ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rekordsiffror på bostadsmarknaden – men sämre tider väntar för de som står utanför

Jesper Lindqvist · 7 Aug 2019
Uppdaterad 7 Aug 2019
Även i juli slogs det försäljningsrekord gällande bostadsrätter.

Foto: Claudio Bresciani/TT


Försäljningsutvecklingen på bostadsmarknaden fortsätter att slå rekord även i juli. Men med en försämrad konjunktur framöver kan utvecklingen snabbt vända för de som har de sämre ställt. ”Det är alarmerande för Sverige och för bostadsmarknaden att det byggs så lite”, säger Erik Holmberg på Hemnet.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Försäljningsrekord på bostadsmarknaden i juli.

Var: I hela Sverige.

Hur: Under juli det fler bostadsrätter än under någon julimånad sedan 2014.

När: I juli.

Varför: Efter flera år av sjunkande priser och begränsad optimism har bostadsmarknaden tagit fart under 2019. Det har fått människor att åter lägga ut sina bostäder till försäljning, varpå köpare har accepterat den rådande prisbilden.

Källa: Hemnet

Precis på samma sätt som Metro rapporterade i juni blev även juli en rekordmånad på bostadsmarknaden. Under den vanligtvis ganska lugna sommarmånaden såldes det 5 471 bostadsrätter, en ökning med tolv procent från i fjol och en siffra som gör det till den mest försäljningsintensiva julimånaden sedan Hemnet började sina mätningar 2014.

Enligt Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, fortsätter marknaden på den inslagna vägen. Sedan mars tidigare i år har man kunnat se rekordsiffror i stort sett varje vecka.

LÄS MER
Ny kartläggning: Här är dyraste tunnelbanestationerna att bo vid

– Det handlar om att köpare och säljare har accepterat de nya spelreglerna på bostadsmarknaden, där de nya amorteringskraven ingår. Samtidigt har USA:s centralbank (FED) sänkt sin ränta, vilket bidrar till att prisförväntningarna är högre än tidigare. Att vi har ett lågt ränteläge som eventuellt kan vara det nya normala har sannolikt också bidragit till att man nu tror att priserna kommer fortsätta stiga, säger Erik Holmberg.

Risk för fler spekulationsköp framöver

Bakgrunden till uppgången är den minskade optimismen på bostadsmarknaden under 2017-2018, då priserna sjönk med 12-15 procent i hela riket. Effekten blev att många valde att inte lägga ut sina bostäder till försäljning, utan istället valde att avvakta.

Erik Holmberg tror därför att det finns ett mörkertal som under de kommande månaderna också kan komma ut på marknaden, och således förlänga trenden med rekordsiffror gällande försäljningsvolymer.

Åren som föregick nedgången under 2017-2018 präglades annars av en hel del spekulationsköp, framför allt när det gällde nyproduktioner. En stenhård tro på den eviga uppgången fick många att köpa lägenheter där inflyttningsdatum kunde ligga flera år framåt i tiden. Ett av byggbolagen som drabbades av problem när folk drog sig ur affärer var Oscar Properties, vars finansiella problem har varit en het potatis i branschmedier under det första halvåret 2019.

LÄS MER
Här stiger villapriserna mest – ökade med 70 procent

I och med att bostadsmarknaden nu till viss del återhämtat sig tror Erik Holmberg att många personer kommer att ha lärt sig en läxa när det kommer till spekulationsköp. Samtidigt varnar han dock för att samma beteende kan bli aktuellt om prisförväntningarna fortsätter att stiga i samma takt under den närmaste framtiden.

– Det kan föra oss tillbaka till 2015-2016, då investeringsköp av bostäder var betydligt vanligare. Än så länge har vi dock inte sett några sådana tecken. Samtidigt är det för många också en kombinationsfråga, ungdomar som köper sin första etta eller tvåa planerar till exempel sannolikt att flytta inom ett par år eller så. Det innebär att de förvisso köper en lägenhet för att ha någonstans att bo, men samtidigt hoppas på en skaplig avkastning för att kunna avancera på bostadsmarknaden, säger Erik Holmberg.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.Foto: Hemnet

”Drabbar framför allt unga och resurssvaga”

Det finns även andra risker som tornar upp sig i samband med att rekordsiffrorna presenteras.

Så sent som under gårdagen kunde konjunkturinstitutet presentera siffror som visade att en lågkonjunktur kan komma snabbare till Sverige än man tidigare har trott, något som Metro rapporterade om. En sådan utveckling skulle snabbt kunna sätta stopp för optimismen och de stigande priserna – vilket framför allt skulle drabba de som står utanför marknaden och försöker ta sig in.

LÄS MER
Internationell lista: Hög risk för svensk bostadsbubbla

– Det råder fortfarande en stor bostadsbrist på många håll i landet, och en lågkonjunktur skulle sannolikt leda till ett minskat utbud på grund av lägre byggande. En sådan utveckling drabbar framför allt unga och resurssvaga som i det läget får det ännu svårare att ta sig in på marknaden. Det är alarmerande för Sverige och för bostadsmarknaden att det byggs så lite, även när vi befinner oss i en rådande högkonjunktur, säger Erik Holmberg och fortsätter.

– För att lösa detta krävs det politiska åtgärder, bostadsministern bör försöka få till en blocköverskridande överenskommelse där så många partier som möjligt ingår. Bostadsbyggandet kan inte vara såpass beroende av rådande konjunkturläge som det har visat sig vara under de senaste åren.

”Kan leda till högre prisnivåer”

Trots uppgifterna om ett försämrat ekonomiskt läge bedömer man på Hemnet att utvecklingen med ökad optimism på bostadsmarknaden kommer att fortsätta råda.

Vanligtvis är sommarmånaderna betydligt lugnare än höst och vår, men årets optimistiska utveckling gör att man på Hemnet tror att trenden kommer hålla i sig.

LÄS MER
Professorns varning om andrahandsmarknaden: "En allvarlig signal till kommunerna"

– Det är svårt att bedöma externa faktorer som kan påverka bostadsmarknaden, men mycket tyder på att säljvolymerna kommer att ligga på rekordnivåer även under hösten. Köpare och säljare har accepterat de rådande villkoren på marknaden och man har även enats om prisläget. Skulle utbudet minska i snabbare takt än väntat kan det även leda till högre prisnivåer, vilket såklart gynnar de som äger sin bostad och funderar på att sälja, säger Erik Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro