Hälsogranskaren har kontaktat Hans Göransson som är förbundsordförande för Sveriges Tandläkarförbund för att få reda på mer.

– Ja det svåra är ju ofta den här typen av uppgifter på sociala forum. Det är väldigt viktigt att titta på vad det finns för vetenskaplig bakgrund och kvalificerade studier som kan stödja ett påstående, säger Hans Göransson.

Hans Göransson känner inte till några kvalificerade studier gjorda om aktivt kol som tandblekning. Hälsogranskaren frågar om metoden i teorin skulle kunna fungera – att aktivt kol skulle kunna binda till sig missfärgningar och bleka tänderna.

– Om det ska ske en bindning här måste man först då fråga sig vad det är som binder missfärgningen till tanden. I de situationer när det är någonting som reagerar med kolet skulle det kunna bli en sådan här bindning ja, men hur är då bindningen till tanden, vilket är starkast?

Det är alltså inte givet att resonemanget om bindning mellan det aktiva kolet och missfärgningen är tillräckligt för att metoden ska fungera, utan det krävs också undersökning av bindningen mellan tanden och missfärgningen, vilket skulle kräva kliniska studier som än inte gjorts, förklarar Hans Göransson.

– Det finns inget som styrker att det här är en effektiv metod.

Hälsogranskaren frågar om metoden kan vara skadlig.

– Kol anses ju ibland ha en slipande effekt om man borstar, så den risken kan finnas i så fall. Du skulle kunna åstadkomma ett mekaniskt slitage på tandroten. Tandhalsen är mer känslig för slitage än vad tandkronan är i och med att den inte är skyddad av emalj.

Hans Göransson berättar att det finns flera risker med tandblekning.

– Om du gör den utan att ha koll på förutsättningarna kan du få skador som gör att tänderna blir känsligare. Jag har stött på patienter i klinisk vardag, det här är så att säga undantagsfall, men som har haft sprickor, där blekningsmedel har läckt in genom sprickorna och skadat tandnerven.

Hans Göransson rekommenderar därför att man inte prövar en metod som att bleka tänderna med aktivt kol innan man pratat med en tandläkare.

– Det gäller att se vad det är för typ av missfärgning och var den kommer ifrån, om man ska ha förutsättningar att behandla den och påverka den.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro