ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Chris Kläfford gör succé i USA – så gick det för de andra vinnarna av ”Idol”

· 11 Jul 2019
Uppdaterad 11 Jul 2019
Nu hyllas Chris Kläfford för sin audition i ”America's Got talent”.

Foto: NBC/Youtube


Höjdare inom sjukvårdsbranschen, musiklärare i Norrland och fotbollsproffs i Djurgården. Livet har tagit olika vändningar för de 14 vinnarna av talangprogrammet ”Idol”. Metro har grävt i arkiven och kan nu redogöra för vad alla vinnarna gör i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Chris Kläfford uppträdde i "America's Got Talent".

Vem: Den förre vinnaren av ”Idol”, Chris Kläfford.

Var: Pasadena, Kalifornien.

Hur: Kläfford framförde samma låt som under sin tid i "Idol", John Lennons ”Imagine”.

När: Framträdandet spelades in i mars men sändes i amerikansk tv den 9 juli.

Varför: Chris Kläfford hade publiken på sin sida och fick tummen upp av samtliga jurymedlemmar efter sitt framträdande. På Youtube har klippet på kort tid fått över fem miljoner visningar.

2004 – Daniel Lindström

Det många minns från den första säsongen av ”Idol” är säkert hur en då 17-årig Darin Zanyar på allvar slog igenom och sedan blev en av Sveriges mest framgångsrika artister. Men faktum är att det var den nästan tio år äldre Daniel Lindström som vann premiärsäsongen, med vinnarlåten ”Coming true”.

Under sin tid i Idol träffade han även kärleken i deltagaren Loreen, som sedan skulle komma att vinna Eurovision för Sverige 2012. Förhållandet varade i drygt 1,5 år, innan Daniel träffade sin nuvarande fru Therese. Paret har tre barn och bor i dag i Järfälla utanför Stockholm.

LÄS MER
Nu koras Idol-vinnaren – men är en förstaplats verkligen något att fira?

Musiken har under årens lopp blivit en bisyssla för Daniel, som i dag arbetar som vd-assistent på ett företag inom sjukvårdsbranschen. När han 2013 gästade ”Nyhetsmorgon” berättade han om den tuffa tiden efter programmet.

– Till slut fick jag lite utmattningssyndrom. Jag blev inte utbränd, men ett gränsfall liksom. Kroppen började säga ifrån och jag fick feber. Under ett tag fick jag faktiskt gå i terapi, sade han då.

Daniel Lindström tillsammans med sin fru, Therese Lindström.Foto: Karin Törnblom/TT

2005 – Agnes Carlsson

När fredagsfinalerna inleddes i oktober 2005 var det nog få som trodde att Agnes Carlsson två månader senare skulle stå som vinnare – hon hade nämligen misslyckats med att ta sig till finalen. Men efter att juryn valt att dela ut ett wildcard till 17-åringen från Vänersborg blommade Agnes ut – och tog hem hela tävlingen med vinnarlåten ”Right here, right now”. Detta efter att ha besegrat, i dag, etablerade artister som Ola Svensson, Sibel Redzep och Måns Zelmerlöw.

Framgångssagan fortsatte för Agnes, och genom åren har hon släppt blivit fyra stycken studioalbum. Utöver det har hon tagit sig till final i Melodifestivalen (2009), sjungit på kronprinsessan Victorias bröllop (2010) och medverkat i programmet ”Så mycket bättre” (2013). Hon hade även en stor hit med låten ”Release me” (2008), som tog sig in på topplistorna i flera stora länder.

LÄS MER
De tio största stjärnorna i Idol”:s historia genom åren

Hon är sedan flera år tillbaka förlovad med låtskrivaren Vincent Pontare, som bland annat skrivit låtar åt Swedish House Mafia, Avicii och Madonna. Under de senaste åren har Agnes varit hållit sig borta från offentligheten, men under början av 2019 har det spekulerats om att hon inom kort kan vara på väg att släppa nytt material igen.

Agnes Carlsson vid utdelningen av Polarpriset, 2018.Foto: Henrik Montgomery/TT

2006 – Markus Fagervall

Med Danny Saucedo och Erik Segerstedt som förgrundsfigurer under 2006 års "”Idol” är det lätt att glömma bort vem som faktiskt vann tävlingen – nämligen Markus Fagervall från Övertorneå. Med låten ”Everything changes” var det han som stod som vinnare, men tiden efteråt blev inte lika framgångsrik.

Under året efter idolvinsten valde han och Sony, med vilka han hade skrivit kontrakt efter tävlingen, att gå skilda vägar. För Expressen berättade Markus Fagervall tidigare i år att det trots allt var många spelningar och mycket medial uppmärksamhet, något som drog honom längre och längre från vardagen.

LÄS MER
Kändisarna du kanske inte visste är släkt

Bland annat kunde den välkända ”Idol”-vinjetten leda till att kroppen per automatik trodde att det var dags att ställa sig på en scen.

– Hela energiflödet drogs i gång så då studsade jag upp ur soffan och sprang ut på balkongen och trodde jag skulle ut på scen, berättar han för Expressen.

Efter ett par år valde Markus att flytta från Stockholm upp till Umeå för att studera till kock. I dag är han gift och arbetar som musiklärare på en skola. Musiken har åter blivit en bisyssla, och sedan ett par år tillbaka är han med i ett band vid namn ”Fagervall Björkenvall”.

2007 – Marie Picasso

Vinnaren av den fjärde säsongen av ”Idol” var inte helt okänd för den svenska tv-publiken när hon klev in för en audition. Fem år tidigare hade Marie Picasso varit med i dokusåpan ”Big Brother”, och hon hade även hunnit vara programledare på den numera nedlagda kanalen TV400.

Under tiden i ”Idol” var det dock hennes röst som stod i fokus, och när säsongen summerades stod hon som vinnare, med låten ”This moment”, framför artister som Amanda Jensen och Mattias Andréasson. Tiden efter programmet blev dock jobbig för Marie Picasso.

LÄS MER
Laila Bagges hårda kritik mot Idol”-juryn: ”Bullshit”

Efter att ha medverkat i flera tv-produktioner, däribland ”Körslaget”, drabbades hon av en hjärntumör. Detta upptäcktes efter att hon fått magsår, haft problem med njurarna och tappat synen på ena ögat. Hon drabbades även av hjärnhinneinflammation som följd, och var mycket kritisk mot vården eftersom hon innan diagnosen under en längre tid nekats en röntgen.

I dag har hon bytt namn till Shanta Liora och arbetar fortfarande med musik. Tiden i ”Idol”, och allt som hände därefter, vill hon mest glömma.

– Hade jag varit frisk så hade det varit bra på det sättet att jag skulle haft orken att styra mer och att göra låtar som jag brinner för, sade hon till Metro 2015.

Marie Picasso (i dag Shanta Liora), vinnare av Idol 2007.Foto: Claudio Bresciani / TT

2008 – Kevin Borg

Under ett år med två blivande Melodifestival-vinnare var det en maltes som kom att stå i fokus – Kevin Borg. Efter att ha deltagit i Maltas uttagningar till Eurovision Song Contest vid två tillfällen flyttade han till kärleken i Arvidsjaur. Ett år senare stod han som vinnare av ”Idol” med låten ”With every bit of me”, och han imponerade under fredagsfinalerna med att bland annat sjunga en låt på svenska, trots att han precis hade börjat lära sig språket.

LÄS MER
Lästips: 10 böcker om artister – av artister

Efter att ha haft framträdande roller i ett par stora musikaler valde Kevin och den dåvarande frun Sofia att gå skilda vägar, varpå han 2015 flyttade hem till Malta igen. Sedan dess har han ägnat sig åt låtskrivande fullt ut – framför allt har flera av hans låtar blivit framgångsrika i Japan.

– Som artist hittar man sina vägar inom musiken, och jag kan verkligen säga att skriva låtar är för mig mer än bara det. Det är ju det jag vill göra, sade han förra året till Expressen.

Kevin Borg, vinnare av "Idol" 2008 Foto: Maja Suslin / TT

2009 – Erik Grönwall

Under 2009 års ”Idol” imponerade Erik Grönwall hela vägen från audition till final med sin något gälla, rockinspirerade, stämma. På vägen lyckades han besegra artister som Mariette och Tove Styrke, innan han i december stod som segrare med låten ”Higher”.

Det efterföljande albumet sålde bra, men mindre än ett år efter den inledda solokarriären presenterades Erik som ny sångare i rockbandet ”H.E.A.T”, som året innan gått till final i Melodifestivalen. Efter det har bandet, något i skymundan men likväl framgångsrikt, släppt ett antal album och turnerat världen över.

LÄS MER
Tove Styrke: "Jag har ett helt annat självförtroende i dag"

Efter att i fjol ha medverkat i den livesända versionen av Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices ”Jesus Christ Superstar”, där han bland annat sjöng med Alice Cooper och John Legend, på amerikansk tv nominerades Erik till en Grammy, som han dock inte vann. I dag bor han i Knivsta utanför Uppsala, och har bland annat hunnit med att lansera en egen öl vid namn ”Hadiraja” – uppkallad efter ölen med samma namn i filmserien ”Jönssonligan”.

”Jag har sedan jag var 8-10 bast älskat Jönssonligan, speciellt scenen när Dynamit-Harry går fram till baren och ska beställa öl på polska”, skrev Erik Grönwall på Instagram i samband med lanseringen.

2010 – Jay Smith

Den vinnare som hamnade i mest blåsväder i samband med sin tid under ”Idol” är sannolikt Jay Smith. När han inte levererade kritikerrosade framträdanden testades han positivt för cannabis, men fick trots allt vara kvar i tävlingen efter att TV4 beslutat om att han skulle delta i ett åtgärdsprogram.

Trots skriverierna vann alltså Jay Smith med låten ”Dreaming people”, och sedan dess har han fortsatt på den musikaliska banan. Flera singlar har släppts och även ett par album, både som soloartist och i andra konstellationer. Han har även dömts till dagsböter för ringa narkotikabrott, efter att det under en spelning 2011 kommit det fram att han varit påverkad av amfetamin.

LÄS MER
Laila Bagge om jämförelsen med Wahlgrens värld”: "Fånigt"

Trots alla turer som kändisskapet medfört menar Jay Smith att han inte med säkerhet kan säga om tiden i ”Idol” var bra eller dålig för honom.

– Jag vet inte, det kommer jag aldrig att kunna veta. Men vinsten gjorde att jag kunde fortsätta med musiken och i dag kan jag livnära mig på att enbart sjunga och spela, sade han till Metro 2015.

Jay Smith, vinnare av ”Idol” 2010.Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT

2011 – Amanda Fondell

Som nybliven 17-åring slog Amanda Fondell igenom med dunder och brak i 2011 års upplaga av ”Idol”, efter att ha placerat sig före artister som Robin Stjernberg och Molly Pettersson Hammar. Vinnarlåten hette ”All this way”, som bland andra skrevs av den tidigare ”Idol”-deltagaren Darin.

Åren som följde innebar bland annat ett nytt album samt en medverkan i Melodifestivalen 2013, där hon dock åkte ut redan under deltävlingarna. Efter sitt andra album följde ett par år av tystnad, men nu är Amanda tillbaka och har under de senaste två åren släppt både EP och singlar.

LÄS MER
Snackisarna, uppbrotten och dödsfallen – så minns vi nöjesåret 2017

Även om karriären inte alltid har gått rakt uppåt berättade Amanda Fondell i ”Nyhetsmorgon” 2014 att hon knappast ångrar sitt deltagande.

– Jag ser det inte som negativt, jag är tacksam för att jag fick bli en ”idol”. Det är ju därför jag står här idag, sade hon då.

Amanda Fondell, vinnare av ”Idol” 2011.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

2013 – Kevin Walker

Efter ett års uppehåll (då TV4 valde att sända ”X-Factor” istället) var ”Idol” tillbaka 2013. I en uppsjö av många talangfulla sångare stack ett namn på förhand ut lite extra – Kevin Walker. I fotbollskretsar var han nämligen ett känt namn som lagkapten för GIF Sundsvall, då i Superettan. Att han även kunde sjunga kom dock som en överraskning för många.

Med sin avstämda balladröst och rådjursliknande ögon fick han tittarna på fall och vann hela tävlingen med låten ”Belong”. Diskussionerna gick dock heta redan under hösten om Kevin skulle ha möjlighet att kombinera artisteriet med proffsfotbollen, och under fredagsfinalerna fick TV4 bland annat stuva om i tv-tablån för att den fotbollsspelande smörsångaren skulle hinna med båda sina sysslor.

LÄS MER
Här är de mest sedda Youtube-klippen i Sverige 2017

Drygt ett år efter vinsten i ”Idol” flyttade Kevin Walker till Stockholm och Djurgården, där han än i dag spelar. Något nytt album har det inte blivit sedan debuten precis efter ”Idol”, däremot har han släppt ett flertal singlar som spelats in när fotbollen inte har tagit upp all tid.

Trots att musikkarriären har hamnat lite i skymundan ser Kevin tillbaka på tiden med glädje.

– Det var tolv intensiva veckor med alla lampor på, det har hållit i sig längre än jag trodde. Det var en oerhört lärorik tid, jag hade aldrig stått på scen innan så det blev lite ”trial by error”. Ibland var känslorna skyhöga, det var oerhört kul, sade han tidigare i år till Gaffa.

Kevin Walker, vinnare av ”Idol” 2013.Foto: Karin Törnblom/TT

2014 – Lisa Ajax

Idols hittills yngsta vinnare är Lisa Ajax, som endast var 15 år när hon klev in på audition och sjöng inför juryn. Trots sin unga ålder hade hon sedan länge vetat att musiken var något för henne och bland annat började hon gå hos en sångpedagog redan vid sex års ålder.

Efter vinsten i ”Idol”, med låten ”Unbelievable” dröjde det bara drygt ett år innan hon återigen stod på en stor scen i tv, nämligen i samband med Melodifestivalen 2016. Sedan dess har hon deltagit tre gånger på fyra år och gått till final i tävlingen varje gång.

LÄS MER
Så får du veta vilken kändis du är mest lik – på Twitter

På sina sociala medier är Lisa väldigt öppen med sina tankar och känslor och hon har bland annat berättat att hon i unga år blev mobbad för sin längd (152 centimeter).

– När jag var yngre var det jättejobbigt, jag blev arg och ledsen. Ett tag var min längd det enda jag kunde tänkta på, på grund av det, sade hon i ett klipp på Youtube tidigare i år.

Lisa Ajax, vinnare av ”Idol” 2014.Foto: Claudio Bresciani/TT

2015 – Martin Almgren

Med sin kraftfulla stämma vann Martin Almgren från Lindesberg tävlingen, årgång 2015, med vinnarlåten ”Can't hold me down”. Men under de första åren efter ”Idol”-segern var det förhållandevis tyst kring Martin, och det dröjde fram till 2018 innan tittarna åter fick se honom på bästa sändningstid, i Melodifestivalen 2018 med låten ”A bitter lullaby”.

LÄS MER
Martin Almgren orolig för formen inför debuten i Melodifestivalen

I ett inlägg på Instagram senare under året förklarade Martin den tidigare frånvaron med att rikta skarp kritik mot ”Idol” och de kontrakt som vinnarna får skriva på. Kritiken handlade bland annat om att Idols moderbolag regelbundet ska få ersättning från artistens skivbolag för att denne har varit med i programmet.

”Visst känns det lite som att dom bara vill tjäna pengar, inte hjälpa människor att uppnå sina drömmar?” skrev Martin Almgren i inlägget på Instagram.

Martin Almgren, vinnare av ”Idol” 2015Foto: Johan Nilsson/TT

2016 – Liam Cacatian Thomassen

Efter flera år av popsångare, rocksångare, smörsångare och dylikt blev 2016 det år då en hiphop-inspirerad artist för första gången vann ”Idol”. Liam Cacatian Thomassen, som senare skulle komma att kalla sig Liamoo, vann tävlingen med låten "Playing with fire".

Tiden efter segern blev ingen latperiod för Liamoo, och redan ett år senare stod det klart att han skulle medverka i Melodifestivalen 2018. Med låten ”Last breath” gick han direkt till final, och året efter var det dags igen.

LÄS MER
29 svenska kändisar avslöjar: Det här är min skämslåt

Den här gången ställde han upp med låten ”Hold you”, tillsammans med den tidigare ”Idol”-deltagaren Hanna Ferm. Men mycket av försnacket inför tävlingen kom att handla om de romansrykten som omgärdade de båda.

Spekulationerna blev heller inte mindre till antalet efter att artisterna gett mångtydiga svar på direkta frågor om den påstådda relationen. Medan Hanna Ferm förnekade ryktena men menade att man aldrig vet vad som händer i framtiden, var Liamoo något mer öppen.

– Jag hade inte sagt nej. Men det är inget som har hänt än, sade han till Expressen.

Liamoo, vinnare av ”Idol” 2016 (här tillsammans med Hanna Ferm).Foto: Claudio Bresciani/TT

2017 – Chris Kläfford

När den skäggiga mannen från Lindesberg klev in för att sjunga inför juryn 2017 var det få som kände till att Chris Kläfford var en rutinerad ”Idol”-deltagare. 2010, 2011 och 2015 ställde han upp under namnet Christoffer Sjögren, men trots att han vid två tillfällen avancerade till slutaudition tog det varje gång stopp innan de direktsända kvalveckorna tog vid.

Så när han med nytt namn, nytt skägg och förbättrad röst tog chansen 2017 så gick det vägen. Hans akustiska version av John Lennons ”Imagine” blev viral och är ett av de mest visade ”Idol”-klippen någonsin, och han vann till slut hela tävlingen med låten ”Treading water” (före ovan nämnda Hanna Ferm).

LÄS MER
Laila Bagge avslöjar favorit-Idolen

Att hans röst även håller på internationell nivå, som rubriken vittnar om, råder det nu heller inga tvivel om, efter framträdandet i ”America's Got Talent”.

– De hade sett mig på Youtube när jag körde ”Imagine”. Då fick jag erbjudande att komma dit. Jag sade direkt ja, säger han till TT.

Chris Kläfford, vinnare av ”Idol” 2017, här under sin audition på ”America's Got Talent”.Foto: NBC/Youtube

2018 – Sebastian Walldén

Så sent som i december stod det klart att 2018 års vinnare av ”Idol” hette Sebastian Walldén. I samband med segern, och intervjuerna som följde, konstaterade han att han är den första, öppet, homosexuella deltagaren som vinner tävlingen.

– Vi är inte så trångsynta längre, och det är en ära att få vara den första personen, sade han under vinnarintervjun.

LÄS MER
Darin avslöjar Idol-missen: Det pinsammaste jag gjort”

Under det gångna halvåret har han hunnit med att släppa singeln ”Bad news”. I en intervju med Svenska Dagbladet i maj berättade han även hur det är att leva med diagnosen adhd.

– Det är många som säger att adhd är en superkraft. Så är det inte ­alltid. Det finns ­dagar när man mår dåligt. Och det är helt okej att känna så. Man måste lära känna sig själv, sade han då.

Sebastian Walldén, vinnare av ”Idol” 2018Foto: Stina Stjernkvist/TT
klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro