ANNONS

Brittisk journalist: Här är myterna som sprids om Sverige

Johan Wikén · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Frilansjournalisten Maddy Savage bytte London mot Stockholm.

Frilansjournalisten Maddy Savage bytte London mot Stockholm. Foto: Anna Elisabeth Gustafsson


Efter tio år på brittiska mediejätten BBC bytte Maddy Savage arbetsland till Sverige – och har de senaste åren rapporterat om Sverige i internationella medier. På Källkritikens dag kommer hon att prata om bilden av Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Från BBC till ett jobb som redaktör på The Local i Stockholm. Den brittiska journalisten Maddy Savage har haft Stockholm som bas sedan 2014. De senaste åren som frilansjournalist.

På Källkritikens dag kommer hon att vara med i ett samtal i ABF-huset i Stockholm om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

Så vad tänker egentligen britter på när de hör om Sverige – förutom Abba, köttbullar och Ikea?

– Det finns en idé om Sverige som en utopi där alla har rätt till långa semestrar, föräldraledighet och bara jobbar sex timmar om dagen.

Envist rykte om korta arbetsdagar

Maddy Savage berättar att hon för en tid sedan blev uppringd av en redaktör från en av de utländska nyhetsorganisationerna hon jobbar för. Redaktören ville att hon skulle ge sig ut på stan och göra några snabba enkäter med folk som jobbar sex timmars arbetsdagar eftersom de skulle prata om det i ett program dagen efter.

– Jag förklarade att det inte är möjligt eftersom det bara är några äldreboenden och startups som har sex timmars arbetsdagar. Det går inte att bara hitta någon på gatan, säger Maddy Savage.

I stället skrev hon flera artiklar om sanningen bakom det envisa ryktet och om hur det har fungerat i praktiken för de som har infört kortare arbetsdagar.

Negativ bild av Sverige sprids

Samtidigt menar Maddy Savage att det har vuxit fram ett mer negativt narrativ om Sverige de senaste åren.

– Man lyfter fram att vissa sorters brott har ökat kraftigt och att det har hänt under samma period som invandringen har varit rekordhög.

Hon tycker att traditionella brittiska medier har rapporterat mer objektivt medan det finns medier långt ut på högerkanten som inte presenterar fakta på ett rättvist sätt.

– Men det är något som pågår i bakgrunden, jag tror inte att det är en bild av Sverige som majoriteten av britterna har, säger Maddy Savage.

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Anmäl dig här!

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro