ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Polisens varning: Se upp för taxibedragare

Emelie Nilsson · 20 Sep 2016
Uppdaterad 20 Sep 2016
De berörda taxichaufförerna åker runt med en hel uppsättning av olika kontokort i fickan.

De berörda taxichaufförerna åker runt med en hel uppsättning av olika kontokort i fickan. Foto: TT Montage


Anmälningar strömmar in från personer som blivit av med stora belopp efter att ha fått sitt kontokort utbytt i taxibilar.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisens nationella bedrägericentrum har nyligen gått ut med en varning gällande en typ av bedrägerier som sker i taxibilar.

Det handlar ofta om berusade taxikunder, i de flesta fall yngre män, som inte haft koll på vad som hänt med deras kontokort vid betalningen i taxin och sedan dagen efter upptäckt att stora belopp saknas från deras konto.

– Det som händer är att föraren ser direkt på kunden att denne är berusad och noterar snabbt vilken typ av bankkort personen har. Chauffören har nämligen en hel uppsättning kort i fickan så när kunden sedan slår in sin kod noterar chauffören koden och ger sedan tillbaka ett annat kort, av samma sort, och stoppar kundens kort i fickan, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericentrum.

► LÄS MER: Polisen varnar för inbrottsvåg: tjuvarna klättrar in genom fönstret

För att kunden aldrig i efterhand ska kunna se vilken taxichaufför som begått bedrägeriet genomför chauffören aldrig transaktionen för den resan då kunden blir av med kortet. Däremot kan alltså stora summor försvinna från kundens konto då chauffören alltså fått tillgång till både kort och kod.

– De vill ju givetvis inte att det ska kunna gå att se vilken terminal, och i slutändan vilken chaufför, det var som betalningen drogs från. Jag har bara varit med om det en gång och då insåg chauffören sitt misstag och åkte själv hem till kunden och lämnade tillbaka 11000 kronor och bad om ursäkt, säger Jan Olsson.

► LÄS MER: Taxichauffören: Så lurar vi dig på pengar

Det kort som kunden blir av med används sedan nästa gång en kund med samma bank luras på samma sätt. Brottet är inte på något sätt nytt, enligt Jan Olsson, som menar att det heller inte handlar om något särskilt bolag.

– Det här är en typ av brott som vi sett under sju–åtta år och som går i vågor. Just nu har vi sett en våg i Stockholm där någon eller några chaufförer är väldigt aktiva men det finns säkert även på andra orter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro