ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Proteintrenden: Så nyttig är proteinglassen

Sofia Clason · 18 Jun 2017
Uppdaterad 18 Jun 2017

Foto: privat, Matthew Mead/ TT


Glass, pudding och godis – lägg till protein så är det plötsligt en hälsotrend. Proteinglass är det senaste, men är proteinprodukterna så nyttiga som vi tror? Näringsfysiologen Karin Jonsson reder ut proteintrenden.

klar

Artikellänk är kopierad

Den smakar som vanlig glass, men innehåller mer protein och mindre socker. Fastän smaken styr tanken mot onyttigheter, så är näringsfysiologen Karin Jonsson positiv till proteinglassen.

– Jämför man den här med många proteinbars och annat som säljs efter träning så skulle jag säga att det absolut är ett motsvarande alternativ. Att säga att det är nyttigt är att ta i, men om man är ute efter proteinmängden så är det en ganska bra proteinhalt motsvarande andra proteinprodukter som kvarg och keso.

Karin Jonsson säger att glassen hade kunnat vara nyttigare om den använt sig av sötning från juice, mixad hel färsk eller torkad frukt, istället för sockerarter som tagits ut från druvor. Att få sockerarterna i sitt naturliga sammanhang är alltid nyttigare enligt Karin Jonsson, men glassen är fortfarande ett hälsosammare alternativ än en powerbar.

– En proteinbar som man köper är ofta onyttigare än den här glassen för det är ofta mycket högraffinerat socker i, i form av fruktos- eller glukossirap, men det skulle vara nyttigare om man åt kvarg och frukt och fick i sig näring därifrån.

Ser man till mängden protein och vill få i sig så mycket som möjligt kan det vara lättare att äta proteinglassen som är söt och slinker ner lätt, medan kvarg och fiberrik frukt har mer tuggmotstånd och mättar mer. Men att enkelt kunna få i sig mycket protein är främst viktigt för personer som tränar mycket och behöver mycket energi, eller för äldre och sjuka som har svårt att äta.

– Vi vanliga människor vill kanske bygga muskler, men vill inte få i oss lika mycket energi och då kanske det är bättre med frukt och keso, säger Karin Jonsson.

På sättet proteinrika livsmedel marknadsförs som hälsosam supermat, skulle man kunna tro att vi måste få i oss stora mängder protein för att må bra, men generellt behöver vi inte mer protein.

– I Sverige finns det i princip inte proteinbrist. Däremot om man tränar mycket eller tänker på vikten kan det vara fördelaktigt att få upp proteinet en del. Protein kan mätta ganska bra, så tänker man på vikten kan det vara bra att äta lite mer protein för att hålla sig mätt längre. Men för den normala hälsan är svaret nej.

Det är däremot inte farligt att äta för mycket protein.

– Nej, så länge man håller sig till vanlig mat, även den med lite extra protein i, så får man inte i sig skadliga mängder. Även när man kommer till rent proteinpulver så finns det inte jättemycket vetenskap om att det skulle vara dåligt, säger Karin Jonsson

Hon tycker inte att proteintrenden är något att oroa sig för.

– Nej, med tanke på att det kan vara bra för träning och för att hålla sig mätt längre är det inget farligt med det. Men jag tycker att det är viktigt att den balanseras upp så att folk förstår att de inte behöver mer protein för att må bra och att de gott och väl kan få i sig det här proteinet genom vanlig mat. Om folk är medvetna om det kan jag tycka att det är trevligt att det finns en variation, att man kan välja en enklare väg att få i sig extra protein om man tränar mycket eller tänker på vikten under en kort period. Men man bör vara uppmärksam på att vissa proteinberikade produkter också innehåller mycket socker.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro