ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ny studie: Män är bättre än kvinnor på ekonomi

Jesper Lindqvist · 15 Aug 2019
Uppdaterad 15 Aug 2019
I en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet kan forskare visa att män kan mer än kvinnor om ekonomi.

Foto: JOHANNES EISELE/TT


Bättre kunskap om finansiella begrepp och en benägenhet att ta ekonomiska risker. I en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet kan forskare visa att män kan mer än kvinnor om ekonomi. ”Det kan bero på att kvinnor känner sig mer hotade av den finansiella kontexten”, säger forskaren Therése Lind, som ligger bakom rapporten, till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

I doktorsavhandlingen förklaras resultaten bland annat med att det finns ett bakomliggande ”finansiellt hot”. Begreppet, som används inom socialpsykologin, förklarar hur människor presterar under sin fulla potential på grund av rådande uppfattningar och stereotyper.

Att mäns självförtroende i regel är större när det kommer till ekonomiska frågor spär i stor utsträckning på den bristande likställdheten i frågan.

LÄS MER
Så mycket pengar skulle få svenskarna att sluta jobba

– Det kan vara en maskulin stereotyp som mer eller mindre påverkar kvinnor och gör att de undviker den här typen av frågor. De kanske upplever att ”det här är ingenting för mig” eller ”det här verkar svårt”, säger forskaren Therése Lind till DN.

”Har svängt bland unga tjejer”

Avhandlingens resultat får även stöd av framstående personer i branschen.

Ingela Gabrielsson är en erfaren privatekonom på Nordea, som ofta uttalar sig medialt i ekonomiska frågor. Hon menar att hon själv genomfört undersökningar som visat liknande resultat – att kvinnor gärna ”ställer sig i hörnet” och är betydligt mindre riskbenägna när ekonomiska beslut ska fattas.

– Det handlar ofta om traditionella roller, jag tror att en del tjejer är lite bekväma. Generellt sett brukar män vara bättre på att hävda att de kan saker än vad kvinnor är. Det har dock svängt lite bland unga tjejer, där det är fler som skriver om ekonomi och når ut med sina tips, säger Ingela Gabrielsson till DN.

LÄS MER
Tipsen: Så lägger du grunden för ett långsiktigt sparande

Både Ingela Gabrielsson och Therése Lind pekar också på det faktum att män idag, och historiskt sett, har haft mer pengar att röra sig på grund av bristande ekonomisk jämställdhet, vilket kan fungera som en bakomliggande anledning.

Som lösning på problemet efterfrågar Therése Lind tidig utbildning i privatekonomi, redan i tidig skolålder.

– Då skulle gapet kunna minskas tidigt. Det är svårt att jämna ut finansiella kunskaper hos befolkningen i vuxen ålder, säger hon till DN.

LÄS MER
Experterna: Så påverkas du av räntehöjningen
klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro