ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lågkonjunktur väntar runt hörnet – kan Sverige klara av en inbromsad tillväxt?

Anton Gustafsson · 6 Aug 2019
Uppdaterad 6 Aug 2019
Kina är på väg att köra om Sverige på det tekniska och naturvetenskapliga området.

Foto: TT


Den förväntade lågkonjunkturen kommer snabbare än vad man förut befarat enligt Konjunkturinstitutet. Men trots att Sverige är stabilt nog för att på kort sikt hantera den kommande lågkonjunkturen finns det stora utmaningar i framtiden. ”Vårt försprång mot andra länder minskar”, säger ekonomen Daniel Waldenström.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Den svenska konjunkturen sjunker snabbare än förväntat.

Var: I Sverige.

När: Under 2020 tror man att konjunkturen kommer börja sjunka.

Vilka: Prognosen kommer från Konjunkturinstitutet.

Hur: ”Vi befinner oss i en högkonjunktur men ser att avmattningen kommer lite snabbare än enligt den bedömning vi gjorde i juni”, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet till Dagens Nyheter.

Varför: Internationell politik och konflikter som Brexit, handelskriget mellan USA och Kina och oljekonflikten i den Persiska viken tros påskynda lågkonjunkturen.

LÄS MER
Trumps nya strafftullar mot Kina: ”Han förstår inte hur världsekonomin fungerar”

Efter flera år av högkonjunktur förväntas nu Sveriges tillväxt och ekonomi bromsa in. Men på kort sikt finns det ingen anledning att trycka på panikknappen.

– De svenska statsfinanserna är stabila och vi har inga stora budgetunderskott. Vi har möjligheter att klara ännu snabbare inbromsningar, säger Daniel Waldenström, nationalekonom vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).

”Sverige är ett stabilt och välfungerande samhälle som vi ska vara stolta över. Men vi måste vara medvetna om att världen utvecklar sig hela tiden och vi måste kämpa ännu hårdare för att hänga med”, säger nationalekonomen Daniel Waldenström. Foto: Karl Gabor

Så man behöver inte alls vara orolig för den kommande lågkonjunkturen?

– Den kommer innebära ökad arbetslöshet, minskad tillväxt och ökade statsskulder, det är själva definitionen av en lågkonjunktur. Men vi har systemen på plats för att hantera det i Sverige.

Sveriges ekonomiska och strukturella stabilitet kommer alltså att kunna hantera en lågkonjunktur. Men det finns mörka moln på himlen om man tittar på längre sikt.

– Vårt försprång i konkurrensen med andra länder minskar, och därför måste vi förbättra oss hela tiden.

LÄS MER
Utvisade ingenjören Ali Omumi: Därför väljer jag Norge före Sverige

Daniel Waldenström ser att Sverige måste få fler unga att utbilda sig inom tekniska och naturvetenskapliga yrken då framtidens arbetsmarknad till stor del ligger där. Och när de väl har utbildat sig måste det också löna sig att arbeta hårt för att hålla Sverige i framkant.

– Vi måste se över morötterna i systemet när det gäller skatter och regelverk för att det ska löna sig att ta initiativ och arbeta hårt. Vi måste helt enkelt se till att folk blir belönade för sina ansträngningar. När samhället har lagt ner miljontals kronor på att folk ska utbilda sig måste man också se till att folk vill jobba hårt och tänka nytt för samhällets bästa när de är färdiga.

Vilka länder är det som är på väg ikapp Sverige på de här områdena?

– Det är främst de nya medelinkomstländerna, särskilt i Asien. Bara i Kina utbildas fem miljoner nya ingenjörer varje år. Och de kommer vilja utveckla nya teknikföretag som tar över efter Spotify till exempel. Utvecklingen är redan igång, vi ser redan att massor med programmeringstjänster försvinner från Västeuropa till Kina och Indien.

Den tekniska och naturvetenskapliga utvecklingen i Kina går i en rasande takt. Här är två forskare i botanik som tar fram nya typer av grödor. Foto: Xinhua

Men det är inte bara att sänka skatten för de högt utbildade hur mycket som helst och göra regelverken allt mer gynnsamma för forskarna inom naturvetenskapen. Då riskerar man att tappa resten av befolkningen på vägen

– Vi måste också säkerställa att den ekonomiska politiken värnar hela samhället så att alla känner sig delaktiga, det är viktigt inte minst för den politiska stabiliteten. Vi måste ha en tilltro till våra gemensamma demokratiska och ekonomiska institutioner, de är hotade om det folkliga missnöjet växer sig större och allt fler människor känner sig förbisedda.

Det låter svårt att göra alla nöjda?

– Det är en svår balansgång. Men våra stabila strukturer, vårt väl utvecklade rättssystem och vårt ambitiösa omfördelningssystem ger oss ett viktigt försprång. Vi har alla förutsättningar för att klara av den här typen av omställningar och utmaningar, det gäller bara att vi utnyttjar det på rätt sätt.

LÄS MER
Internationell lista: Hög risk för svensk bostadsbubbla
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro