ANNONS
ANNONS
Logo

HÄLSA & TRÄNING PÅ ALLVAR

Så "farlig" är din energidryck – egentligen

Hugo Ewald · 16 Sep 2017
Uppdaterad 8 Okt 2018

Under slutet av augusti väckte en händelse där en 13-årig flicka hamnat på akuten efter att hon druckit två liter energidryck under kort tid mycket uppmärksamhet. Men för den som dricker normala mängder energidryck finns det egentligen inga större faror med att dricka energidryck.

klar

Artikellänk är kopierad

Under slutet av augusti väckte en händelse där en 13-årig flicka lagts in på akuten efter att hon druckit energidryck mycket uppmärksamhet på sociala medier. Enligt Aftonbladet, som rapporterat om händelsen, kunde läkare konstatera att anlendingen till hennes extraslag var just energidrycken.

Totalt hade flickan druckit två liter energidryck under kort tid. I ett Facebookinlägg som publicerades i samband med händelsen varnade flickans mamma för vad hon menar är energidryckens effekt.

Energidrycker är en kategori drycker som dricks i syfte att göra den som dricker drycken piggare. Förutom de ämnen som finns i andra läskedrycker förekommer ofta ämnen som koffein, taurin, ginseng och glukuronolakton. Huruvida ämnena, förutom koffeinet, egentligen innebär någon uppiggande effekt finns det i nuläget inte några tydliga och starka bevis för. Energidryck säljs i regel i burkar om 250 milliliter. En sådan burk innehåller i regel 80 milligram koffein, vilket motsvarar ungefär en normalstor kopp kaffe om 135 milliliter.

Energidrycker är väl utredda. I sin stora genomgång av forskning kring de eventuella riskerna med koffein kom den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, fram till att konsumtion av energidrycker inte innebär några bieffekter om man som vuxen med normal hälsa inte överskrider 400 milligram koffein om dagen.

– Energidryckerna är extremt utredda vetenskapligt och ingen har kommit fram till att de har farlighet av den graden som gör att man bör förbjuda dem. Men man kan alltid överkonsumera, precis som man kan dricka för mycket kaffe och bli darrig, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Grupper som gravida och barn kan dock påverkas negativt av mindre nivåer. Särskilt om man konsumerar mycket koffein på en gång.

– Är man 13 år har man ofta en låg vikt, vilket betyder också att man tål mindre än vuxna. Vi har väldigt olika känslighet till koffein, och som vuxen har man ofta lärt sig vad man mår av och vad som blir för mycket. Barn känner ofta inte till koffeineffekterna och man vet inte hur lätt det är att överdosera, säger Ulla Beckman Sundh.

Gränsen är också förstås lägre om man konsumerar allt koffein på en gång. Enligt EFSA:s utvärdering kan den genomsnittlige personen konsumera runt 200 milligram på en gång utan bieffekter. Ulla Beckman Sundh poängterar dock att sötade läskedrycker inte är någonting man som privatperson bör ha i sin vardagliga kost.

– Söta läskedrycker är ingenting man ska ha i sin vanliga kost då det tränger ut andra nyttigare livsmedel. De här dryckerna är mer att jämföra med lördagsgodis. Och det är särskilt viktigt om man är barn och växer och behöver vad våra nutritionist kallar mer näringstät kost för att växa och fungera.

Det finns ingen reglerad åldersgräns för att köpa energidrycker i Sverige. Enligt gällande EU-regler ska de drycker som innehåller mer än 150 milligram koffein per liter, förutom de som är te eller kaffebaserade, dock märkas med texten ”högt koffeininnehåll”. Den totala mängden koffein ska dessutom skrivas ut. I praktiken har dock energidrycker i Sverige 15-årsgräns efter ett gemensamt beslut fattat av Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro