ANNONS

3 falska påståenden om EU-valet 2019 – så undviker du att bli lurad

David Peterson · 24 Maj 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Frihetsberövande av demonstranter, planer för euro i Sverige och en varning om hemlig EU-lagstiftning. Här är tre felaktiga påståenden som spridits i samband med EU-valet och fem tips på hur du undviker att bli lurad.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige måste införa euro senast 2025

Under våren fick en gammal artikel i Aftonbladet med rubriken ”Sverige måste säga ja till euro senast 2025” ny spridning. Artikeln publicerades den 22 maj 2017 och handlar om uppgifter som den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine tagit del av. Enligt de läckta dokumenten skulle samtliga medlemsländer tvingas införa euron som valuta senast 2025.

Men uppgifterna dementerades snabbt av av EU-kommissionen som förklarade att det handlade om ett missförstånd.

Att Sverige skulle tvingas införa euro skulle inte fungera, enligt nationalekonomen Rikard Forslid som Viralgranskaren pratat med. I dagsläget finns heller inga planer på att Sverige ska införa euro.

Fransk polis beordrade att gripa ”Gula västar”

Bild från en av ”gula västarnas” demonstrationer.
Bild från en av ”gula västarnas” demonstrationer.Foto: TT

I Frankrike sprids ett påstående om att polisen fått order om att gripa så många demonstranter som möjligt den 25 maj. Detta för att hindra dem från att rösta, enligt ett inlägg på en Facebook-sida för den franska proteströrelsen ”Gula västarna”.

Men när den franska tidningen 20 Minutes hör av sig till polisen säger de att någon sådan order inte existerar.

– Vi har inte fått någon order om att frihetsberöva ”gula västar” för att hindra dem från att rösta, säger en talesperson till tidningen.

Däremot stämmer det att en person som satts i förvar i Frankrike inte har möjlighet att rösta.

Varning till kattägare om djurförsök

I början av maj publicerade en tysk djurskyddsförening ett inlägg med en varning till alla med ute-katter. Varningen har granskats av den tyska faktagranskaren Faktenchecka.

Enligt inlägget har EU i hemlighet bestämt att det är okej att använda sig av herrelösa djur i djurförsök. De påstår också att beslutet har lett till att det nu finns en marknad för kattpäls i Europa.

Men i EU:s djurskyddsdirektiv står det att herrelösa och vilda djur generellt inte ska användas i djurförsök. Undantagen är om studien anses vara en ”absolut nödvändig studie som rör djurens hälsa och välmående eller seriösa hot mot miljön, människor eller djur.

Sedan 2007 är handel med katt– och hundpäls förbjudet inom EU.

pil
Så avslöjar du falska påståenden

I valtider är det många som vill påverka dig och i bland använder de sig av ohederliga metoder. Här är fem saker att tänka på för att undvika att bli lurad.

• Kolla alltid upp artiklar och bilder genom en sökning på en sökmotor, en bildsökning eller liknande. Tänk källkritiskt.

• Undvik anonyma källor, de är sällan särskilt trovärdiga.

• Ta reda på ursprungskällan, i bland förvrängs information och plockas ur sitt sammanhang.

• När du delar vidare ett Facebook-inlägg eller sprider ett påstående så blir du själv en avsändare. Dina vänner tror mer på det som sägs eftersom det är du som säger det. Därför är det viktigt att ta ansvar för sånt du delar på nätet och kolla upp om det stämmer eller inte.

• Var på din vakt när det kommer till bilder, de kan lätt manipuleras eller användas i ett felaktig sammanhang.

LÄS MER
3 falska påståenden om valrörelsen 2018
klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro