ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Boris Johnson bråkar med EU om gränsfrågan – kan leda till våldsamheter i Nordirland

Anton Gustafsson · 22 Jul 2019
Uppdaterad 24 Sep 2019

Boris Johnson förespråkar en hård Brexit om EU inte vill omförhandla det avtal som hans föregångare Theresa May förhandlade fram. Foto: TT


Boris Johnson är redo att låta Storbritannien krascha ut ur EU den 31 oktober om man inte kommer fram till ett avtal. För att nå ett avtal måste gränsfrågan mellan Irland och Nordirland lösas. Men nu har förhandlingarna mellan Johnson och EU strandat, just på grund av den så viktiga gränsfrågan.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER
Den svenska ekonomin är på väg att mattas av – det här beror det på

Under tre decennier skakades Nordirland av ett lågintensivt inbördeskrig. Kriget präglades av politiskt våld som ofta spillde över på England och andra delar av Storbritannien. Våldsamheterna utspelade sig mellan unionister, som ville se att Nordirland skulle förbli en del av Storbritannien, och nationalister som såg sig själva som irländare och som ville att Nordirland skulle bli en del av republiken Irland.

Terrorism, upplopp och skjutningar var vardag i Nordirland och resten av Storbritannien under flera decennier. Foto: Alan Lewis/REX

Motsättningarna krävde över 3 000 dödsoffer och drygt 50 000 skadade. Men 1998 slöts en fred som gäller än i dag. En stor del av fredsavtalet gick ut på att gränsen mellan Irland och den brittiska provinsen Nordirland skulle förbli öppen.

– Men alla utgick då från att både Storbritannien och Irland skulle vara kvar i samma ekonomiska struktur, nämligen inom EU:s inre marknad och tullunion. Det gjorde en öppen gräns möjlig, men när Storbritannien nu vill lämna EU skapar det stora problem för den här öppna gränsen som alla har vant sig vid, säger Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola och expert på brittisk politik.

”När jag växte upp präglades Nordirland av ett hänsynslöst politiskt våld”, säger Nicholas Aylott. Foto: Anna Hartvig/SH.

I det Brexitavtal som Theresa May förhandlade fram med EU fanns det en så kallad nödlösning på gränsfrågan mellan Nordirland och Irland. Den innebar att Nordirland skulle fortsätta att ingå i EU:s tullunion även efter att Brexit införlivats, på obestämd fram tills att man hade förhandlat fram en permanent lösning på frågan. Problemet är bara att avtalet har fått kalla handen från det brittiska parlamentet vid ett flertal tillfällen, då en nödlösning inte skulle innebära en tillräckligt tydlig brytning med EU.

Utan en lösning på frågan riskerar Nordirland och Irland att hamna i två olika ekonomiska zoner eftersom Irland kommer att vara kvar i EU. Det kommer då att krävas någon form av gränskontroller av varor och människor som förflyttat sig mellan zonerna, precis som vid vilken nationsgräns som helst.

– För att ha sådana kontroller måste man ha en infrastruktur. Det betyder att man måste ha byggnader och personal som utövar kontrollerna på gränsen. Då finns det en stor risk att de blir måltavlor för de nationalistiska terrorister som aldrig har accepterat fredsuppgörelsen från 1998, säger Nicholas Aylott.

Varför skulle just gränskontroller bli ett mål för terrorister som inte varit våldsamma på flera år?

– Nya gränsposteringar skulle både bli en symbolisk påminnelse om att Nordirland fortfarande är en del av Storbritannien och ett fysiskt mål för de militanta nationalister som vill ha något att skjuta mot.

Och freden är bräcklig nog som den är. Bara genom spekulationer om en hård gräns har våldsamheter blossat upp igen. Våldsamheterna nådde sin kulmen i april i år när ett upplopp i stadsdelen Londonderry i Nordirland utbröt. Flera bilar förstördes av brandbomber och den 29-åriga journalisten Lyra McKee sköts till döds i samband med våldsamheterna.

– Spänningarna har ökat de senaste åren. Förutom journalistens tragiska dödsfall så har en låg nivå av våld länge pågått mellan grupperna. Det är en skakig situation redan från början och Brexit skulle inte hjälpa situationen på något sätt.

LÄS MER
Så blir Storbritanniens Trump” som ny premiärminister
Lyra McKee är den senaste som har fallit offer för våldet mellan unionister och nationalister. Om det blir en hård gräns tror många att dödssiffran kommer att stiga.Foto: Alan Lewis Media / SplashNews.com

Men förutom våldet finns det andra problem som en hård gräns skulle kunna föra med sig. Lantbrukare och personer som äger land på båda sidor om gränsen finns det ännu ingen plan för. Och de varor som dagligen förs över gränsen vet ingen heller hur det kommer att gå med.

– Det kommer bli mer komplicerat, och vissa varor kommer bli dyrare eftersom tullar måste införas. Men exakt hur stor påverkan detta kommer att ha på människors liv är i princip omöjligt att säga på förhand. Och den osäkerheten är också källa till mycket oro, både politiskt och hos befolkningen. Ingen vet vad som skulle hända utan en plan för gränsfrågan eftersom något liknande aldrig har hänt förut.

Men trots att Boris Johnson har varit tydlig med att han helst ser en avtalslös Brexit tror Nicholas Aylott ändå inte att en stenhård Brexit kommer att bli av.

– Man ska ha klart för sig att en avtalslös Brexit är ganska långt borta i nuläget. Det finns inget stöd för en sådan i parlamentet och jag har svårt att se hur han skulle kunna övertala någon till en sådan lösning. Med det sagt så är allt fortfarande möjligt, men min bästa gissning är att Storbritannien inte kommer krascha ut ur EU i alla fall.

LÄS MER
Så gick det för populistpartier i EU-valet – stora framsteg för nationalister
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro