ANNONS

Det här vet vi om videon som påstås bevisa att Notre-Dame tändes på

Anton Gustafsson · 25 Apr 2019
Uppdaterad 25 Apr 2019
Om man bara läser Samhällsnytts rubrik kan man få intrycket att det finns tydliga bevis för att någon tände på Notre-Dame.

Om man bara läser Samhällsnytts rubrik kan man få intrycket att det finns tydliga bevis för att någon tände på Notre-Dame. Foto: Skärmdump/TT


Sajten Samhällsnytt påstår att en video bevisar att någon tände eld på Notre-Dame. Viralgranskaren reder ut vad man vet om det så kallade beviset.

klar

Artikellänk är kopierad

Dagarna efter branden i Notre-Dame började en video spridas på sociala medier. Flera Twitterkonton har delat videon men den fick rejäl spridning först när den politiska aktivisten Damien Rieu delade den till sina 48 000 följare. Videon startade spekulationer då den enligt vissa bevisar att branden var anlagd.

Under måndagen publicerade sajten Samhällsnytt en artikel med rubriken: ”VIDEO: Någon tänder eld ovanpå Notre Dame – bildernas äkthet bekräftas av nyhetsbyrå”.

Artikeln delades bland annat vidare av Facebooksidan Politikfakta som skriver: ”Branden i Notre-Damekatedralen anlagd”. Totalt har artikeln tusentals delningar i sociala medier.

Fler personer på taket

Men videon som visas i artikeln har granskats av bland andra de franska faktagranskarna Checknews och AFP Factuel. Enligt dem finns det ingenting i videon som bevisar att någon skulle ha tänt på katedralen.

LÄS MER
Rykten och konspirationsteorier sprids om branden i Notre-Dame

Videon som Samhällsnytt hänvisar till i sin artikel är filmad av en webbkamera som står ett par kilometer från Notre-Dame. Videon fanns på den franska hemsidan Viewsurf som streamar från flera offentliga platser i Paris, bland annat från Notre-Dame. En gång i timmen publicerades ett videoklipp på en minut från kameran på nätet.

Videon är borttagen från nätet men Checknews har fått tag på klippen från 14.05 och framåt den dagen. På det klipp som publicerades 17.05 syns en gestalt som rör sig på katedralens tak, alltså över en timme innan det första brandlarmet hördes. Det som Samhällsnytt inte skriver är att på alla klipp som publicerades mellan klockan 14 och 17 rör sig även flera personer på taket.

En skärmdump från den webbkamera som var riktad mot Notre-Dame måndagen den 15 april klockan 17.05. Foto: AFP/Viewsurf.com
En skärmdump från den webbkamera som var riktad mot Notre-Dame måndagen den 15 april klockan 17.05. Foto: AFP/Viewsurf.com

Checknews tog kontakt med företaget som hade ansvar för byggnadsställningarna på katedralens tak. Enligt deras talesperson arbetade tolv personer på taket den dagen. Den sista arbetaren ska ha lämnat taket runt 17.20, vilket innebär att det fanns arbetare på plats när videoklippet som sprids spelades in.

I klippet syns det ett ljussken vid den gestalt som rör sig på taket. Samhällsnytt menar att det kan vara bevis för att någon tänder någon form av eld på taket. Enligt Checknews syns flera liknande ljussken från de som arbetar på taket både 15.05 och 16.05. Att ljusskenet som syns 17.05 skulle bevisa att någon startar en brand på taket finns det inga bevis för.

I ingressen skriver Samhällsnytt att ”den franska nyhetsbyrån AFP bekräftar att videon är äkta”, vilket gör att det framstår som att nyhetsbyrån bekräftar teorin om att någon tänder på katedralen.

Tar inte med viktig mening från AFP

Men om man faktiskt läser den faktagranskande artikeln från AFP Factuel framgår det redan i rubriken att de menar att videon inte bevisar att någon har tänt på Notre-Dame.

Samhällsnytt skriver även att AFP Factuel ”uppger att personen tänder upp något flera gånger” och att de faktiskt kan ”se ljus som blinkar, gnistrar och reflektioner”.

Det som Samhällsnytt har valt att inte ta med är AFP:s nästa mening: ”Det är inte möjligt att bekräfta vad det är, men flera saker tyder på att dessa ljusglimtar inte är orsaken till den eld som härjade byggnaden”.

Samhällsnytt ifrågasätter också varför Viewsurf har tagit bort videon från nätet och skriver att ”det väcker frågor”. Enligt Viewsurf själva tog de bort videon från den dagen då de har lämnat över videomaterialet till franska myndigheter.

I nuläget, torsdagen den 25 april, utreder den franska polisen branden som en olycka. En orsak kan vara en elektrisk kortslutning, men utredningen är fortfarande pågående så det går inte att säga säkert ännu, det rapporterar The guardian. På torsdagsmorgonen kunde polisens tekniker för första gången gå in i Notre-Dame och leta efter bevis om hur branden startade.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro