ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rökförbudet har blivit en säkerhetsrisk: ”Drabbar personal och andra gäster”

Jesper Lindqvist · 7 Aug 2019
Uppdaterad 7 Aug 2019
Säkerhetsproblematiken som rökförbudet medför har lyfts på flera håll i landet.

Foto: Johan Jeppsson/Magnus Andersson/TT


Rökförbudet gick i augusti in på sin andra månad, men kritiken mot förbudet har inte avtagit. Nu menar krögare och vaktpersonal att rökförbudet kan medföra en säkerhetsrisk inom krogmiljön.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Det nya rökförbudet orsakar problem för krogarna.

Vem: Barer och restauranger.

Var: Runtom i hela Sverige.

Hur: Konflikter, bråk och svårigheter att hålla koll på gästerna är några av de problem som krogägare vittnar om har blivit värre.

När: Under juli och augusti.

Varför: Varenda helg är det samma problem. Jag har satt upp lappar på flera ställen, att man inte får röka, men folk skiter i det”, säger krogägaren Serkan Citak till Nya Kristinehamns-Posten.

Såväl före som efter den 1 juli, då rökförbudet infördes, har kritiken mot den nya lagen varit stark. Främst har det handlat om hur lagen är otydlig och att det har varit oklart vem som bär ansvaret att hindra folks rökande.

Under tisdagen lyftes ytterligare en aspekt i Aftonbladet – nämligen säkerheten.

LÄS MER
Svårtolkat rökförbud – festival tillåts ha "rökrum" utomhus

Tidningen har talat med personer inom branschen som vittnar om problematiken med att man nu har två köer att hålla reda på istället för en, vilket skapar en grund för konflikter utanför krogarna. På vissa ställen lät man tidigare inte folk gå ut och sedan in igen, något man nu har tvingats börja tillåta.

– Regeln med ”utgång betyder hemgång” hade vi för att gäster inte skulle kunna gå ut och hämta droger eller kanske ett vapen. Förbudet innebär en större risk för våra gäster, säger en säkerhetschefen till Aftonbladet.

”Folk skiter i det”

Säkerhetsproblematiken har under de senaste dagarna lyfts på flera håll i landet.

I Kristinehamn har krögaren Serkan Citak haft stora problem att hålla ordning. Problemen grundar sig i att fler människor samlas utanför hans krog, vilket dels gör det svårare att hålla koll inifrån och dels bidrar till att många helt enkelt struntar i förbudet.

– Jag har satt upp lappar på flera ställen, att man inte får röka, men folk skiter i det. Jag kan inte lämna baren och springa ut hela tiden, de första dagarna var skitjobbiga. När folk har druckit några öl är alla kungar och det är svårt att hantera då, säger krogägaren Serkan Citak till Nya Kristinehamns-Posten.

LÄS MER
Kryphålet i röklagen: Här är uteserveringarna där rökning tillåts

Säkerhetsaspekten har även blivit ett viktigt argument i diskussionen om eventuella rökförbud på svenska anstalter och häkten. Kriminalvården har yrkat på ett generellt förbud, där säkerhetsfrågan spelar en viktig roll.

”Det finns säkerhetsrisker kopplade till rökning, både när det gäller brandrisk och ökad risk för olika typer av ordningsstörningar. Att administrera och övervaka rökningen tar också omfattande personalresurser i anspråk”, skrev man i ett pressmeddelande tidigare i juli.

Får inte sätta ut askkoppar

Trots att frågan om säkerhet har tagit ännu större plats är det fortfarande lagens otydliga utformning som skapar förvirring hos såväl myndigheter som krogägare.

I Stockholm menar Restaurang Videgårds ägare, Erik Videgård, att personalen har fått börja agera ”poliser” när folk står utanför och tittar på menyn, samtidigt som de röker. Han får medhåll av Debasers vd, Annelie Telford, som även lyfter problematiken med att krogar inte längre får ställa ut askkoppar, något som Metro tidigare rapporterat om.

LÄS MER
Rökförbudet är här – så påverkas du

– Vi har sprungit och jagat fimpar på gräsmattan, vi är ju livrädda att de ska tutta på gräset. Hur farligt kan det vara att ställa ut en askkopp liksom? Lagen är här och den kommer inte försvinna, men det vore bra om man kunde förtydliga och förbättra den, säger hon till Svenska Dagbladet.

Fått in 250 anmälningar

I Stockholm fortsätter annars det till synes mest omfattande problemet vara rökning i anslutning till kollektivtrafiken.

Under de tre första veckorna i juli fick SL, enligt SVT, in 250 anmälningar om folk som rökte på deras områden, men det har visat sig svårt att stävja. Detta beror främst på att folk ofta röker färdigt på kort tid och sedan försvinner, men det faktum att lagens formulering öppnar för tolkningar bidrar också.

LÄS MER
Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

I lagen står det att ”i normalfallet bör rökförbudet gälla i vart fall inom ett par meters avstånd från entrén”. Det leder till att rökförbudet i flera fall blir en bedömningsfråga.

Samtidigt har inte rökförbudet lett till problem i hela Sverige. Till exempel i Danderyd menar kommunen att man inte har fått in en enda anmälan om att någon brutit mot förbudet.

– Det kan ju bero på att det informerats centralt via medier under våren på riksnivå, och att de flesta tagit till sig redan. I alla fall verksamheter som restauranger och köpcentrum, säger Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Danderyds kommun, till tidningen Mitt i.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro