ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nazistdomen – sju personer döms efter våldsamheter

· 25 Okt 2019
Uppdaterad 25 Okt 2019
När NMR-deltagarna ville gå en annan väg under marschen drabbade man samman med kravallutrustad polis.

Foto: Sean Cohen/TT


I samband med NMR:s demonstration vid bokmässan 2017 agerade flera av demonstranterna våldsamt. Nu döms fem av dem för våldsamt upplopp, men frias samtidigt från misstankar om hets mot folkgrupp.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 30 september för två år sedan hade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått tillstånd att demonstrera i Göteborg i samband med att bokmässan ägde rum.

Men istället för att marschera den överenskomna vägen vek demonstrationståget av med avsikt att möta upp våldsamma motdemonstranter. Man ville bland annat ta sig förbi bokmässan, som då var i full gång.

LÄS MER
Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer – men förslaget riskerar att få motsatt effekt

Agerandet ledde till våldsamma sammandrabbningar med polisen och med egna kravallutrustade vakter försökte NMR pressa sig förbi den tunga polisbevakningen. Det hela slutade med att polisen fick stopp på demonstrationståget, och NMR-medlemmarna fick gå tillbaka den väg de hade kommit, utan att den planerade demonstrationen blivit av.

Frias från hets mot folkgrupp

Sedan dess har en förundersökning pågått som handlat om hur nazisterna agerat i samband med den planerade demonstrationen, och under fredagen kom domen.

Sammanlagt döms sju personer, fem stycken för våldsamt upplopp samt två stycken för ohörsamhet mot ordningsmakten. Flera andra inblandade har vid tidigare tillfällen även de dömts för just ohörsamhet.

LÄS MER
Nazistlarmen från Almedalen: Får NMR precis som de vill?

Flera av de som under fredagen dömdes stod även åtalade för hets mot folkgrupp, efter att de använt NMR:s symbol, tyrrunan. Symbolen bars på jackorna som deltagarna hade på sig under demonstrationen, men enligt tingsrätten räcker det inte för att det ska ses som hets mot folkgrupp.

”Tingsrätten anser att det sammantagna intrycket av demonstranterna i helhet, även med beaktande av sköldbärarnas utrustning och intryck, inte är militärt, och inte heller att det ger otvetydiga kopplingar till den nationalsocialistiska åsiktsriktningen under 1930- och 1940-talen i Tyskland”, skriver tingsrätten i domen.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro