ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Stort test: Här är kursen för dig i höst

Metro · 31 Jul 2019
Uppdaterad 31 Jul 2019

I det stora utbudet av kurser finns det mycket att välja på; vi hjälper dig att sålla bland valen.


Är du sugen på att utveckla dig själv och din kreativitet tillsammans med andra? Hos ABF Göteborg finns över 200 kurser att välja på i höst – gör testet nedan för att se vilken som passar just dig!

klar

Artikellänk är kopierad

Vilket av påståendena nedan stämmer bäst in på dig?

A. Du känner att du vill göra skillnad på något sätt – att du skulle vilja utnyttja din fulla potential och den livssituation du befinner dig i just nu för att göra gott.

B. Du tycker om att möta nya människor och vill inte riskera att gå miste om spännande möten med andra bara för att ni saknar ett gemensamt språk.

C. Du har ett öga för det estetiska och uttrycker dig gärna i form och färg.

D. Du tycker om att skapa med händerna och tycker att det är intressant att lära dig om nya tekniker och material.

E. Du gillar att ha på dig, ge bort eller inreda med sådant som du har skapat själv; det är ett sätt för dig att få utlopp för din kreativitet.

F. Du vet att övning ger färdighet och behöver inte kunna saker och ting på en gång – det är vägen dit som är viktigare snarare än målet och du ser till att ha kul på vägen.

G. Du älskar att släppa loss och att överge det logiska tänkandet för en stund för att bara njuta av nuet.

Hur spenderar du helst din fritid?

A. Du gillar att ha kontroll över din situation och vill inte bli begränsad av till exempel bristande tekniska kunskaper – om du inte har kunskaperna som krävs för just det du vill göra ser du till att skaffa dig dem.

B. Du tar alla chanser du kan för att få nya intryck från olika håll och kanter, till exempel genom filmer, podcasts, böcker och liknande på olika språk.

C. Museer, gallerier och utställningar är härliga platser att spendera ledig på, enligt dig. Du tycker också om att själv uttrycka dig kreativt, till exempel genom att måla.

D. Du gillar att arbeta med händerna och att känna att du skapar något – att något växer fram tack vare dig.

E. Du vill gärna ha en hobby där du kan uttrycka dig och som samtidigt inte kräver att du lägger ner alltför mycket tid och pengar.

F. Du har ett någorlunda öra för musik och sjunger gärna med i sådant du gillar, och tycker kanske att det vore extra kul att också kunna spela någon sorts instrument.

G. Du tycker att dansgolv inte bara hör hemma på krogen en sen lördagsnatt utan även i vardagen och skulle gärna få in ännu mer rytm och rörelseglädje i ditt liv.

Vad drömmer du om?

A. Du vill inspirera andra genom att dela med dig av det du har gått igenom och lärt dig genom livet.

B. Du skulle vilja resa och se mer av världen och vill kunna kommunicera med människorna du träffar för att vidga dina vyer ytterligare.

C. Att kunna pryda väggarna hemma med sådant du har skapat själv.

D. Du skulle gärna hitta en hobby som kräver din fulla koncentration och därmed får dig att vara helt och hållet i nuet.

E. Att det du äger är sådant som inte alla andra har – det är inte en fråga om pengar eller lyx utan du vill göra det bästa av det du har.

F. Musik är en viktig del av ditt liv och du skulle vilja kunna framföra den själv genom sång eller med ett instrument, eller både och.

G. Du tycker att det skulle vara kul att lära dig en dans som inte alla kan eller kanske inte ens har hört talas om.

Att resa och träffa nya vänner, måla eller kanske stå på scen – vad drömmer du om?

Vilken är din favoritfilm?

A. Det finns ju en anledning till att "Nyckeln till frihet" ligger först på IMDB:s topplista. Maktspel, fängelsedrama, kommunikation och vänskap – den har ju allt!

B. Kärleken mellan karaktärerna Aurelia och Jamie i "Love Actually" väcker något inom dig – tänk vad fantastiskt att de kan bli kära utan att förstå vad den andra säger (men det hade ju säkert varit ännu trevligare för dem om de hade kunnat kommunicera från början).

C. Det finns många bra filmer, men på tv har ju SVT:s serie "Lerins Lärlingar" varit i en klass för sig.

D. Patrick Swayze och Demi Moores insats i "Ghost" är ju svår att slå. Deras drejningsscen är väl ändå ett av filmhistoriens mest minnesvärda ögonblick?

E. "Djävulen bär Prada" fångar dig varenda gång, men du har plöjt igenom det mesta som handlar om mode: "Dior and I", "The September Issue", "Coco – livet före Chanel" och mycket, mycket mer.

F. Musikaler är din grej! "Mamma Mia", "Grease", "Sound of Music" och "Moulin Rouge" är bara några av favoriterna – och såklart alla Disneyfilmer som du glatt sjöng med i som barn.

G. "Dirty Dancing" står sig fortfarande stark; både den klassiska 80-talsfilmen och den nyare uppföljaren om kärlekshistorien på Kuba får dig genast att vilja bege dig ut på ett svettigt dansgolv och svänga på höfterna.

Vem är du i en grupp?

A. Du tar sällan särskilt mycket plats bland andra människor men önskar att du skulle kunna vara mer öppen – du har ju så mycket du vill säga!

B. Du älskar att lära dig av andra och tar varje chans du får att snappa upp nya ord och uttryck, inte minst på andra språk.

C. Konstnärssjäl är ett inte helt felaktigt ord för att beskriva dig – du har ett öga för det estetiska och vill gärna dela med dig av dina skapelser även till andra.

D. Du pysslar gärna med dina egna projekt själv, men gör det gärna omgiven av andra som håller på med ungefär samma sak och som också kan komma med värdefulla tips och råd när det behövs.

E. Din stil väcker ofta uppmärksamhet och du gillar att sticka ut från mängden med plagg och annat som är unikt för just dig.

F. Det är du som drar fram gitarren runt lägerelden eller erbjuder dig att sjunga eller spela på lillkusinens dop – eller så önskar du i alla fall att du var den personen.

G. Du är alltid först ut på dansgolvet och förstår dig inte på de som sympatiserar med Magnus Ugglas ”Jag dansar aldrig nykter” – att röra sig i takt med musiken är ju det bästa som finns!

Resultat

Räkna samman dina svarsalternativ och se nedan vilka kurser som skulle kunna passa dig extra bra. Får du lika många av flera? Kolla in båda! Även det mest oväntade kan ju fånga ditt intresse och din kreativitet.

I höst har ABF Göteborg över 200 kurser inom ämnesområdena humaniora och samhälle, språk, konst, keramik, hantverk och textil, musik samt dans. Här hittar du hela höstens kursprogram.

Flest A: Humaniora och samhälle

Vi tror att en kurs inom Humaniora och samhälle skulle passa dig som handen i handsken! Här kan du bland annat lära dig hur du kommer igång med att göra din egen podcast, skriver sånger eller skriver boken om ditt liv. Du kan också öva dig på att våga säga vad du tycker, lära dig feministiskt självförsvar och gå på teaterspaning – och så kan du gå kostnadsfria kurser för att bli kontaktperson för socialtjänsten, bli anstaltsbesökare och lekmannaövervakare samt lära dig mer om vad lagreglerade uppdrag som dessa innebär.

Flest B: Språk

Du verkar vilja kunna prata med så många som möjligt – och med ett eller flera extra språk ökar du dina chanser att kunna göra just detta. I höst kan du läsa spanska och engelska hos ABF Göteborg, och oavsett vilken nivå du befinner dig på är det troligt att det finns en kurs för dig. Under tolv tillfällen om två timmar varje gång får du öva och lära nytt, och precis som med alla av ABF:s kurser har du själv möjlighet att påverka både studietakten och innehållet.

Flest C: Konst

Du vill med största sannolikhet skapa och lära dig mer om konst; då finns det en kurs för dig i höst, oavsett om du är helt ny eller redan har målat en del. Lär dig till exempel mer om akvarell, akryl och teckning, eller ägna dig åt färgstudier, porträttmåleri eller kroki – möjligheterna och utbudet är (nästintill) obegränsade.

Flest D: Keramik

Tålamod är en fiskares bäste vän, informerade pappan till "Lotta på Bråkmakargatan" oss om – och kanske gäller detsamma för keramikern. Det anrika hantverket som kräver både fokus och ett varsamt men fast handlag har fått ett rejält uppsving bland den yngre generationen de senaste åren och inget tyder på att hajpen är på väg att lägga sig. Givetvis har även ABF keramikkurser i sitt utbud, både i form av intensiv- och helgkurser och regelbundna träffar under flera veckor.

Flest E: Hantverk och textil

Mode, textilier och att skapa dina egna plagg eller inredningsdetaljer är troligtvis ett sätt för dig att uttrycka din stil, så någon av ABF:s kurser inom hantverk och textil skulle passa dig. I höst kan du bland annat återupptäcka tekniker som vävning, virkning, stickning eller knyppling, och lära dig att sy dina egna kläder helt från grunden eller att omarbeta plagg du har hemma.

Flest F: Musik

Att sjunga och/eller spela musik är något du älskar att göra, och hos ABF Göteborg har du chansen att göra det på ett roligt och inspirerande sätt tillsammans med andra. Här tar du med ditt eget instrument och utvecklar dina färdigheter på exempelvis dragspel, munspel, gitarr eller tvärflöjt, eller så går du med i någon av alla de körer som finns att välja på.

Flest G: Dans

Att svänga på höfterna och släppa loss är din melodi – och oavsett vilken nivå du ligger på och hur gammal du är kan du göra det hos en kurs hos ABF. Här kan du till exempel spendera tisdagarna med att dansa latinjazz, utveckla dina linedance-skills på onsdagarna eller lära dig spännande danser som flamenco, odissi, argentiskt tango och bharatanatyam med World Dance Company.

Disclaimer: det här testet säger inte nödvändigtvis någonting alls om hur du är som person eller vilka kurser som passar dig – på ABF Göteborgs folkbildningskurser samlas personer som alla har olika bakgrunder för att göra något de gillar och för att utveckla sig själva. Här står inspiration, skaparglädje och möten i fokus!

pil
Att gå en kurs hos ABF Göteborg passar dig extra bra om …

… du håller med om att möten med andra berikar oss

… du vill ha ett rikare liv, både i form av kontakt med andra och din egen förmåga att skapa

… du vill ha nya insikter och perspektiv

… du vill kunna vara med och påverka det du lär dig under kursens gång

… du vill förbättra dina förutsättningar för att kunna skapa själv

… du vill främja språklig och kulturell mångfald

... du föredrar aktivt lärande

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro