ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, det har inte kommit nya riktlinjer om att du borde skippa mensen”

Natalie Demirian · 16 Jun 2017
Uppdaterad 16 Jun 2017
Artikeln från Politism har fått stor spridning.

Artikeln från Politism har fått stor spridning. Foto: TT/Skärmdump från Politism


Nya riktlinjer – du borde skippa mensen”. Så står det i rubriken i en ny artikel om p-piller från Politism som fått stor spridning de senaste dagarna. Men Läkemedelsverket har inte kommit med nya riktlinjer.

klar

Artikellänk är kopierad

Artikeln från Politism där två gynekologer uttalar sig om p-piller-användning har väckt diskussion och debatt i sociala medier. Experterna säger att det är onödigt att ha ett blödningsuppehåll, genom de sju sockerpiller som ingår i en karta, om du använder dig av p-piller. I stället menar de att kvinnor kan äta p-piller tills de får en genombrottsblödning. Då ska de göra ett uppehåll på fyra dagar. Skulle det vara så att du inte får en genombrottsblödning på många år så gör det ingenting alls, enligt experterna.

Politism skriver också följande stycke:

”Nu rekommenderar Läkemedelsverket i stället långcykelanvändning – alltså att äta p-pillren kontinuerligt tills man får en genombrottsblödning, för att då göra uppehåll på 4 dagar. Om det gör att man inte får ”mens” på tio år? Det är bara att gratulera. Det finns helt enkelt ingen poäng med att blöda över huvud taget om man står på p-piller”.

Men Läkemedelsverket har inte kommit med några sådana rekommendationer. Det bekräftar Ingrid Wikström, klinisk utredare och specialist i gynekologi vid Läkemedelsverket.

– Vi kom inte med några rekommendationer om att kvinnor borde skippa mensen när vår senaste behandlingsrekommendation publicerades 2014. Det finns däremot i dokumentet en diskussion om hur säkerheten med p-piller kan öka genom att man förkortar uppehållet i några dagar, från sju till fyra dagar, säger hon till Metro.

Ingrid Wikström säger att några av författarna i behandlingsrekommendationen från 2014 skrev att det troligen kan vara så att man kan få ett högre skydd av oavbruten behandling. Grunden till det är att utvecklingen av en ny äggblåsa i äggstocken kan förhindras effektivare genom att hämma hormonet som styr den utvecklingen. Men det saknas sådana studier, säger Ingrid Wikström.

– Att skriva att Läkemedelsverket nu har gått ut med en ny behandlingsrekommendation är då en felaktig beskrivning.

Det har länge varit känt, och det står också i bipacksedlarna, att du kan förskjuta menstruationen. Under 2016 har det också godkänts ett p-piller av kombinerad typ i Sverige som kan användas i minst 24 dagar och upp till 120 dagar innan du måste göra ett uppehåll på fyra dagar. Och i vissa situationer kan det vara en fördel när man inte vill ha en blödning av praktiska skäl. Till exempel om man ska på semester och inte vill blöda när man ska bada.

– Det är en välkänd kunskap, det är inget nytt. Det innebär att man fortsätter att ta tabletterna som innehåller hormoner, men det står ingenting om att man ska göra det utan uppehåll eller hur länge. Det är heller inte en rekommendation som alla måste följa.

Finns det konsekvenser om man väljer att förskjuta mensen?

– Det man vet är att man får en ökad risk för blödningsstörningar, vilket kan skapa oro och osäkerhet hos användare.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro