ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkte terroristen häktas – här är allt du behöver veta om terrorförsöket

Anton Gustafsson · 16 Aug 2019
Uppdaterad 16 Aug 2019

Den misstänkte terroristen häktas på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terrorbrott. Foto: TT


Under fredagen häktades en 32-årig man på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terrorbrott i Östersund. Metro reder ut vad som har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Greps efter biljakt

Vid 11-tiden, onsdagen den 14 augusti, fick polisen ett samtal om en bilförare som betedde sig märkligt och drog till sig mycket uppmärksamhet på Stortorget i centrala Östersund. Polisen ryckte ut med blåljusen på och föraren försökte fly från platsen.

LÄS MER
Boris Johnson blir ny premiärminister i Storbritannien – kan leda till våldsamheter i Nordirland

Efter en kortare biljakt i centrala Östersund kraschade mannen i hög fart in en stenmur.

– Det är svårt att säga, men han körde i alla fall runt 70 kilometer i timmen. Otroligt fort för att vara på den vägen. Det var många människor runtomkring, säger vittnet David Lundbäck till Expressen.

Polisen rusade sedan fram till bilen med dragna vapen och grep mannen, som inte gjorde motstånd.

Ska ha planerat ett terrordåd och samröre med Akilov

Flera medier hade tidigt uppgifter om att mannen hade för avsikt att köra bilen in i en folkmassa. Enligt uppgifter till Expressen ska mannen haft flera bensindunkar och knivar i bilen. Efter viktiga fynd i bilen har polisen även genomfört en husrannsakan i mannens hem, men exakt vad som hittades är fortfarande oklart.

Till en början var mannen misstänkt för förberedelse till mord, men senare ändrades brottsrubriceringen till stämpling till terroristbrott. Stämpling innebär en sorts "förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott", enligt Åklagarmyndigheten. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är anklagelserna mycket allvarliga.

– Det handlar om att man tror att personen försökte köra på människor samt skada och döda individer. Man har hittat saker i bilen, men vem vet, man kanske har hittat något på sociala medier eller bland hans ägodelar också, säger han till Expressen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska föraren även ha någon slags relation till terroristen Rakhmat Akilov som utförde dådet på Drottninggatan 2017. Men det är än så länge obekräftade uppgifter och exakt hur det samröret ska se ut är inte klarlagt.

– Det man vet med Akilov är att han hade kontakt med ganska många människor som inte har identifierats vid den tidpunkten han blev åtalad och dömd, säger terrorexperten Hans Brun om den misstänktes samröre med Akilov till Expressen.

Enligt uppgifter till flera medier ska 32-åringen ha någon slags relation med den dömda terroristen Rakhmat Akilov, men de uppgifterna är inte bekräftade än. Foto: Polisen/TT
LÄS MER
Nils Funcke efter Säpos terrorförslag: ”Var ska det sluta?”

Vänner förvånas över misstankarna

Enligt vänner och grannar som flera medier har talat med är mannen en skötsam och trevlig person med ett gott rykte. Mannen och hans familj, som är från Kazakstan, har tidigare blivit nekade asyl i Sverige men senare återvänt. Mannen har bott, tillsammans med sin fru och deras två barn, i en liten ort i Jämtland av och till i flera år och han och hans fru jobbade både inom vården innan han nyligen bytte jobb.

– De har pappren i ordning och jobbar jättehårt båda två. Han är en mjuk och vänlig människa, snäll mot både gamla och djur. Det förvånar mig något så otroligt att han är misstänkt för terrorbrott. Det verkar osannolikt, säger en av mannens vänner till Aftonbladet.

Nekar till brott

Åklagaren fick under fredagen sin vilja igenom och 32-åringen häktades på sannolika skäl för stämpling till terroristbrott. Detta eftersom åklagaren anser att det finns risk för att den misstänkte ska fly eller försöka undanröja bevis. 32-åringen har nekat till brott via sin advokat.

LÄS MER
Syriska självstyret: Skråmos barn har lämnats till svensk personal
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro