ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin – här är sju myter om vaccination

Åsa Larsson · 18 Mar 2015
Uppdaterad 12 Sep 2019

Är du rädd för vaccin efter att ha läst skrämmande artiklar på internet? Här är genomgången av flera av de stora vaccinationsmyterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du stått i valet om du ska vaccinera ditt barn? Det finns många vaccinationsmyter i rörelse på nätet – ofta från antivaccinationsrörelsen eller ”antivaxxers” som det kallas i USA där rörelsen är betydligt större än i Sverige.
Har du stått i valet om du ska vaccinera ditt barn? Det finns många vaccinationsmyter i rörelse på nätet – ofta från antivaccinationsrörelsen eller ”antivaxxers” som det kallas i USA där rörelsen är betydligt större än i Sverige.Foto: Fredrik Persson/TT

Sjukdomar som världen hoppats på att bli av med är på framfart igen – exempelvis pågår ett stort mässlingsutbrott i Europa. Sverige har bra skydd eftersom så många barn är vaccinerade, men det finns de som tvivlar på vaccin – och det tvivlet sprids lätt på internet.

Vi har gått igenom flera stora vaccinmyter med överläkare, myndigheter, professorer och experter på antivaccinationsrörelsen:

1. Folk dör av vaccin

Vaccin är väldigt säkra och allvarliga reaktioner är extremt ovanliga, enligt världshälsoorganisationen WHO. Experter som vi pratat med känner inte till några vetenskapligt belagda dödsfall till följd av vaccinering.

​ – Man kan inte ha ett vaccin som har död som biverkning. Och om det har skett så är det nåt väldigt speciellt enstaka fall, kanske om det varit en väldigt kraftig allergisk reaktion, säger  Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket​.

Folk dör däremot av sjukdomen mässling – runt 145 000 under 2013 enligt WHO.

Enligt Carl Johan Åkerberg, författare och expert på antivaccinationsrörelsen, sprids olika skräckexempel som är tagna ur databaser för frivillig inrapportering av biverkningar.

– För sex år sedan i England fick en 14-årig tjej Cervarix (liknande vaccin som Gardasil) och dog på eftermiddagen. Det man inte berättar då är att när hon obducerades så visade det sig att hon hade långt gången bröstcancer, säger han.

2. Det är nyttigt att vara sjuk

– Det är helt fel, säger barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Förr trodde man att barn skulle gå igenom barnsjukdomarna, men det var för att det var bättre att få mässling och påssjuka som barn än i äldre ålder, enligt Lagercrantz.

Vad tycker du om föräldrar som i dag låter bli att vaccinera sina barn?

– Jag tycker att de gör helt fel. De riskerar ju inte bara sina egna barns hälsa utan de riskerar andras hälsa. Det är ett svek mot sina medmänniskor, säger Lagercrantz.

3. Biverkningar svåra och vanligt förekommande

Tvärtom, skriver WHO. Vaccin är milda och tillverkningen och testning omges av rigorösa kontrollsystem.

– Det är extremt ovanligt med allvarliga och omfattande biverkningar, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

Innan godkännande av ett nytt vaccin genomförs jättestora kliniska studier på människor som är i den målgrupp som vaccinet är avsett för.

►LÄS MER: HPV-vaccin orsakar inte MS

Efteråt när vaccinet finns på marknaden och används så söker man efter biverkningar i stora databaser – här kan man hitta biverkningar som är extremt ovanliga.

Det är svårt att avgöra ett samband – men när man inte kan utesluta en koppling till vaccinet så kan det läggas till produktinformationen.

4. Vaccin är verkningslöst

– Det är inte sant. Alla de vaccin inom exempelvis barnvaccinationsprogrammet skyddar mot det de är tänkt att skydda mot, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket​.

Vacciner har däremot inte 100 procents skyddsverkan. Hur länge skyddet varar varierar också – därav tar vi vaccin i flera doser.

►LÄS MER: Myter får kvinnor att avstå vaccin

En annan föreställning är att sjukdomarna inte är så allvarliga, men de senaste årens mässlingsutbrott i Europa visar att sjukdomarna fortfarande är farliga, skriver Folkhälsomyndigheten.

I ett stort utbrott i Frankrike 2008-2011 lades tusentals patienter in på sjukhus och tio dog. I fjol blev 2 600 personer sjuka i Holland – många drabbade hade av religiösa skäl valt bort vaccination. 182 barn lades in på sjukhus och ett barn dog.

5. Barn får autism

– Det finns inga belägg för det över huvudtaget. Det skulle ju vara en väldigt allvarlig biverkan, om det vore så, att få en autism-diagnos, så det är nåt man definitivt skulle upptäcka i studier, säger Charlotta Bergquist.​

Varför tror folk det då? Jo, 1998 publicerades en studie i den renommerade medicintidskriften The Lancet ​som visade att vaccination kunde leda till autism. Mannen bakom studien, Andrew Wakefield, hade dock friserat sina forskningsresultat, artikeln fick dras in och han förlorade sin läkarlegitimation.

Flera stora epidemiologiska studier har genomförts sedan dess men ingen har visat på ett samband.

– Den har ställt till med väldigt mycket elände. Jag vet inte hur många mässlingsfall han har orsakat, säger Charlotta Bergquist.

6. Läkemedelsbolagen tjänar stora summor på vår rädsla för att bli sjuka

Vaccintillverkarna måste tjäna pengar precis som alla andra företag, skriver Folkhälsomyndigheten till Metro. ”Det är dyrt att ta fram och utveckla vacciner och för att kunna göra detta behövs kapital från existerande produkter.”

Det är inte bara läkemedelsbolag som vill tjäna pengar, påpekar författaren Carl Johan Åkerberg:

– Samtidigt finns det en alternativrörelse som säljer väldigt dyra verkningslösa preparat. Kolloidalt silver har varit aktuellt det senaste året, det ges inte ut gratis direkt.

7. Vaccin är en del av en större konspiration

Det är inte bara vaccin man inte tror på, utan en rad konspirationsidéer som krokar i varandra. Exempelvis så gillar även nazistiska grupper i Sverige att prata om vaccin och då som en del av ”den judiska världskonspirationen”.

– Svenska motståndsrörelsen (SMR) pratar om hela läkemedelsindustrin som en judisk plott, säger Jonathan Leman ​på stiftelsen Expo.

►LÄS MER: Rädslan för vaccinet sprider sig på nätet

En del drivs av en misstro mot just ​läkemedelsindustrin medan andra utgår från en genomgående konspiratorisk och ofta antisemitisk syn på världen.

— Ingenting är vad det verkar, det är propaganda och dimridåer från​ ”etablissemanget”, därför bör man söka sig till ​ ”alternativa” medier.

En del har även själva upplevt att deras barn blivit sämre och kopplat det till vaccinering.

– Den upplevelsen är ju väldigt svår att ta ifrån dem, konstaterar Carl Johan Åkerberg.

– Personerna som tror på det måste komma till insikt själv. Det är väldigt svårt att nå dem med rationella argument. Det enda som kan nå dem är tyvärr att att deras barn exempelvis blir väldigt svårt sjuka. Exempelvis i Wales som hade ett mässlingsutbrott 2012 där många som motsatt sig vaccin innan blev skrämda över hur sjuka deras barn blev. Efter detta gick dessa personer ut i media och berättade om sina upplevelser.

Här kan du läsa mer om vaccination på Folkhälsomyndighetens hemsida. Här finns exempelvis svar på frågor om vad vaccinen innehåller och hur det svenska vaccinationsprogrammet fungerar.

Även WHO går igenom myterna – de finner du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro