ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trumps nya strafftullar mot Kina: ”Han förstår inte hur världsekonomin fungerar”

Anton Gustafsson · 2 Aug 2019
Uppdaterad 2 Aug 2019

USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping går längre och längre in i ett handelskrig. Foto: TT


För bara några månader sedan såg handelskriget ut att få ett slut när samtalen mellan USA och Kina var konstruktiva och USA:s president sade att inga nya tullar skulle införas. Därför chockade Donald Trump världen när han i natt twittrade att det skulle tillkomma ytterligare tullar på kinesiska varor. ”Ingen vet hur det här kommer sluta, det är en helt ny spelplan”, säger ekonomiprofessorn Lars Jonung.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Trump inför strafftullar mot Kina till ett värde av 300 miljarder dollar.

Var: USA och Kina.

När: Tullarna förväntas träda i kraft från och med den 1 september.

Vilka: USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping.

Hur: Varor som man måste betala extra tullar för är bland annat Iphones, leksaker och sneakers.

Varför: Donald Trump anser att Kina inte har hållit sina löften om att köpa mer amerikanska jordbruksvaror och stoppa försäljningen av fentanyl som orsakar många överdoser i USA varje år.

Experter har länge dragit sig för att använda ordet handelskrig om de tullar och avgifter som USA och Kina har infört mot varandra. Men Lars Jonung, professor vid ekonomihögskolan i Lund, anser att det är ett fullskaligt handelskrig som pågår.

– Det råder det ingen tvekan om. Det som utmärker ett handelskrig är att man bryter mot de regelverk som sattes efter andra världskriget för att främja frihandel och undvika den här typen av konflikter, och det är ju precis vad som har hänt nu, säger han.

LÄS MER
Valrörelsen i USA rullar vidare – Här är fem höjdpunkter från de andra debatterna
”Vi inte har upplevt ett handelskrig tidigare under, allt är nytt och hela spelplanen förändras i och med det här”, säger Lars Jonung, professor på ekonomihögskolan i Lund. Foto: Johan Bävman

Efter att andra världskriget tog slut har det aldrig startats ett handelskrig. Därför är okunskapen om vad ett sådant kan leda till stor bland experterna.

– Ovisshet gör att man skjuter upp investeringar och inte satsar på samma sätt som tidigare. Den ovissheten leder till minskad handel, vilket i sig leder till minskad tillväxt i hela världen.

Efter beskedet om de nya strafftullarna mot Kina backade börserna i hela världen. Lars Jonung menar att det är en naturlig följd av osäkerheten som råder på marknaden. Det är även anledningen till de stora riskerna för världsekonomin som ett handelskrig innebär.

– Man ska inte tro att det här bara gäller Kina och USA. Plötsligt dras Japan in, och då dras kanske Sydkorea in och sedan kommer även EU dras med. I värsta fall kan det få allvarliga konsekvenser för världsekonomin, men det är för tidigt att säga något om exakt vilka konsekvenser just denna process kommer att få. Det vi vet är att ett handelskrig är hotar tillväxt och välfärd, men det är svårt att få exakta mått på de negativa följderna.

USA och Kina är världens två stora tillväxtmotorer, där det ena landet är en demokrati och det andra en diktatur, något som innebär att det kan ta tid att komma fram till ett nytt regelverk som båda parter kan vara nöjda med.

Under 2018 sa Donald Trump att det skulle bli lätt att vinna ett handelskrig mot Kina. Nu visar det sig att det inte verkar vara så lätt som presidenten trodde.

– Kineserna har troligtvis en helt annan strategi, man kan tänka sig att de bara väntar ut Trump och ser hur det går i presidentvalet. De verkar inte ha speciellt bråttom, det finns ingen anledning för dem att visa svaghet och brådska i nuläget.

LÄS MER
Sveriges ställningstagande mot Kina – HD vägrar lämna ut efterlyst partimedlem
Det kan ta lång tid innan parterna kan ta i hand över ett nytt handelsavtal som får stopp på handelskriget. Foto: Susan Walsh

Donald Trump har i och med det här handelskriget frångått det regelverk som togs fram efter andra världskriget för att främja handel och undvika den här typen av konflikter. Han har tidigare uppgett att USA ofta missgynnas i den internationella handeln och att han vill bygga upp den amerikanska industrin. Men Lars Jonung tror att hans metoder kan få direkt motsatt effekt.

– Han tror att han kan handla på ett sätt som kan gynna USA ensidigt. Problemet är bara att Trumps politik snarare missgynnar USA och kommer leda till problem för landets ekonomi. Och eftersom det handlar om importtullar drabbar det främst amerikanska konsumenter då vissa produkter blir dyrare.

Varför gör han ändå det här om det påverkar hans eget land så mycket?

– Donald Trump har en felaktig och primitiv bild av hur världsekonomin fungerar. Han tror att världshandeln går ut på att en vinner och en förlorar, men det stämmer inte. Länder handlar bara med varandra om båda tjänar på det.

LÄS MER
Den svenska ekonomin är på väg att mattas av – det här beror det på
klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro