ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mellanösternexpert: USA:s agerande ökar risken för väpnad konflikt med Iran

Anton Gustafsson · 10 Jul 2019
Uppdaterad 11 Jul 2019

USA:s president Donald Trump och Irans president Hassan Rouhani är inte överens om speciellt mycket för tillfället. Foto: TT


Läget i den Persiska viken har varit spänt efter att USA drog sig ur kärnteknikavtalet. Nu vill USA skapa en koalition med andra länder i området. Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi tror att det kan elda på konflikten ännu mer.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: USA vill se en koalition med allierade för att säkra Persiska viken och vattenområdet mellan Arabiska halvön och Afrikas horn, enligt The Guardian.

Var: Persiska viken är vattenområdet som ligger emellan Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

När: Inom de kommande veckorna ska länderna som har blivit tillfrågade att ingå i en sådan koalition ge svar om de ställer sig positiva till idén, säger den högt uppsatta Pentagon-generalen Joseph Dunford till flera medier.

Vilka: USA är initiativtagare till koalitionen.

Hur: USA ska tillhandahålla marin övervakning av området. De andra länderna i koalitionen ska utföra patrulleringen av området och eskorteringen av handelsfartyg.

Varför: Tanken med koalitionen är att trygga navigationsfriheten i området och säkra att handelsfartyg ska kunna ta sig säkert in och ut ur Persiska viken.

Runt om Persiska viken ligger länder som ofta befinner sig i olika typer av konflikter med varandra. Samtidigt transporteras en femtedel av världens olja ut genom den trånga viken, så det är inte konstigt att flera olika parter ser området som attraktivt.

LÄS MER
Professorns varning om andrahandsmarknaden: "En allvarlig signal till kommunerna"

Sedan Donald Trump och USA drog sig ur kärnteknikavtalet för ett år sedan har spänningarna återigen blossat upp. USA försöker pressa Iran att skriva på ett nytt avtal genom sanktioner som har skadat den iranska ekonomin.

Bild från ett av de fartyg som USA anklagar Iran för att ha attackerat. Foto: AP Photo/ISNA

Den senaste tiden har konflikten eskalerat ytterligare på grund av flera incidenter. Det började med att USA anklagade Iran för attacker på handelsfartyg i området. Efter det, i början av sommaren, sköt Iran ner en amerikansk drönare som flög över Persiska viken. Det här har lett till att USA vill höja säkerheten i området med hjälp av närliggande länder.

– De länder som kommer vara positiva till det här är Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Bahrain kommer troligtvis också vilja gå med då de gör allting som Saudiarabien gör. Länder som Kuwait och Oman kommer vara mer försiktiga. De andra länderna är redan med i det spelet på den amerikanska sidan medan Kuwait och Oman inte vill hamna i knät på Saudiarabien trots att de också är kritiska mot Iran, säger Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Rouzbeh Parsi tror inte att Trump vill ha ett krig så nära inpå ett val. Men hans nationella säkerhetsrådgivare John Bolton är mer positivt inställd till en väpnad konflikt. Foto: Privatbild
LÄS MER
Dokument: USA och Iran – därför hatar de varandra

Iran har länge velat att USA ska ge sig av från den Persiska viken då de anser att de inte har något där att göra. Rouzbeh Parsi tror att om koalitionen blir verklighet så kommer Iran känna sig ännu mer pressade av USA och dess allierade i området.

– De kommer att se det som en provokation. Tillsammans med konflikten kring kärnteknikavtalet så kan det här öka risken för en väpnad konflikt, säger han.

Hur stor är risken för en väpnad konflikt?

– Den är större än vad vi vill tro och större än någon borde vara bekväm med. Men vi är inte i ett läge där någon med avsikt vill att konflikten eskalerar. Det innebär dock inte att saker och ting inte kan gå åt helskotta av misstag.

LÄS MER
Sveriges ställningstagande mot Kina – HD vägrar lämna ut efterlyst partimedlem

Rouzbeh Parsi menar att Persiska vikens storlek är en faktor som kan leda till farliga och våldsamma situationer. Han tar som exempel en incident från 2016 där amerikanska sjömän i flottan blev arresterade av iransk militär efter att deras båt fått motorstopp och drivit in på iranskt vatten. Sjömännen släpptes ett dygn efter att de blev gripna.

– Det är ett väldigt litet vattenområde med mycket båttrafik. Det finns många saker som kan leda till en incident, det som hände 2016 skulle ha blivit betydligt värre om det hade inträffat idag.

Varför skulle ett sådant misstag leda till värre konsekvenser i dag?

– Då hade den amerikanska regeringen god kontakt med Iran. Utrikesministrarna i respektive land hade telefonkontakt varje dag, ett sådant misstag kunde lätt redas ut och amerikanerna släpptes efter ett dygn. I dag talar de inte med varandra och om en sådan incident skulle dra ut på tiden kan det få förödande konsekvenser.

Donald Trump tillsammans med sin general Joseph Dunford. Duford är en av dem som ska få koalitionen i hamn. Foto: Susan Walsh

När den amerikanska drönaren sköts ner fanns det rapporter om att ett amerikanskt militärt ingripande bara var minuter bort. Rouzbeh Parsi menar att Iran kan försvara sig på ett helt annat sätt än andra länder där USA har gått in och "straffat" dem militärt.

– Om Iran blir attackerat vill de visa att de också har huggtänder och klor. Iran har kapacitet att skada USA, amerikanska tillgångar och dess allierade och de kommer att göra det om de blir attackerade. Så ett militärt ingripande från endera sida skulle leda till förödande konsekvenser för båda parterna.

LÄS MER
Reklam kan få folk att överge Netflix – men enligt experter har reklamen redan smugits in
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro