ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sköt sin syster: Här är de viktigaste nyheterna från skjutningarna i USA

Anton Gustafsson · 5 Aug 2019
Uppdaterad 5 Aug 2019

Över 30 personer har dött till följden av skjutningar i USA. Foto: TT


Mördade sin egen syster, döda barn och ett rasistiskt manifest. Tre masskjutningar på en vecka har skakat USA i grunden och det har gått så långt att vissa beskyller president Trump personligen. Metro listar de viktigaste nyheterna från den mörka veckan i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Tre skottlossningar har skakat USA på bara en vecka.

Var: Gilroy, Kalifornien. Dayton, Ohio. El Paso, Texas.

När: Skotten i Kalifornien avlossades den 28 juli. Attentaten i Texas och Ohio ägde rum under helgen, lördag respektive söndag morgon, lokal tid.

Hur: Tre män med vapen öppnade eld mot oskyldiga i samtliga tre fall.

Varför: Motiven är inte helt säkerställda i alla tre fall, men i Texas finns ett rasmotiv. Se mer nedan.

LÄS MER
Ny oljetanker beslagtagen i Persiska viken – det här har hänt

Skjutningen i Gilroy: Två döda barn och flera skadade

19-årige Santino William Legan sköt och dödade tre personer under en vitlöksfestival i den lilla staden Gilroy i Kalifornien. Två av offren var barn. Stephen Romero, 6 år, och var på festivalen tillsammans med sin mamma och farmor som också skadades i skjutningen. Den andra, Keyla Salazar, var 13 år.

Flera av de 13 skadade i skjutningen var också barn och den tredje som mördades var blott 25-årige Trevor Deon Irby.

– Han var en så glad pojke. Han hade ett helt liv kvar att leva, sa Stephens pappa Alberto Romero till NBC News.

Offren från skjutningen i Gilroy hedras vid en manifestation. Foto: USA TODAY Network

Sköt slumpvis utvalda

Motivet bakom skjutningen är oklart, även om det har spekulerats i att skytten ska ha haft vit makt-sympatier. Enligt polisen och vittnen verkar det dock inte som att Santino William Legan ska ha siktat på någon speciell person. Ett vittne som såg skytten beskriver själva skeendet:

– Han såg ut som en genomsnittlig vit kille, han sköt med vad som såg ut som ett halvautomatiskt gevär, han gick från vänster till höger och sköt på alla kan kunde, sa ett vittne till NBC news.

Polisen utreder också om Legan ska ha haft en medhjälpare vid skjutningen. Den andra personen misstänks inte ha skjutit någon, men ändå på något sätt ha hjälpt Santino William Legan. Det är oklart exakt hur personen, som ännu inte är gripen, ska vara inblandad.

Skjutningen i El Paso: Publicerade ett rasistiskt manifest

20 minuter innan Patrick Crusius gick in på en Wallmart-butik och sköt ihjäl 20 personer publicerade han ett manifest där han beskrev varför han skulle genomföra dådet.

I manifestet beskrev Crusius skjutningen som ett svar på en ”latinamerikansk invasion av Texas” och att han genom skjutningen ville skydda landet från kulturell och etnisk ersättning som följd av den påstådda invasionen. Manifestet är i övrigt fyllt med vit makt-retorik och rasistiskt hat mot invandrare i allmänhet och latinamerikaner i synnerhet.

Manifestet innehåller också en del där han uttrycker sin avsky mot stora företag eftersom de bidrar till invandringen. Han är också orolig för klimatförändringarna och skriver bland annat ”om vi kan göra oss av med nog många människor så kommer vår livsstil bli mer hållbar”.

Mexiko kan begära skytten utlämnad

Mexikos chefsåklagare överväger att inleda en process om att få Patrick Crusius utlämnad då de anser att skjutningen var ett terrordåd riktat mot mexikaner.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard sa under en presskonferens att landet måste ta till rättsliga åtgärder eftersom det var mexikaner som förlorade sina liv. Mexiko kommer bland annat att kräva svar på hur skytten kom över sitt vapen och om myndigheterna kände till vapenköpet.

– För Mexiko är den här individen en terrorist, sa Marcelo Ebrard.

LÄS MER
USA och Ryssland bryter kärnvapenavtal – så kan världen påverkas
Mexikos Marcelo Ebrard utrikesminister anser att skytten är en terrorist som hade mexikaner som mål för dådet. Foto: LUIS CORTES

Donald Trump anklagas för skjutningen: ”Han är en rasist”

President Donald Trump kallade dådet i El Paso för tragiskt och fegt i en tweet och hans stabschef Mick Mulvaney sa att det inte går att skylla på någon annan än skyttarna själva för de senaste skjutningarna. Hans politiska motståndare i det demokratiska partiet har dock inte svårt att hitta någon annan att lägga skulden på.

Presidentkandidaten och Vermont-senatorn Bernie Sanders skriver på Twitter att presidenten måste sluta med sin rasistiska och hatfulla anti-invandringsretorik. Sanders menar att den skapar ett samhällsklimat som uppmuntrar våldsamma extremister.

LÄS MER
Valrörelsen i USA rullar vidare – Här är fem höjdpunkter från de andra debatterna

En annan presidentkandidat, Beto O'Rourke som bor i El Paso, menar att ökningen av hatbrott som USA utsatts för under de senaste åren är en följd av presidentens retorik och O'Rourke menar att han försöker göra amerikaner rädda för latinamerikaner. Han kallar även presidenten för en rasist.

Skjutningen i Dayton: Snabbt polisagerande räddade hundratals

Bara en minut efter att skytten i Dayton, 24-årige Connor Betts, hade öppnat eld utanför baren oskadliggjordes han. När polisen senare undersökte Betts, kunde man se att skytten hade förberett sig för att skjuta betydligt fler människor då han var utrustad med ett gevärsliknande vapen, skottsäker väst och flera extra magasin.

Polisens snabba agerande i Dayton räddade troligtvis många liv.Foto: MEGAN JELINGER

Samtidigt befann det sig tusentals människor i området och borgmästaren Nan Whaley sa att det snabba polisingripandet kan ha räddat hundratals liv. Trots att skottlossningen bara pågick i en dryg minut dödade Connor Betts nio personer och skadade 27.

Skyttens syster ett av offren

Connor Betts anlände till platsen tillsammans med sin syster Megan Betts och hennes vän i en bil. Under kvällen försvann Connor Betts av någon anledning från sällskapet, polisen utreder nu vad han gjorde under tiden han och hans syster var ifrån varandra.

Det visade sig sedan att ett av de nio offren var Connor Betts egen syster Megan. Det har spekulerats i om hon i själva verket ska ha varit målet för skjutningen, men enligt polisen finns det ingenting som tyder på det i nuläget.

Connor Betts sköts ihjäl av polis inom en minut efter att han började skjuta. Foto: Shutterstock

Skytten hade en döds- och våldtäktslista

När Connor Betts gick i high school skrev han en lista på de personer han ville döda och en lista på de personer han ville våldta. Listorna fick Betts avstängd från skolan och flera elever stannade hemma från skolan eftersom de var rädda för honom. Det startades även en polisutredning om listorna men det är i dag oklart om utredningen ledde till någonting. Skolan han gick på, Bellbrook High School, har avböjt att kommentera händelsen mer än att de bekräftar att han var en elev.

Betts beskriver även sig själv som vänster på den politiska skalan, anti-fascist och satanist, men det finns ännu inga uppgifter om det skulle finnas något politiskt eller religiöst motiv bakom dådet.

En klasskamrat till Betts menar att han var besatt av att döda. Betts ska ha berättat för klasskamraten att han fantiserade om att binda fast henne och skära halsen av henne.

– Han visste att det inte var normalt. Han och jag pratade länge om att skaffa hjälp åt honom, säger hon till Dayton Daily News.

LÄS MER
Trumps nya strafftullar mot Kina: ”Han förstår inte hur världsekonomin fungerar”
pil
De dödligaste skjutningarna i USA.

Las Vegas, Nevada, 1 oktober 2017 – 58 döda

Stephen Paddock, 64, dödar 58 människor och skadar fler än 500 personer när han skjuter ned mot människor på en musikfestival från 32:a våningen på ett kasino i Las Vegas. Han tar därefter sitt liv.

Orlando, Florida, 12 juni 2016 – 49 döda

29-årige Omar Mateen går till öppnar eld inne på gayklubben Pulse i Orlando, Florida. 49 människor mördas innan Mateen efter ett gisslandrama skjuts till döds av polisens insatsstyrka. Terrorrörelsen IS tar senare på sig dådet.

Blacksburg, Virginia, 16 april 2007 – 32 döda

Seung-Hui Cho dödar 32 människor på universitetet Virginia Tech i Blacksburg. Han iscensätter en större skottlossning, 30 studenter och lärare dör. Efter dådet tar Cho, som lidit av psykiska problem, sitt liv.

Newtown, Connecticut, 14 december 2012 – 27 döda

Vid massakern på grundskolan Sandy Hook i staden Newtown i delstaden Connecticut skjuter 20-årige Adam Lanza ihjäl 20 barn och 6 lärare innan han tar sitt liv. Senare hittas också hans mor död i deras gemensamma hem.

Sutherland Springs, Texas, 5 november 2017 – 25 döda

En beväpnad man öppnade eld i kyrkan First Baptist Church, 25 människor dödades, plus ett ännu ofött barn. 20 personer sårades. Skytten, Devin Patrick Kelley, hittas död, men oklart om han tog sitt eget liv eller dödades.

Killeen, Texas, 16 oktober 1991 – 23 döda

35-årige George Hennard kraschar sin pick-up bil genom väggen till Luby´s Cafeteria. Han kliver ur bilen och skjuter ihjäl 23 människor och tar sedan sitt eget liv.

San Ysidro, Kalifornien, 18 juli 1984 – 21 döda

41-årige James Huberty, skjuter ihjäl 21 vuxna och barn på Mc Donalds. En prickskytt från polisen dödar sedan Huberty.

Austin, Texas, 1 augusti 1966 – 18 döda

En tidigare marinsoldat, Joseph Whitman, dödar 16 personer och sårar minst 30 på University of Texas. Tidigare på dagen har han dödat sin fru och sin mor. Whitman skjuts ihjäl av polisen.

Parkland, Florida, 14 februari 2018 – 17 döda

En tidigare elev, 19-årige Nikolas Cruz, öppnar eld på Marjory Stoneman Douglas High School, och dödar sammanlagt 17 barn och vuxna.

Källa: CNN, TT, DN

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro