ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Jordbävning skakade Sverige – så illa kan det gå när olyckan är framme

Jesper Lindqvist · 1 Aug 2019
Uppdaterad 1 Aug 2019
Bilderna är från jordbävningen i Haiti 2010 och från flodvågskatastrofen i Stilla havet 2004.

Foto: Ariana Cubillos/Caroline Malatesta/TT


Jordbävningar är tack och lov ovanliga och förhållandevis små i Sverige och Skandinavien. Men på de platser i världen som ligger där de tektoniska plattorna möts kan jordbävningar ödelägga hela samhällen. Här är några av de värsta jordbävningarna genom tiderna.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Jordbävning i närheten av Sundsvall.

Var: Strax söder om Sundsvall i Region Västernorrland.

Hur: Flera vittnen har berättat om hur det började dåna, samtidigt som deras hus kraftigt började skaka.

När: Skalvet, med magnituden 2,4 på Richterskalan, ägde rum strax efter klockan 23 på onsdagskvällen.

Varför: ”Skalv i den här storleken har vi fyra-fem stycken per år i Sverige. Det sker lite då och då. Men de känns”, säger seismologen Björn Lund till Aftonbladet.

En jordbävnings styrka, dess magnitud, anges på en tiogradig skala som kallas Richterskalan. Varje steg på skalan motsvarar en tio gånger kraftigare skakning. Det är därför jordbävningar med låg magnitud knappt känns av, medan skakningar med en magnitud som är några steg högre kan ödelägga hela städer.

Grunden till en jordbävning är rörelser i jordskorpan, vars energi sprids uppåt i form av seismiska vågor. Även vulkanutbrott kan orsaka jordbävningar, och sker de under vattenytan kan effekten bli att en tsunami bildas.

LÄS MER
Maria, 51, om jordskalvet i Gävle: Skakade i huset”

På många av de områden i världen där jordbävningar är vanligast har man under de senaste decennierna stärkt samhällsstrukturen för att undvika total ödeläggelse utifall olyckan skulle vara framme. Ett totalt skydd är dock svårt att åstadkomma, trots att de mest förödande jordbävningarna har ganska många år på nacken.

En hög magnitud är inte heller nödvändigtvis en garanti för störst ödeläggelse. Faktorer som infrastruktur, följdeffekter och områdets geografiska läge kan ha stor påverkan på hur många som drabbas och hur stort antalet dödsfall blir. Här nedan listar vi några av de värsta jordbävningarna, både sett till magnitud och förödelse.

Jordbävningen i Valdivia, Chile, 1960

De chilenska jordbävningarna i maj och juni 1960 brukar bakas ihop under namnet ”Concepción earthquakes”, men rekordnoteringen inträffade i staden Valdivia, den 22 maj. Det är världens kraftigaste jordbävning sett till uppmätt magnitud, och på Richterskalan visade olika mätningar att jordbävningen låg på 9,4-9,6.

Jordbävningen i fråga hade föregåtts av flera stycken mindre, men likväl kraftiga, sådana under föregående dag. Dessa skalv uppmätte samtliga en magnitud på mellan 7-8 på Richterskalan, och det sista skalvet fungerade som ett förskalv till den jordbävning som under tio minuter, bokstavligt talat, skakade Valdivia.

LÄS MER
Känner du röklukt men ser ingen eldsvåda? Här är larmnumren du ska ringa i 5 olika situationer

Sammanlagt påverkades en yta av 400 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar nästan ett helt Sverige. Redan dagen innan hade telefonförbindelserna i södra Chile slagits ut helt och hållet av de första jordbävningarna, och en dryg timme efter skalvet i Valdivia drabbades staden av en kraftig tsunami. 8-10 meter höga vågor sköljde in över staden, där flera hundra personer redan hade dött i samband med själva jordbävningen.

Staden Castro, en dryg vecka efter jordbävningen i Valdivia. Jordbävningarna i Chile skulle pågå ändå in i juni. Foto: WILLIAM J. SMITH

Effekterna blev förödande, med höga nivåer av förorenat vatten som flöt runt i staden. Flera närliggande städer drabbades också, men trots det rekordkraftiga skalvet dog ”endast” upp emot 7 000 personer i samband med jordbävningen. Förklaringen ska, enligt forskare, ligga i att städerna i området stod relativt starkt rustade eftersom man visste att risken för jordbävningar var hög. Att Valdivia och närliggande städer inte var alltför tätbefolkade bidrog också till de förhållandevis låga dödssiffrorna.

Jordbävningens höga magnitud gjorde att den kunde kännas av på stort avstånd, och den efterföljande tsunamin kom att påverka områden hela vägen till Hawaii, cirka 1000 mil därifrån. På den amerikanska ön dog 61 personer till följd av tsunamin.

Jordbävningen i Shaanxi, Kina, 1556

Som tidigare nämnt ligger flera av de mest dödliga jordbävningarna väldigt långt bak i tiden, mycket på grund av bristande infrastruktur och dåliga förberedelser. Den i särklass värsta jordbävningen sett till antalet dödsoffer inträffade i kinesiska Shaanxi, i januari för närmare 500 år sedan.

Förödelsen beror mycket på att många av invånarna i den kinesiska provinsen bodde i så kallade ”yaodongs”, konstgjorda grottor byggda i sten. När jordbävningen slog till kollapsade många av dessa grottor, och hela samhällen utplånades på ofattbart kort tid.

LÄS MER
Bebis begravdes i rasmassor efter jordbävning – överlevde

Skalvets magnitud har i efterhand uppskattats till runt 8 på Richterskalan, och den humanitära förödelsen blev enorm. Forskare har beräknat att upp till 830 000 människor dog i samband med jordbävningen, som påverkade områden så långt som 50 mil från dess epicentrum.

Efterskalven skulle sedan pågå i ett drygt halvår.

Jordbävningen i Stilla havet, 2004

En händelse som vi svenskar är alltför väl bekanta med är jordbävningen strax utanför den indonesiska ön Sumatra, i Stilla havet, för snart 15 år sedan. Under morgonen, lokal tid, på annandag jul sker en så kallad ”megathrust”-jordbävning under vattenytan, och magnituden uppmäts till någonstans mellan 9,1-9,3 på Richterskalan.

Effekterna blir förödande, mycket på grund av de upp till 30 meter höga tsunamivågorna, som tar fart och färdas i flera hundra kilometer i timmen mot tätbefolkade kustområden nära jordbävningens epicentrum. Indonesien drabbas först och hårdast, på grund av det korta avståndet, och mellan klockan 8-10 på morgonen når vågorna även de turisttäta stränderna vid Sri Lanka, Indien och Thailand.

LÄS MER
Tsunami utplånade Atlantis” i Nordsjön

Bristen på varningssystem för tsunamis ledde till att såväl lokalbefolkningen som turisterna blev helt överraskade när vattnet i vissa fall helt och hållet drog sig tillbaka från strandbrynet, för att sedan i allt snabbare takt börja forsa upp längs stränderna. På sina håll drog sig vattnet tillbaka så långt som flera kilometer, vilket ledde till att många människor började gå längre ut för att utforska havsbotten närmare. Enskilda människor, som hade läst om tsunamis och kände till varningstecknen med havsvatten som drar sig tillbaka, lyckades fly och undkomma tsunamin, men för många blev förödelsen extremt omfattande.

Tsunamin slår till mot ön Koh Bulon i Thailand 2004.Foto: Conrad Hafenrichter/REX

Att tsunamin slog till just mot turistlandet Thailand under julen, då det är högsäsong, ledde till att strandområdena var extra befolkade när flodvågorna slog till. Upp till tio meter höga forsade de in längs städernas gator, där de förde med sig husdelar, bilar och allt som stod i dess väg. Siffrorna över antalet döda har varierat eftersom sammanlagt 14 länder på något sätt drabbades av jordskalvet och flodvågorna, men det ska röra sig om över 230 000 människor, varav 525 svenskar.

Trots att mycket av den mediala uppmärksamheten riktades mot turisttäta Thailand och Sri Lanka, var det Indonesien som i särklass drabbades värst av tsunamin, mycket eftersom jordbävningens epicentrum bara var 16 mil utanför Sumatras kust. Minst 170 000 människor beräknas ha omkommit i landet.

LÄS MER
Nej, videon visar inte bilister som flyr tsunamin i Indonesien

I Sverige kom diskussionerna efter katastrofen till stor del att handla om regeringens hantering i samband med att man fick vetskap om tsunamin. Regeringen fick stark kritik, bland annat eftersom man saknade en organisation för att hantera allvarliga kriser, och flera högt uppsatta personer kritiserades för att i ett tidigt skede inte ha förstått allvaret i det som hänt. Bland annat tvingades statssekreterare Lars Danielsson tvingades avgå.

Jordbävningen i Tohuku, Japan, 2011

Precis som i fallet med jordbävningen i Stilla havet var det en så kallad ”megathrust”-jordbävning under vattenytan som slog till mot Japan 2011. Magnituden uppmättes till 9,0-9,1 på Richterskalan, och det är den fjärde kraftigaste jordbävningen som någonsin uppmätts.

Den 11 mars på eftermiddagen, lokal tid, reagerade tusentals japanska seismometrar någon minut innan skalvet, och genom detta kunde man sedan snabbt varna miljontals människor. Varningar skickades även ut till länder söder om Japan samt till Ryssland, USA och flera länder i Sydamerika, men på de allra flesta ställen klarade man sig utan större skador.

Antalet döda i Japan steg efter några dagar till drygt 15 000, men det var pimärt inte dödssiffrorna som skulle få folks blickar att riktas mot landet. Istället var det Fukushima som skulle bli namnet på allas läppar. Fukushima var kärnkraftverket som låg i staden Okuma, nära Japans östkust. Jordbävningen slog ut kärnkraftverkets elnät, och de reservgeneratorer som användes för att kyla ner reaktorn träffades av den efterföljande tsunamin. När sedan nödkylsystemet slutade att fungera någon timme senare var härdsmältan ett faktum, och radioaktiva ämnen började släppas ut.

LÄS MER
Marken kring Fukushima kan frysas ner

Japans kärnsäkerhetsorgan, NISA, menade att mängden radioaktiv cesium som släpptes ut motsvarade det från 168 Hiroshimabomber, och olyckan rankas på samma höga nivå som den i Tjernobyl, 25 år tidigare.

Kärnkraftverket i Fukushima, efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin.Foto: / ASSOCIATED PRESS / TT

Trots den katastrofala händelsen klarade sig Japan från alltför många dödsfall till följd av kärnkraftsolyckan. Förvisso omkom cirka 2 200 personer i samband med evakueringen av det närliggande området efter olyckan, men ingen av dessa dog av akut strålsjukdom. Man har heller inte kunnat konstatera någon ökad grad av cancerfall till följd av kärnkraftsolyckan och de radioaktiva utsläppen.

Det ska dock sägas att flera av de anställda vid kärnkraftverket fick bestående men. Sex av de anställda fick i sig radioaktiva stråldoser som överstiger de maximala man bör få i sig under en livstid, och 175 anställda fick i sig en betydande del radioaktiv strålning. Det första, och hittills enda, relaterade dödsfallet uppmärksammades förra året, när en tidigare anställd avled efter att ha drabbats av lungcancer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro