ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stort PK-test med festivalchefen på Way out west: ”Det finns en del kränkta män där ute”

Anton Gustafsson · 8 Aug 2019
Uppdaterad 8 Aug 2019

I helgen är det dags för Way out west. Foto: TT


Det är en av världens mest politiskt korrekta festivaler – kött- och mjölkfri sedan länge och i år även med en 50-50-fördelning i antalet manliga och kvinnliga toppakter. Men är festivalen verkligen så PK som den utger sig för att vara? Metro har pratat med en av grundarna, Patrick Fredriksson för att reda ut det.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: I dag börjar Way out west.

Var: Slottsskogen i Göteborg.

Vem: Festivalen räknar med tiotusentals besökare.

När: Torsdag till lördag.

Varför: I år gästas festivalen av storstjärnor som Jorja Smith, The Cure och Solange.

På Way out west är fördelningen mellan kvinnliga och manliga artister exakt lika. Men betalar de även artisterna exakt lika mycket?

– Nej, däremot är det de kvinnliga artisterna som får mest betalt under årets festival. Men det beror såklart på att det är kvinnorna som är de största namnen i år och det har ingenting att göra med kön, säger en av grundarna och huvudansvariga för festivalen, Patrick Fredriksson.

Patrick Fredriksson är en av grundarna och huvudansvariga för Way out west. Foto: Jenny Ingemarsson

De senaste åren har festivalen blivit kritiserad för att det bara är vita privilegierade stockholmare som tar sig till Slottsskogen.

– Den fördomen stämmer nog egentligen bara på VIP-området. Ute på festivalområdet är det inte så. Själva musiken och festivalens dna är väldigt brett och riktar sig inte alls till någon stereotyp vit stockholmare.

LÄS MER
Stort test: Här är kursen för dig i höst

Är Way out west till för alla?

– Vi har ingen ambition att vara det. Målet är att vara en festival för dem som faktiskt gillar det vi presenterar, så där är vi väl kanske exkluderande. Vi vill inte bli en stadsfestival med fri entré som har något för alla. Det som exkluderar mest är väl egentligen biljettpriset, det är mycket pengar även om det inte är dyrt. Och det är ingenting vi kan ändra på, då måste vi boka en annan typ av artister och det är vi inte intresserade av.

Way out west har länge jobbat hårt med att bli en så klimatpositiv festival som möjligt. Sedan några år tillbaka är den till exempel både kött- och mjölkfri.

Men när tiotusentals människor ska äta och dricka blir det lätt massor med mat som kastas. Matsvinn är ett enormt miljö- och klimatproblem i dag, så om man ska vara en riktig PK-festival, bör man inte ha en plan för att ta hand om den mat som kastas också?

– När man gör sitt trettonde år som festival har man ganska bra koll på vad som säljs, vi vet redan innan hur mycket mat som kommer att gå åt. Tack vare bra planering har vi relativt lite matsvinn. Det som ändå blir över jobbar vi hårt med att antingen sortera på rätt sätt eller skänka bort.

LÄS MER
Chris Kläfford gör succé i USA – så gick det för de andra vinnarna av ”Idol”

En festival kräver mycket ström, vilket också är en stor klimatbov. Var kommer er el ifrån?

– Redan nu använder vi 100 procent förnybar energi, det är bara grön el som driver all utrustning på festivalen. För det första är all el förnybar och för det andra går all vinst för elen till välgörande ändamål.

Det visar sig att Way out west klarar sig ganska bra på Metros PK-test. Att strunta i klimatansvar och sociala frågor som jämlikhet och droger hade troligtvis varit både enklare, mer effektivt och billigare. Men Patrick Fredriksson menar att det är värt det.

– Jag tycker att de här sakerna är viktiga för allt och alla jämt. Alla måste ta sitt ansvar, även vi som driver en musikfestival. För oss handlar det om att göra det vi kan för en bra sak helt enkelt.

Förra året kom det över 30 000 besökare till Way out west.Foto: Thomas Johansson / TT

Har ni nått ända fram när det gäller till exempel klimatarbetet?

– I sanningens namn vore det mest klimatpositiva att lägga ner festivalen helt, om man bara mäter hur stor klimatpåverkan vi har här och nu. Men ringarna på vattnet som våra insatser bidrar till är den viktigaste måttstocken för oss. Kan vi ändra folks beteenden när de åker härifrån kanske vi kan bidra till positiva förändringar någon annanstans.

Vad är viktigast, musiken eller att sprida ett bra budskap om klimatet och sociala frågor?

– Vi får aldrig glömma att det här är en jäkligt rolig fest där man lyssnar på bra musik. Arbetet med allt det andra får inte ändra på det, och det har det inte gjort hittills heller.

Får ni kritik för att ni är för PK?

– Det får vi absolut. Det är mer ros än ris, men det är klart att det finns en del kränkta män ute i samhället som kritiserar oss. Man förundras och förvånas över att det finns så mycket okunskap.

LÄS MER
Här är de 20 bästa dokumentärerna på Netflix 2019
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro