ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Därför förbjöd Hitler Nobelpriset

Frida Sundkvist · 11 Okt 2013
Uppdaterad 8 Okt 2019

Foto: AP


Förhindrandet av kärnvapenspridning har varit ett hett ämne för fredspriset. Men det var ett helt annat ämne som 1935 fick Hitler att förbjuda alla tyskar att någonsin ta emot ett fredspris.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har gått 112 år sedan det första fredspriset delades ut. Den första mottagaren var Henri Dunant och Frederic Passy, som grundade Röda Korset och Franska Freds Föreningen.

Efter bara fem år mottog den första kvinnan, Bertha von Suttner, Nobels fredspris. Men sedan dess har bara ytterligare 14 kvinnor mottagit priset. Flera av dessa för sina insatser för just kvinnors eller barns mänskliga rättigheter. Men inte alla.

LÄS MER
Kändisar auktionerar ut dyrgripar från Nobelfesten – går till fredspristagarens arbete

Aung San Suu Kyi som länge satt i husarrest i Burma fick priset 1991 för sin icke-våldskamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Moder Teresa fick priset 1979 och 1982 mottog Alva Myrdal Nobels fredspris.

Männen är desto fler. Och ett hett ämne är att förhindra spridningen av kärnvapen.

Linus Pauling mottog priset 1962, för sitt arbete som kampanjledare mot kärnvapenprov. 1985 gick priset till internationella läkarrörelsen mot kärnvapen och 2005 fick IAEA priset.

1975 gick fredspriset till Andrej Sacharov, sovjetisk kärnfysiker som fokuserade sitt arbete till forskning om vätebomben.

LÄS MER
Så mycket kostar Nobelfesten

Fredspriset fick han dock för sina insatser på området mänskliga rättigheter, då han öppet varnade för farorna med kapprustningen. Därefter fortsatte han med att kritisera det sovjetiska samhällssystemet. Sovjet reagerade med ilska och tillät inte Sacharov att resa till Oslo för att hämta ut fredspriset.

Carl von Ossietzky mottog priset 1935 för ett tvättäkta journalistiskt avslöjande. Han var journalist och pacifist och en av de främsta kritikerna mot den politiska utvecklingen i Tyskland under åren som ledde fram till andra världskriget. Han avslöjade att Tyskland hade inlett sin militära upprustning, tvärt emot internationella avtal. Ossietzky fängslades för sitt avslöjande.

När nazisterna kom till makten 1933 greps han igen sattes i koncentrationsläger. När han tilldelades priset 1935 reagerade Hitler med att förbjuda alla tyskar från att någonsin ta emot ett Nobelpris.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro