ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Professorns varning om andrahandsmarknaden: "En allvarlig signal till kommunerna"

Jesper Lindqvist · 10 Jul 2019
Uppdaterad 10 Jul 2019
Stockholm har föga oväntat högst hyror på andrahandsmarknaden i hela Sverige.

Foto: Fredrik Sandberg/TT


En allt dyrare andrahandsmarknad riskerar att avskräcka företag från att etablera sig. Det menar professorn Göran Cars, som dock tillägger att det inte är storstäderna som drabbas hårdast. "De mindre städerna har inte förstått vikten av att ha en fungerande bostadsmarknad", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Lista över städerna med dyrast andrahandsboende.

Vem: Statistiken har tagits fram av Blocket.

Var: Stockholm toppar listan tillsammans med Kungsbacka och Ystad.

Hur: En av anledningarna är, enligt forskare, en rådande brist på såväl bostadsrätter som hyresrätter.

När: Som dyrast är det precis efter sommaren och i början av det nya året

Varför: "Kommuner behöver ha en bredd och ett större bestånd när det gäller bostäder, det är ett område som är eftersatt rent politiskt", säger Göran Cars, professor i samhällsbyggnad.

Källa: Hem & Hyra

Undersökningen från Blocket presenterades under tisdagen av tidningen Hem & Hyra. Den visade att medianhyran på andrahandsmarknaden har ökat med drygt 200 kronor sedan förra året.

Att Stockholm toppar listan, med andrahandshyror på 11 500 kronor, är sannolikt ingen större överraskning. Men de kommuner som sedan följer tillhör inte Sveriges största. Där återfinns bland andra Kungsbacka, Ystad och Helsingborg – alla med medianhyror över 9 000 kronor per månad.

LÄS MER
Efter stora försäljningsrekordet – så blir prisutvecklingen på din bostad

Göran Cars, professor i samhällsbyggnad vid KTH, menar att det är dessa orter som drabbas hårdast av såpass höga hyresnivåer.

– Det här är mindre städer som siktar på modernisering med ett högteknologiskt näringsliv, då måste man också kunna erbjuda något av det mest fundamentala i människors vardag, nämligen bostäder. Den här marknaden med överpriser hade inte funnits om utbudet i övrigt varit tillräckligt, det är en allvarlig signal till kommunerna, säger han.

Göran Cars, professor i samhällsbyggnad.Foto: Märta Thisner

"Ett rent helvete att rekrytera"

I Stockholm gick Spotify för tre år sedan ut och vädjade om bättringar på bostadsmarknaden, eftersom företaget hade svårt att rekrytera personal till huvudstaden. I andra fall, menade grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon, skulle man eventuellt tvingas lämna Sverige helt och hållet.

Göran Cars menar att exemplet med Spotify är speglande för den problematik som är rådande på bostadsmarknaden.

LÄS MER
Så mycket har bostadsrättsägare tjänat på sitt boende

– Det kan vara ett rent helvete att rekrytera kompetent personal till jobb i de städer som har högst andrahandshyror. I sin tur ger det en direkt negativ effekt på den ekonomiska utvecklingen. I Stockholm och andra större städer märks kanske inte effekten utåt sett, men om ett företag med ett par hundra anställda undviker att förlägga sin verksamhet på en mindre ort på grund av bostadsbrist, då blir effekterna kännbara för parter, säger han.

pil
Dyraste och billigaste "andrahandsstäderna"

Dyrast

1. Stockholms stad 11 500 kronor

2. Kungsbacka 9 850 kronor

3. Ystad 9 550 kronor

4. Helsingborg 9 125 kronor

5. Uppsala 8 000 kronor

Billigast

1. Ronneby 4 750 kronor

2. Skara 4 850 kronor

3. Lindesberg 5 100 kronor

4. Örnsköldsvik 5 287 kronor

5. Enköping 5 700 kronor

Källa: Hem & Hyra/Blocket

"En farlig utveckling"

Men problemet stannar inte vid minskad inflyttning och bristande företagsetablering.

Göran Cars ser även mer långtgående problem som grundar sig i de höga andrahandshyrorna. När bostadsbeståndet inte är tillräckligt, och människor inte kan hitta någonstans att bo, är det inte minst de mentala effekterna som kan bli kännbara.

– Rent ekonomiskt kan det såklart svida, men den här situationen leder också till att människor börjar misstro samhället och dess kapacitet att ge invånarna en dräglig tillvaro. Boendet är en såpass grundläggande del av våra liv. När det behovet inte kan tillgodoses, antingen i vardagen eller i samband med en flytt till annan ort, så skadas människors förtroende till samhället, vilket kan vara en farlig utveckling, säger han.

LÄS MER
Nya fenomenet: Bostadsrätter blir hyresrätter i Stockholm
klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro