ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Påstås stärka immunförsvaret och ge bättre tarmflora – det här vet vi om "superdrycken" kombucha

Filip Häggberg · 31 Maj 2019
Uppdaterad 18 Jun 2019
Kombucha började drickas i Kina för över 2000 år sedan i syfte att rena kroppen från gifter och att få energi. I dag beskrivs drycken på i princip samma sätt.

Kombucha började drickas i Kina för över 2000 år sedan i syfte att rena kroppen från gifter och att få energi. I dag beskrivs drycken på i princip samma sätt. Foto: Pixabay


Kombucha påstås kunna lindra magbesvär, minska kolesterolnivåerna och vara bra för immunförsvaret. Men faktum är att forskningen på drycken är undermålig och inte bevisar att de effekterna faktiskt finns hos människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Därför ska du dricka kombucha”, ”14 skäl att dricka kombucha varje dag”, ”4 hälsoskäl att testa fermenterat te”.

Hyllningarna till kombucha går varma på flera svenska sajter, likaså i internationell press. Ofta saknas källhänvisningar till de positiva påståendena.

Finns det någon som helst grund för att framhålla den fermenterade drycken som bra för hälsan?

I en stor översiktsstudie från förra året, som undersökte totalt 310 studier och vetenskapliga artiklar, försökte forskarna leta efter belägg för just det.

Resultatet? De hittade en enda studie, som dessutom var dåligt kontrollerad, gjord på människor – och ingen forskning som kunde slå fast att kombucha faktiskt ger de hälsofördelar som det påstås.

”Det är kritiskt att dessa påståenden testas i humana kliniska prövningar. Forskningsmöjligheter diskuteras”, kommenterar Julie M. Klapp och Walton Sumner, personerna bakom studien.

Forskarna hittade heller ingenting som tydde på att drycken skulle vara farlig.

Har druckits i tusentals år

Kombucha började drickas i Kina för över 2000 år sedan i syfte att rena kroppen från gifter och att få energi. I dag beskrivs drycken på i princip samma sätt.

De probiotiska bakterierna, som förutom i kombucha också finns i surkål och yoghurt bland annat, har enligt viss forskning positiv effekt på tarmfloran.

Kombucha blir allt mer populär i västvärlden.Foto: Levine/Mega/TT

Problemet är att inte heller den forskningen finns på människor i kontrollerad form.

– Det finns huvudsakligen studier i provrör och på djur. Men ska man kunna påstå att det har effekt på tarmfloran vill man ha testat på människor under en längre tid och kontrollerade former, därför finns det inte belagt. Det betyder inte att en del av det som sägs om kombucha inte skulle kunna vara sant. Men det enda vi kan säga i dag är att fermenteringen gör att det bildas många olika organiska syror som ättiksyra och mjölksyra, vilket är positivt, plus att den gör att man får upp halten av b-vitaminer, säger Veronica Öhrvik, rådgivare på Livsmedelsverket, till Göteborgs-Posten.

Enligt myndigheten finns det heller inga godkända hälsopåståenden för probiotika. Det innebär de inte får användas vid försäljning av varken kombucha eller något annat livsmedel med probiotiska bakterier.

Var grundar sig då alla påståenden om hur fantastiskt och hälsofrämjande kombucha är?

Positiva effekter har hittats – på djur

Det finns en mängd studier på djur, där vissa pekat på flera positiva effekter. Två översiktsstudier, en från 2014 och en från 2000, har visat att kombucha kan ha egenskaper som är antioxidativa, anticancer och antidiabetiska.

Det finns också tendenser som pekar på att drycken kan användas som del av behandling av magsår, högt kolesterol, immunförsvar och att förbättra leverns avgiftningsförmåga.

Men det finns alltså inga belägg för att de här effekterna gäller på människan också.

”Baserat på nuvarande bevis kan vi säga att hälsofördelarna av att dricka kombucha troligen är desamma som de vi får av att dricka te eller annan fermenterad mat och dryck. Om du gillar kombucha så fortsätt att dricka det, men om du hellre dricker det traditionella svarta eller gröna téet så finns det goda hälsoskäl att fortsätta att dricka det”, skriver Permal Deo, forskare i nutrition och näringslära på University of South Australia.

pil
Fakta: Kombucha

Kombucha är en fermenterad dryck som görs av sötat te och bakteriekultur. När det får jäsa bildar det en syrlig dryck med vinägeraktig smak. Den specifika kombuchakulturen kallas för svamp men är egentligen en jäst- och bakteriekultur. Den är geléliknande, genomskinlig och innehåller oftast bakteriekulturerna acetobacter, gluconobacter, gluconacetobacter och jästkulturer som saccharomyces, schizosacchromyces samt zygosaccharomyces.

Källa: Källa: Epoch Times

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro