ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ylva Johansson får migrationsansvar i EU

Metro.se · 10 Sep 2019
Uppdaterad 10 Sep 2019

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nu presenterat sina förslag på nya EU-kommissionärer. I den laguppställningen föreslås Ylva Johansson (S) få ansvar för migrations- och inrikesfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Förslaget på nya kommissionärer presenterades på en direktsänd presskonferens.

– Kommissionärerna är centrum i mitt team. Jag vill ha en kommission som förstår EU, jag vill att de ska besöka alla medlemsländer, inte bara huvudstäderna utan regionerna där folk lever och bor. De måste leva som de lär, sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

För Ylva Johanssons del handlar det om ett ansvarsområde för i princip samma frågor som företrädaren Cecilia Malmström hade 2010–14.

Statsminister Stefan Löfven skriver på Twitter att han är stolt över den tidigare minister: ”Jag är glad över att Ylva Johansson har utsetts till EU-kommissionär för inrikesfrågor. Detta är en viktig portfölj. EU måste ha ett asylsystem som är stabilt och hållbart över tid och behöver ett djupare samarbete för att bekämpa terrorism och brottslighet.”

Innan Ursula von der Leyen förslag går igenom måste det godkännas av EU-parlamentet. Den nya kommissionen tillträder sedan den 1 november.

LÄS MER
Boris Johnson bråkar med EU om gränsfrågan – Kan leda till våldsamheter i Nordirland

Vad är EU-kommissionen?

EU-kommissionen är unionens motsvarighet till en regering, där varje medlemsland har en position. Varje "kommissionär" är tillsatt med ansvar för ett särskilt område, precis som en regering fungerar med ministrar som ansvarar för olika frågor. Skillnaden är att kommissionärerna inte företräder sitt medlemsland i EU-kommissionen, utan istället ska fokus ligga på EU:s gemensamma intressen.

LÄS MER
Margot Wallström avgår som utrikesminister

Precis som statsministern utser sin regering så är EU-kommissionens ordförande med och tar fram sin kommission. Skillnaden är att det är upp till varje medlemsland att föreslå en kommissionär, och medan en statsminister har relativt fria händer att välja sin regering måste en EU-kommission passera flera hinder på vägen.

Hur väljs EU-kommissionen och dess ordförande?

Det är upp till EU-rådet – där medlemsländernas stats- eller regeringschefer sitter – att nominera EU-kommissionens ordförande. Denne föreslås med kvalificerad majoritet (55 procent av rösterna), och sedan går turen över till EU-parlamentet, alltså unionens motsvarighet till riksdagen. Där måste en majoritet av de 751 parlamentarikerna rösta för förslaget för att kommissionens ordförande ska kunna tillträda.

När sedan ordföranden ska sätta ihop sin kommission måste denne välja bland kandidaterna, som alltså utsetts av varje enskilt land. Kommissionen ska i någon mån avspegla den politiska sammansättningen i parlamentet, och när ordföranden har valt sin kommission är det återigen upp till parlamentet att först fråga ut kandidaterna och sedan godkänna kommissionen i sin helhet.

Till sist ska kommissionen även passera EU-rådet med kvalificerad majoritet innan det politiska arbetet kan ta vid.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro