ANNONS

Falska påståenden sprids efter dådet i Utrecht

Åsa Larsson · 18 Mar 2019
Uppdaterad 19 Mar 2019
Skämt kring vilka som utfört dådet i Utrecht spreds under måndagen.

Skämt kring vilka som utfört dådet i Utrecht spreds under måndagen. Foto: Skärmdump/TV 24/Twitter


I samband med skottdådet i Utrecht spreds en del felaktigheter i sociala medier. Bland annat påstods flera olika personer som inte har med saken att göra ut för att vara gärningsmän.

klar

Artikellänk är kopierad

En man som nästan alltid utpekas som skyldig vid våldsdåd är den amerikanska komikern Sam Hyde. Det är ett stående skämt på nätet och bilder på Sam Hyde med en AK-47 i händerna sprids med fejkade inlägg. Viralgranskaren har vid flera tillfällen uppmärksammat Sam Hyde-bluffarna, senast vid en skolskjutning i Florida ifjol.

En annan person som hängts ut som misstänkt gärningsman är en tysk man som på nätet går under namnet Drachenlord. Även om den här mannen har det spridits en mängd felaktiga påståenden och i det här fallet letade sig bilder av honom in i en turkisk TV-kanals sändningar.

– Jag misstänker att de turkiska kollegorna gått på en bluff gjord av tyska troll. Fejkat material och meme-bilder kring ”Drachenlord” är populära i vissa kretsar, säger journalisten Jakob von Lindern, som skrivit om ”Drachenlord” i den tyska tidningen Zeit.

När Viralgranskaren kontaktar den turkiska tv-kanalen så säger de att de hittat bilderna på ”Drachenlord” och uppgiften om att han skulle varit gärningsmannen på Twitter. Kanalen har tagit ner sitt inslag från sin egen Youtube-kanal.

Polisen i Utrecht varnar även för falska poliskonton:

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro