ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Margot Wallström avgår som utrikesminister

Jesper Lindqvist · 6 Sep 2019
Uppdaterad 6 Sep 2019
Margot Wallström (S) lämnar regeringen och posten som utrikesminister.

Foto: Janerik Henriksson/TT


Margot Wallström (S) lämnar posten som utrikesminister. Som skäl uppger den rutinerade socialdemokraten att hon framöver vill ägna mer tid åt familjen. ”Det är aldrig rätt ögonblick att avgå, men jag agerar för Sveriges bästa och för sakens bästa”, säger Wallström till

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan valsegern 2014 har Margot Wallström varit Sveriges utrikesminister, en post på vilken hon fick fortsätta i samband med årets regeringsbildning.

Men nu har tiden som toppolitiker nått sitt slut.

Under fredagen meddelade Wallström att hon väljer att lämna posten för att få mer tid med sin familj.

”Tiden har kommit för mig att tillbringa mer tid med min man, mina barn och mina barnbarn. Jag har informerat statsministern om min önskan att lämna regeringen och posten som utrikesminister”, skriver hon på Twitter.

”Gör det inte av protest”

För Dagens Nyheter utvecklar Wallström hur hon har kommit fram till beslutet.

– Jag gör det av familjeskäl, inte av protest. Jag gör det för att jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn. Det är ju så att ingen av oss blir yngre, och vi har under ganska lång tid levt mer eller mindre åtskilda, säger hon till DN.

De dryga fem åren som utrikesminister ser hon som framgångsrika, och hon lyfter framför allt fram det arbete som hon för Sveriges räkning kunnat utföra i FN:s säkerhetsråd.

– Jag lämnar med stolthet. Jag tycker att vi har uträttat viktiga saker. Sen är det alltid ett vemod. Efter den här tiden tycker man att man börjar kunna det här. Men man måste också veta att allting har sin tid och sin ände. Där är vi nu.

”Behöver vara aktiva i FN”

Margot Wallström hoppas nu att hennes efterträdare fortsätter i samma fotspår, med fokus på demokrati och samarbete på de stora internationella plattformarna.

– Att fortsätta att värna demokratin när det är så många länder som går i fel riktning. Att bekämpa polariseringen och slåss för det som har gjort oss starka och framgångsrika. Dit hör frihandeln, att kämpa mot protektionism och att försvara internationellt samarbete. Att fortsätta använda EU som viktigaste plattformen och att hålla ihop EU-kretsen. Och att se att vi också behöver vara aktiva i FN, säger hon till DN.

Statsminister Stefan Löfven hyllar i en kommentar Margot Wallström och hennes insatser under åren som utrikesminister.

– De här fem åren har varit omvälvande i världspolitiken. I denna oroliga omvärld har Wallström alltid stått upp för jämställdheten och jämlikheten, för diplomatin och freden. Jag tror att det är en förklaring till att hon är så omtyckt och respekterad – både i Sverige och i världen, säger han till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro