ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Extremväder skördar liv runt om i världen – Så här illa kan det bli i Sverige

Anton Gustafsson · 11 Jul 2019
Uppdaterad 12 Jul 2019

Väderförhållanden som åska, extremt varma somrar och skyfall finns redan i Sverige. Men de riskerar att bli värre och uppstå oftare i och med att klimatet blir varmare. Foto: TT


Översvämning i Louisiana och Spanien – kraftiga stormar och skyfall i Grekland. Listan på platser där vädret just nu utgör en livsfara för människor kan göras lång. Men hur extremt kan egentligen vädret bli här i Sverige?

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Extremväder som översvämningar, skyfall, orkaner och stormar har drabbat flera platser världen över den senaste tiden.

Var: Delstaten Louisiana i USA, norra Grekland, norra Spanien och de södra delarna av Frankrike och Italien är platser som har drabbats hårt av vädret.

När: Sedan slutet av juni har rapporterna om extrema vädersituationer avlöst varandra.

Vilka: Det extrema vädret har skördat många offer, bland annat så omkom sex personer i samband med gårdagens våldsamma oväder i norra Grekland.

Hur: Tropiska orkaner i USA och dödliga skyfall och åskväder i Europa.

Varför: I gränszonen mellan svalare luft i de norra delarna av Europa och den betydligt varmare luften över Medelhavet skapas det mycket energi som möjliggör riktigt ordentligt oväder, säger meteorologen Mikael Sjöstrand till SVT.

LÄS MER
Mellanösternexpert: USA:s agerande ökar risken för väpnad konflikt med Iran

Rapporterna om extremväder runt om i världen avlöser just nu varandra. I Sverige har den här sommaren hittills varit lugn vädermässigt, men extremväder kan även drabba oss.

– Vi kan faktiskt få uppleva de flesta extrema väderförhållandena även här, men oftast är de då lite mer beskedliga, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

”Det är för tidigt att säga om de här enskilda extremväderförhållandena är på grund av klimatförändringarna”, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI. Foto: SMHI

Varför blir vädret sällan så extremt här som i andra delar av världen?

– Oftast är extremväder kopplat till värme. Och eftersom vi sällan kommer upp i de temperaturerna så blir det inte lika kraftiga åskväder och tromber här.

Det finns ännu ingen tydlig trend som visar att extremväder har blivit vanligare i Sverige. Men om klimatet blir varmare även Norden är risken att extremvädret blir en vanligare syn i framtiden.

– Om atmosfären blir varmare kommer luften innehålla mer vattenånga. Och ju mer vattenånga det finns desto mer regnmoln kan bildas. Så den extrema värmen och kraftigare skyfall hänger ihop på det viset.

LÄS MER
Här skiljer sig flest personer i hela Sverige – ungdomar i riskzonen

Kommer de tropiska väderförhållandena ta sig upp till våra breddgrader i och med att klimatet blir varmare?

– Några helt nya väderfenomen kommer vi inte se, så man behöver inte oroa sig för några tropiska orkaner. Men ett varmare klimat kan förvärra de väderförhållanden vi redan har. Vi kan komma att se kraftigare skyfall, hårdare stormar samt längre och mer utdragen torka.

”Enskilda väderhändelser går inte att koppla till klimatet”

Ett annat problem med ökande temperaturer är att skiftningarna i vädret blir snabbare och att de extrema väderlekarna förekommer oftare än förut.

– Vi som samhälle måste förbereda oss på att det här faktiskt kan hända. Man måste anpassa sig så att man har beredskap att hantera kraftiga svängningar i vädret, säger Sverker Hellström

Men att koppla förra sommarens torka, eller de extremväder man ser i USA och södra Europa i dag, till klimatförändringarna är för tidigt att säga.

– Enskilda väderhändelser går inte att koppla direkt till klimatet, ovanligt och konstigt väder har vi alltid haft. Vi tittar mer på förändringar över längre tid och medelvärden. Men medeltemperaturen går uppåt, och ju varmare atmosfären är desto mer energi finns det i klimatet, vilket ökar risken för kraftiga regn, tromber och torka. Men exakt vilken påverkan det kommer att ha för oss i Sverige går inte att säga än.

LÄS MER
Häktade världsstjärnan ASAP Rocky ställer in sommarens Europaturné – här är 7 andra kändisar som gri
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro