ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Så bra är kokosoljan – egentligen

Sofia Clason · 25 Jun 2017
Uppdaterad 26 Jun 2017

Foto: Privat, Phu Thinh Co/ Flickr


Kokosoljan är onyttigare än vad många tror. Det säger en ny rapport från amerikanska American Heart Association (AHA).

klar

Artikellänk är kopierad

72 procent av de svarande i studienanser att kokosolja är nyttigt, med medicinska och näringsmässiga förmåner, medan bara 37 procent av näringsexperterna delar åsikten. Kokosoljan marknadsförs som ett nyttigt livsmedel, men innehåller 82 procent mättat fett som enligt studien ökar nivåerna av det ”onda” kolestrolet LDL i kroppen. Andra livsmedel som innehåller mycket mättat fett är smör, ister, palmolja, kärnolja och rött kött.

Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket, håller med om att kokosoljan är onyttigare än vad folk tror – till och med smör innehåller mindre mättat fett.

– Det är betydligt mycket mer mättade fetter i kokosolja än i smör och det beror delvis på att smör inte bara innehåller fett, medan kokosolja består till hundra procent av fett.

Enligt Veronica Öhrvik är det bättre att istället välja livsmedel som innehåller mer omättat fett.

– Man har sett tydligt att om man byter ut mättat fett mot omättat fett så minskar det risken för hjärt- och kärlsjukdom. Olivolja, till exempel, innehåller mycket enkelomättat fett, så om man tittar på fettkvaliteten är olivolja mycket bättre.

Att kokosolja skulle vara ett bra läkemedel är inte heller bevisat. På flera hemsidor för naturläkemedel påstås kokosoljan vara bra för huden, men Malin Söderberg på enheten för växtbaserade läkemedel vid läkemedelsverket, berättar att kokosolja inte har undersökts av läkemedelsverket.

– Det är ingenting som vi har granskat. Det finns inga läkemedel som innehåller kokosolja som den aktiva substansen. Det kan finnas som ett hjälpämne, att man sätter till det för att mjukgöra eller för att se till att en kräm håller ihop, men vi har inte bedömt någon effekt av den överhuvudtaget.

LÄS MER
Sanningar och myter om torr hud

Påståenden om att kokosolja skulle vara antiinflammatoriskt eller antibakteriellt har inte godkänts av läkemedelsverket.

– Det är medicinska påståenden och det får man bara göra för läkemedel. De måste ha dokumentation som kan visa att kokosolja har den effekten, vilken den kanske har, men sådan dokumentation har jag aldrig sett eftersom det aldrig gjorts någon anmälan om kokosolja som läkemedel, säger Malin Söderberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro