ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Regeringen prövar Preems kontroversiella utbyggnad – här är allt du behöver veta i konflikten

Anton Gustafsson · 23 Aug 2019
Uppdaterad 23 Aug 2019

Preem i Lysekil. Foto: TT


Nu tar regeringen över prövningen från mark- och miljödomstolen om Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Turerna har varit många och hundratals privatpersoner och miljöorganisationer har överklagat utbyggnaden. Metro förklarar allt du behöver veta i den infekterade frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS MER
Framtidens mat får aldrig se dagens ljus

Kontroversiell utbyggnad

Utbyggnaden skulle innebära att Preem fördubblar sina utsläpp av växthusgaser och anläggningen kommer bli den industri som släpper ut mest koldioxid i hela landet. Den ökningen skulle stå för tre procent av Sveriges totala utsläpp och skulle försvåra att klara de miljö- och klimatmål som Sverige har satt upp till 2045. Målet innebär att Sverige måste minska sina utsläpp med fem till åtta procent per år till 2045. Det är redan nu väldigt svårt att nå, raffinaderiet i Lysekil skulle kunna försvåra det ytterliggare.

– De närmsta tio åren är helt avgörande för att undvika en klimatkatastrof. Om vi ska klara det kan vi inte bygga nya anläggningar för att producera fossil energi, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen till SVT.

LÄS MER
Så påverkas vi av den extrema uppvärmningen

Preem menar att de redan gör mycket för miljön och klimatet

Preem menar att de gör andra saker för att kompensera för de utsläpp som raffinaderiet står för. De kommer öka sin produktion av förnybara drivmedel, de kommer även jobba med så kallad koldioxidinfångning. De menar även att den nya tekniken som utbyggnaden innebär att man kommer kunna förvandla smutsig restolja till renare olja som kommer innebära stora miljövinster i längden. De menar även att om Preem inte får göra det i Sverige kommer det ske någon annanstans i världen där utsläppen kommer bli betydligt större än i Sverige.

LÄS MER
Världsnaturfondens expert: "Ät inte ekologiskt enbart för klimatets skull"

Stora fördelar för Lysekil kommun

Satsningen på utbyggnaden kostar 15 miljarder kronor. Företaget räknar med att de kommer behöva över 100 nya anställda, det här är något som Lysekils kommun ser mycket positivt på.

– Vi räknar med fler anställda som vill bosätta sig i kommunen, en utbyggnad skulle ha stor betydelse för oss och flera närliggande kommuner, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil till TV4.

Frågan om Preems raffinaderi i Lysekil har väckt mycket stor uppmärksamhet eftersom den kommer innebära kraftiga koldioxidutsläpp.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen prövar utbyggnaden

Nu meddelar regeringen att de vill pröva om Preems planerade utbyggnad i Lysekil ska få fortgå eller inte. Anledningen ska vara att Naturvårdsverket har slagit larm till Miljö- och energidepartementet om att effekterna av utbyggnaden är särskilt komplex.

Mark- och miljödomstolen ska dock handlägga ärendet färdigt innan överlämningen kan ske så det kommer dröja innan regeringen kan fatta något beslut om utbyggnaden. Det innebär att rätten kommer att hålla förhandlingarna för att regeringen sedan ska kunna ta ett beslut om utbyggnaden ska fortgå eller inte. Att regeringen nu tar över utredningen är också speciellt då det är första gången som en regering prövar en verksamhet av klimatskäl, enligt Sveriges radio.

– Vi måste vidta kraftfulla åtgärder i vårt klimatarbete. Det är en av våra främsta prioriteringar för den här regeringen. Naturvårdsverket har lämnat underrättelser om Preems verksamhet som gör att vi får lagligt utrymme att se på det här ärendet, säger Isabella Lövin under en presskonferens.

pil
Det här har hänt

Vad: Den 9 november gav mark- och miljödomstolen tillstånd till utökad drift vid raffinaderiet i Lysekil.

Var: Lysekil i Bohuslän.

När: I dag, den 17 juni, meddelade mark- och miljööverdomstolen att det omstridda beslutet att tillåta en utökning av Preems verksamhet i Lysekil kommer att omprövas.

Hur: Över hundra personer och miljöorganisationer har överklagat beslutet och en namninsamling på över 5000 namn har lämnats in till mark- och miljödomstolen.

Varför: Beslutet har skapat stor debatt då det innebär att utbyggnaden kommer höja raffinaderiets utsläpp från 1,7 miljoner ton växhusgaser till 3,4 ton. Det motsvarar 17 procent av dagens totala utsläpp från industrier i Sverige. Detta har retat upp många milöorganisationer och privatpersoner och har lett till flera överklaganden.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro