ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Vibratorn – från att bota hysteri till en favorit hos folket

Metro · 6 Aug 2019
Uppdaterad 6 Aug 2019
Ta makten över din egen njutning i sommar och höst.

Foto: Unsplash


"Hysterisk paroxysm" låter kanske inte som något att eftersträva – men om vi säger orgasm då? Idag är det minst sagt lättare att uppnå än vad det var i början av 1900-talet, för att inte tala om tidigare än så.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har Romain Vigouroux och Dr. George Taylor gemensamt? Är du inte frågesportsmästare, eller möjligen neurolog, så är svaret förmodligen... ingenting. Men kanske ringer det en klocka om vi lägger till Joseph Mortimer Granville, i alla fall hos dig som sett filmen "Hysteria". Dessa tre herrar har nämligen en sak gemensamt – de utvecklade några av världens första vibratorer.

I komedin "Hysteria" från 2011 kan vi se hur Granville får jobb på en klinik där man behandlar kvinnor som lider av hysteri i det Viktorianska England. Kvinnorna masseras tills de uppnår “hysterisk paroxysm”, det vill säga orgasm. Det är ett slitsamt arbete, och för att spara sina händer uppfinner Granville en elektrisk massageapparat. Den gör naturligtvis succé hos patienterna, och inom kort står kvinnorna på rad utanför kliniken för att få behandling.

Det är dock skillnad på film och verklighet. Att Granville uppfann en elektrisk vibrator råder det ingen tvekan om. Men att den användes för att ge kvinnor orgasmer är ungefär lika sant som myten om att Cleopatra använde en kalebass full med getingar som vibrator – det vill säga inte alls. Granvilles uppfinning användes för att kurera bland annat nervsmärta, svaga nerver och förstoppning – hos män. Faktum är att han avrådde från att använda den på kvinnor.

Elektriska vibratorer användes för att bota diverse krämpor redan före Granvilles tid. Många menar att Romain Vigourouxs vibratormaskin, som användes av neurologer på Salpêtière-sjukhuset i Paris, var den första, men Dr. George Taylor utvecklade en liknande bordsvibrator som användes i USA.

Det är osäkert om andra läkare, mot Granvilles inrådan, använde hans nya handhållna vibrator för att ge hysteriska kvinnor orgasmterapi. En del forskare menar att det hände, andra anser att det snarare finns belägg för att "Granvilles Hammare" ansågs vara ett ineffektivt behandlingsverktyg. Men vid det här laget hade vibratorer börjat produceras på allvar, så när läkarna inte längre ville använda dem var man tvungen att hitta nya marknader.

I början av 1900-talet började vibratorn därför säljas som hushållsapparat. Det var en liten mirakelmaskin som kunde bota allt från rynkor till malaria, och i omkring 20 år annonserades den ut bland symaskiner och bordsfläktar. Men de sexuella användningsområdena var förmodligen inte okända, och på 20-talet började vibratorerna dyka upp i dåtidens pornografi.

Kanske var det därför de slutade säljas, men den växande förståelsen för kvinnlig sexualitet och orgasm kan också ha påverkat. Det gick inte längre att förneka att kvinnor använde vibratorer för att uppnå njutning, och snart försvann de närmast helt från hyllorna.

Det skulle dröja till 1960-talet innan vibratorn fick ett nytt uppsving, då den sexuella revolutionen satte kvinnlig njutning på kartan. Onani gick från att vara något förskräckligt till något fantastiskt, och vibratorn lyftes fram som ett utmärkt sätt att uppnå orgasm. Den feministiska sexualupplysaren Betty Dodson var en av dem som verkligen hyllade vibratorn, framför allt Magic Wand, och uppmanade kvinnor att använda dem för att ta tillbaka kontrollen över sin egen sexualitet.

Hos Sinful kan du beställa Magic Wand och få den hemlevererad inom 1–3 dagar.

Långt ifrån alla höll med, men vibratorns popularitet växte stadigt under kommande årtionden, och när till och med den pryda Charlotte i "Sex and the City" förälskade sig i en rabbit-vibrator, ja, då var slaget vunnet.

Idag säljs vibratorer hos allt från webbshops som Sinful till apotek och i fysiska butiker. Sedan 2010-talet tillverkas många olika återuppladdningsbara varianter, och det senaste tillskottet i familjen är appstyrda vibratorer som kan kontrolleras från andra sidan jorden. Granville må ha motsatt sig att vibratorer skulle användas på kvinnor – men han får allt se sig överbevisad.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro